Een project van:

Wordt de openbare verlichting veiliger door het ACM codebesluit?

26.10.2022 | Nieuws Niels van der Horst

Wordt de openbare verlichting veiliger door het ACM codebesluit?

Techniek Nederland wil één veiligheidsnorm voor openbare verlichting (OVL). De ondernemersvereniging diende daarom het verzoek in bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM) om alle OVL-installaties onder de NEN1010 keuring te laten vallen. Die inspectienorm wordt voornamelijk gebruikt bij nieuw aan te leggen elektrotechnische laagspanningsinstallaties.

Toch meldt de ACM in het ‘Codebesluit veiligheid bestaande laagspanningsnetten’ van 22 september 2022 dat ze het verzoek niet hebben meegenomen. OVL-installaties behoren niet tot het laagspanningsnet maar zijn van de afnemer. “Levert de code nu afdoende duidelijkheid over de veiligheid?” vraagt Techniek Nederland zich in een recent artikel hierover af.

Twee uitgangspunten zijn hierbij van belang. Aan de ene kant heb je het aanrakingsgevaar of te wel de omgevingsveiligheid. Aan de andere kant behoort volgens de ACM de OVL-installatie niet tot het laagspanningsnet. Dat maakt de veiligheidseisen weliswaar niet van toepassing maar ze zijn wel relevant.

Uitschakelen
Wat betreft gevaar moeten de beveiligingen in een laagspanningsnet binnen vijf seconden uitschakelen, wanneer de aanraakspanning 50V of hoger wordt. In een risicogebied ligt die grens op 25V. Uit het Codebesluit blijkt dat niet alle netbeheerders hier aan kunnen voldoen.

Twee stelsels
Je hebt twee typen (stroom)stelsels. In een TN-stelsel zorgt de netbeheerder voor een aarde, bij een TT-stelsel niet en moet de installatie een eigen aarde hebben. Stichting Openbare Verlichting Nederland (OVLNL) stelt dat de netbeheerder in de praktijk terughoudend is met door hen meegeleverde aarden. Dit, omdat de beheerder niet voldoende kwaliteit kan garanderen voor deze aardingsvoorziening, waardoor het onduidelijk is of elke OVL-installatie voldoende geaard en veilig is. Om veiligheid te kunnen garanderen, vindt OVLNL dat een apart aardingsnet aangelegd zou moeten worden.

TT-stelsel
Techniek Nederland concludeert op basis van bovenstaande dat de aarding in veel OVL-installaties momenteel niet voldoet in de gevallen dat de netbeheerder hierin voorziet. Er zou bij de betreffende OVL-installaties een aparte aarding moeten komen, waardoor sprake is van een TT-stelsel. In dat geval geldt een maximale uitschakeltijd van 0,2 sec wanneer er eindgroepen zijn aangesloten en 1 seconde wanneer dat een distributiegroep is.

Duidelijkheid
Leidt het Codebesluit nu tot veiligere OVL-installaties? OVL-installaties behoren nooit tot het laagspanningsnet en zijn altijd nageschakelde installaties en die moeten volgens het bouwbesluit voldoen aan de NEN1010. Door die duidelijkheid leidt het besluit indirect tot veiligere OVL-installaties, vindt Techniek Nederland.

Zorgen
Techniek Nederland maakt zich ook zorgen. Duidelijk is geworden dat veel OVL-installaties niet voldoen aan de gestelde veiligheidsnormen. Zonder stok achter de deur kunnen er in Nederland nog lang onveilige OVL-installaties blijven bestaan. Daarom hoopt de vereniging op een duidelijke verplichting voor alle eigenaren van openbare verlichting om hun installaties in een jaar of tien te laten voldoen aan de NEN1010.

ovlovl-installatieveiligheidACMtechniek-nederlandtn-stelseltt-stelselcodebesluitnen1010ovlnl

Bedrijvenregister

Agenda

Event: Amsterdam Light Festival

1 december 2022 - 22 januari 2023
17:00 - 23:00
Amsterdam

Amsterdam Light Festival

Lees verder

Training: Kennissessie Lichthinder

19 januari 2023
09:30 - 17:00
NSVV kantoor

NSVV

Lees verder

Event: Techniek Nederland Ledenvergadering Beheer, Onderhoud en Inspectie

2 februari 2023

Techniek Nederland

Lees verder

Event: Solar Solutions International

Logo Solar Solutions International
14 maart 2023 - 16 maart 2023
10:00 - 17:00
Expo Greater Amsterdam

Solar Solutions International

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu