Wereldrecord EV: in 0,956 seconde naar 100 km/u

25.09.2023 Niels van der Horst

Wereldrecord EV: in 0,956 seconde naar 100 km/u
© ETH Zürich

Het team van de universiteiten van Luzern en Zürich heeft met de zelfgebouwde elektrische Formula Student raceauto ‘mythen’ het wereldrecord accelereren verbroken: de wagen ging van 0 naar 100 km/u in 0,956 seconden en had daar slechts 12,3 meter voor nodig, zo staat op Eng Het vorige record stond sinds september 2022 op 1,461 seconde en was neergezet door een team van de Universiteit van Stuttgart.

Elk onderdeel van ‘mythen’, van de printplaten tot en met het chassis en de batterij, is zelf ontwikkeld en geoptimaliseerd door de studenten. Door het inzetten van lichtgewicht honingraten van aluminium en is het gewicht van de raceauto slechts 140 kg. Met vier zelfontwikkelde wielnaafmotoren plus een speciale aandrijflijn is een vermogen van van 240 kW (326 pk) gerealiseerd.

Stofzuiger
“Voor een acceleratierecord speelt echter niet alleen het vermogen een belangrijke rol, maar ook hoe je het vermogen effectief kunt overbrengen op de grond”, legt verantwoordelijke voor de aerodynamica Dario Messerli uit. Om meteen vanaf het begin voor een sterke grip op de ondergrond te zorgen, heeft het AMZ-team een soort stofzuiger ontworpen die de auto naar de grond zuigt.