Een project van:

TF-signaal gestopt

29.11.2021 | Actueel Nicolien van Loon

TF-signaal gestopt

Techniek Nederland waarschuwde er vorig jaar al, schrijft Simone Tresoor op Warmte365. Netbeheerders stoppen met het uitzenden van het TF-signaal (Toon Frequent-signaal). Hierdoor zullen sommige elektrische boilers niet meer automatisch opstarten, wat mogelijk leidt tot koud water bij de klant. 

Een oplossing kan gevonden worden in het plaatsen van een schakelklok. De installateur plaatst deze bij de klant waarbij de elektrische boiler nu nog schakelt met een TF-signaal. Netbeheerder Stedin heeft een werkinstructie, waarin zij verschillende situaties die kunnen voorkomen bij een klant en de werkzaamheden die per situatie uitgevoerd moeten worden beschrijven.
Natuurlijk mogen deze werkzaamheden alleen worden uitgevoerd door een erkend installateur met zegelrecht met erkenning voor elektrotechniek van InstallQ, Sterkin, KvlNL of SEI.

Dag- en nachttarief
Het TF-signaal zorgde dat er geschakeld werd tussen dag- en nachttarief voor elektriciteit. Een zender verstuurt signalen via het elektriciteitsnet. Het systeem is opgeheven, omdat het sterk verouderd en kostbaar is. Tegenwoordig hier betere en goedkopere alternatieven voor. De grootste gevolgen van het afschakelen worden ondervonden door consumenten die nog geen slimme meter hebben. Zij kunnen nu niet meer schakelen tussen laag en hoog tarief. Netbeheerders hebben daarom de afgelopen maanden flink ingezet op het gratis aanbieden van zo’n slimme meter aan huishoudens waar deze meter nog niet hangt.

Koud watervrees
Gelukkig kunnen de meeste elektrische boilers handmatig weer aangezet worden. Bij een deel van de boilers kan dat helaas niet. Als er geen specifieke oplossing komt, warmen deze boilers niet meer automatisch op. Het gevolg is dat vanaf 2022 heel wat mensen met koud water komen te zitten als ze niet tijdig actie ondernemen.

Stijgende kosten
Voor iedereen met een elektrische boiler, die niet meer alleen in de nacht opwarmt, geldt dat de energiekosten omhoog gaan. Dit komt gemiddeld per huishouden neer op een verhoging van de stroomkosten met 9 euro per maand. Omdat dit kosten zijn die maandelijks terugkeren en betaald worden aan de energieleverancier, loont het de moeite om een vaste oplossing te zoeken, zoals bijvoorbeeld het laten plaatsen van een schakelklok.
 

tf-signaalnetbeheerderschakelklokelektrische boiler

Bedrijvenregister

Agenda

Training: Specialisatiecursus Verlichting , KU Leuven

Logo Groen Licht Vlaanderen
6 september 2021 - 20 juni 2022
13.30u - 19.00u
Gent

Groen Licht Vlaanderen

Lees verder

Training: NSVV Verlichtings Collegetour 2021-2022 live/online met Prof. Ir. Wout van Bommel

Logo NSVV
29 november 2021 - 7 februari 2022
19:00 - 21:15
Postillion Hotel Bunnik

NSVV

Lees verder

Webinar: Praktijkdag Veilig Werken Middenkader & Management

16 maart 2022
09:00 - 17:00
online

Techniek Nederland

Lees verder

Training: Praktijkdag Veilig Werken Uitvoerend leidinggevenden en monteurs

13 april 2022
09:00 - 17:00
Van der Valk Hotel Nieuwerkerk

Techniek Nederland

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses

en de nieuwste producten?

Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!


Registreer nu