Een project van:

Nieuwe energielabels op lichtbronnen

09.09.2021 | Nieuws Nicolien van Loon

Nieuwe energielabels op lichtbronnen

Er gelden nieuwe regels rondom de energielabels op verlichting vanaf 1 september 2021. Deze gelden alleen voor lichtbronnen: led-modules of lampen, niet meer voor armaturen. Armaturen met een uitneembare lichtbron wordt als "omliggende product" aangeduid.

Deze nieuwe regels zijn vastgesteld in de Gedelegeerde Verordening (EU) nr. 874/2012 van de Commissie. Het energieverbruik van LED lichtbronnen en LED armaturen ligt steeds lager. De schaalverdeling van het huidige energielabel dekt niet meer goed de lading. Daarom energielabel wordt herzien, schrijft Hulp bij Verlichting.

De Verordening (EU) 2019/2020 over eisen inzake ecologisch ontwerp voor verlichting en Verordening (EU) 2019/2015 over energie-etikettering voor verlichting zijn gepubliceerd door de Europese Commissie. Vanaf 1 september 2021 zullen zij in alle EU-lidstaten van toepassing zijn. De schaalverdeling loopt van A (meest efficiënt) tot G (minst efficiënt), informeert over het energieverbruik (uitgedrukt in kWh per 1000 uur) en linkt naar meer informatie in een online database middels een QR-code.

Op de groei
Een armatuur dat eerder een klasse A++ of A+++ kreeg, krijgt dus automatisch een klasse A in de nieuwe situatie. De eisen aan de hogere klassen (C toot A) zijn namelijk zo opgesteld, dat ze pas in de toekomst worden bereikt. Wat betreft het design van de energielabels, dat blijft in grote lijnen gelijk.

Geen labels voor armaturen
Sinds 25 december 2019, in de aanloop daar naar de daadwerkelijke introductie, is een deel van de voorschriften rondom het energielabel afgeschaft of aangepast. Dit gaat over  armaturen zonder lichtbron. Deze krijgen geen energielabel meer. Ook geldt dit voor alle relevante informatiemiddelen zoals de website, brochures, advertenties, offertes en datasheets. 

Leveranciers en dealers van armaturen zonder lampen moeten het volgende in acht nemen: 

  • Het energielabel of labelgerelateerde informatie mag niet worden opgenomen in advertenties (ook niet op de website). 
  • Het etiket of de etiketgerelateerde informatie is mogelijk niet te vinden in de productbeschrijving of de technische gegevens voor het product (uitzondering zie laatste punt). 
  • Er mogen geen energielabels worden bevestigd of bevestigd als onderdeel van de verkoop via een verkooppunt. 


De verpakking van armaturen en de documentatie in de verpakking kunnen geen energielabel hebben. Dit geldt voor alle lichten die vanaf 25 december 2019 op de markt worden gebracht. Uitzondering is voor armaturen die eerder in de handel zijn gebracht. Deze hoeven in dit opzicht niet te worden gewijzigd. 

energielabelverlichtingLEDarmaturen

Bedrijvenregister

Agenda

Event: 25 jaar Laboratorium voor Lichttechnologie

6 september 2022
14:00 - 20:00
KU Leuven Technologiecampus Gent

KU Leuven

Lees verder

Wegwijs in de cao Metalektro

9 september 2022
09:30 - 17:00
Van der Valk Hotel Amersfoort A1

FME

Lees verder

Training: Aan de slag met taken en skills van de toekomst

15 september 2022
9:30 - 17:00
Postillion Bunnik

FME

Lees verder

Training: NSVV workshop Lichthinder

22 september 2022
09:30 -16:00
NSVV kantoor

NSVV

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses

en de nieuwste producten?

Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!


Registreer nu