Een project van:

Liever twee paracetemol slikken dan rusten?

22.12.2022 | Interview Niels van der Horst

Liever twee paracetemol slikken dan rusten?
© Herry den Besten - Deltion College

Goed licht krijg je niet zomaar. Herry den Besten, voorzitter van het Kernteam Onderwijs & Certificering weet dit als geen ander. Om tot een goed plan voor de lichtvoorziening binnen bedrijven te komen, heeft het Kernteam Onderwijs & Certificering de zogeheten Dynamische Route Lichtontwerp geformuleerd.

Den Besten legt uit hoe dit te werk gaat: "Bij de Dynamische Route Lichtontwerp wordt gestart met een analyse van het gebouw, de behoefte van de gebruiker, de huidige lichtvoorziening en eventuele restricties. Vervolgens dienen knopen doorgehakt te worden over bijvoorbeeld welk type lichtbron gebruikt moet worden en over de algemene plaatsbepaling van lampen. Tot slot worden nog keuzes gemaakt over zaken als het type armaturen en de aantallen."

Natuurlijke processen
“Twee processen binnen ons lichaam zijn erg belangrijk: onze cortisol- en onze melatoninehuishouding. Cortisol heeft invloed op onze alertheid en melatonine zorgt voor een goed slaapritme.” Den Besten legt uit dat we in de problemen kunnen komen, wanneer we onze ritmes te veel onder druk zetten door bijvoorbeeld ons leven lang tot laat televisie te kijken. De melatonine-aanmaak begint al vroeg op de avond maar we leven als mens vaak niet volgens ons biologisch uurwerk. “Als we pijn in ons hoofd hebben en we dus eigenlijk moeten rusten, slikken we liever twee paracetamol,” schetst Den Besten de afstand die veel mensen tot de natuur hebben. “Daarom maken wij in ieder geval zoveel mogelijk gebruik van daglicht. Alleen hebben wij daar beperkt invloed op omdat veel al bouwkundig bepaald is. Tegenwoordig maken de goeie architecten steeds meer gebruik van daglichttoetreding, rekening houdend met de mogelijke hinder ervan.”

Docent
“Sinds 2017 mag ik hybride docent zijn op het Deltion College.” Herry den Besten geeft onder andere les in de vakken Verlichtingskunde en Energievoorziening. Op het instituut is hij sinds twee jaar ook coördinator voor de MBO4+ opleiding Middelbaar Installatie Technicus Elektro­techniek (MIT-E). “Ten behoeve van de opleiding doe ik de intake van nieuwe cursisten - maximaal twintig per klas - en neem ik nieuwe docenten aan. Daarnaast werken we aan het lesmateriaal.”

Pittige studie
MIT-E behandelt licht(installaties) op alle mogelijke plekken: “Kantoren, ziekenhuizen, slachthuizen, alles. Het gaat om brede technische kennis,” specificeert Den Besten. “Studenten bij MIT-E hebben de mogelijkheid om het hele spectrum te behandelen. Niet alleen leer je over de energievoorziening en verlichtingskunde maar ook over toegangscontrole, inbraak, beveiliging, projectmanagement, kostencalculaties, communicatie et cetera.“ Na de MIT-E kan je nog 2 jaar doorleren bij de HIT-E. “Over enige tijd wordt dat een bachelor erkend diploma.” Het is een pittige studie waarvoor lang niet iedereen die zich aanmeldt, ook wordt toegelaten. Binnen de studie komen steeds meer extra mogelijkheden voor studenten om meerdere van hun bekwaamheden om te zetten in competenties.

De rol van licht
Door zonlicht op je huid maakt een mens vitamine D aan. Dat heeft verschillende positieve effecten, waaronder op je gemoedstoestand. “Je ziet ook dat mensen anders naar buiten komen wanneer het weer langer licht blijft. Licht heeft een enorme invloed op ons als mens.” Bij verlichtingskunde staat de mens centraal. “Achter onze ogen zit collageen. Naarmate we ouder worden, verandert dat spul van elastisch naar steeds iets stugger en vergelen onze lenzen. Dat betekent dat werknemers van 55 voor dezelfde oogtaak aanmerkelijk meer licht nodig hebben dan iemand van 25,” legt Den Besten uit. Met dat verschil moet vervolgens rekening worden gehouden. Hij wijst zijn studenten er op dat het niet zozeer om de techniek gaat maar om de mens. De opgedane kennis zorgt voor verdieping en begrip over de achterliggende gedachte van bepaalde keuzes met betrekking tot de lichtvoorziening. “Licht is een elektromagnetische straling en daar moet je zorgvuldig mee omgaan.”

Dierenwelzijn
Droomt Herry den Besten nog ergens van binnen zijn werkgebied? “Ik hoop dat er ook qua dierenwelzijn nog eens een uitvoerig onderzoek komt over de juiste lichtverhoudingen, dus zowel van buiten- als binnenverlichting. Mogelijk zouden we naar aanleiding van de bevindingen het antibioticagebruik bij dieren kunnen reduceren. Maar dat zal een flinke opgave worden omdat je dat met heel veel veldtesten zal moeten aantonen. Het zou in ieder geval niet alleen goed zijn voor het dier maar ook voor de mens.”

Veelzijdige carrière
Naast zijn recentere activiteiten op het Deltion College werkt Herry den Besten al 32 jaar zelfstandig als eigenaar van zijn elektrotechnisch installatiebedrijf. Den Besten is boerenzoon en heeft nog steeds een grote affiniteit met de veehouderij. Naast zijn licht gerelateerde werkzaamheden is het via zijn bedrijf zijn taak om veel aandacht te besteden aan de veiligheid van elektrische infrastructuur op boerderijen. Daar mankeert nog wel eens wat aan, waarop in een volgend artikel verder zal worden ingegaan.

Onderscheiding
Tot slot is Herry den Besten nog voorzitter van het Kernteam Onderwijs & Certificering bij de Nederlandse Stichting voor Verlichtingskunde (NSVV). Tijdens Future Lighting afgelopen 23 en 24 november ontving Herry den Besten de Wout van Bommel Award. Hij kreeg deze onderscheiding, vanwege zijn uitzonderlijke inzet voor de lichtwereld en in het bijzonder voor de NSVV.

herry den bestendeltion collegemit-elichtvoorzieningverlichtingskunde

Bedrijvenregister

Agenda

Training: Casambi cursus professional

Logo Casambi.nl
20 januari 2023 - 31 december 2023
ETC design center in Culemborg

Casambi.nl

Lees verder

Event: Techniek Nederland Ledenvergadering Beheer, Onderhoud en Inspectie

2 februari 2023

Techniek Nederland

Lees verder

Training: Repareren met alternatieve onderdelen

9 februari 2023
16:30 - 19:00
Buitenplaats Kameryck

Techniek Nederland & Rijksinspectie Digitale Infrastructuur

Lees verder

Seminar: Rendementsverbetering in de installatiebranche

28 februari 2023
13:00 - 19:00
Van der Valk Hotel Eindhoven

Techniek Nederland

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu