27.02.2023 | Nieuws Niels van der Horst
Met het Actieplan Groene en Digitale Banen zet het kabinet vol in op werk in de installatiesector, meldt Installatie. Via geld en programma’s voor onder andere onderwijs en ‘arbeidsproductiviteitsgroei’ wil het kabinet de personeelstekorten wegwerken. Het plan heeft tot enthousiasme geleid bij branchevereniging Techniek Nederland en werkgeversorganisaties.
Momenteel zijn er in de installatiesector circa 90.000 niet ingevulde vacatures en dat aantal neemt alleen maar verder toe. Het probleem speelt al meer dan tien jaar en wordt alsmaar groter. Waar er meer technici nodig zijn, stromen er juist minder in, omdat technische opleidingen nog steeds niet gewild zijn.
Tientallen maatregelen
Het kabinet wil met dit veelomvattende Actieplan genoemde trends doorbreken. Er staan tientallen maatregelen in die moeten leiden tot dat studenten en scholieren zich weer in groten getale op de techniek gaan richten. Verder is het de bedoeling dat de uitstroom van de sector gelimiteerd wordt, dat de productiviteit per werknemer stijgt en dat alle informatie over dit onderwerp iets minder diffuus beschikbaar wordt gesteld en dat de overheid meer gaat sturen.
Hybride docenten
Zo wordt bijvoorbeeld gemikt op de inzet van meer hybride docenten in het onderwijs. Zij werken gewoon bij installatiebedrijven en staan daarbij ook een paar dagdelen voor de klas bij de technische mbo en vmbo-opleidingen.
Maatschappelijke dienst
Het kabinet overweegt verder om jongeren kennis te laten maken met techniek via de maatschappelijke diensttijd. “Komende tijd wordt verkend hoe projecten binnen de tekortsectoren als zorg, onderwijs, klimaat en techniek meer kunnen worden gestimuleerd en versterkt binnen de maatschappelijke diensttijd”, aldus het kabinet.
Hogere arbeidsproductiviteit
De arbeidsproductiviteit in de technische sector moet stijgen. Het kabinet wil dat bereiken door onder andere automatisering, digitalisering, robotisering en mechanisering. Op die facetten kan in de bouw nog veel winst worden geboekt. Zo had in 2018 een gemiddelde werknemer in de industrie voor 115.000 euro aan machines tot zijn of haar beschikking, terwijl dat bedrag in de bouw maar 11.000 euro was. De recent in werking genomen boorrobot van Fischer is een voorbeeld van hoe robotisering aan een hogere productiviteit kan bijdragen.
Goede afspiegeling
Techniek Nederland is content met de kabinetsplannen. De branchevereniging ziet veel van de plannen terug die in november door werkgevers en brancheverenigingen aan het kabinet werden aanboden. Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland: “Het groene banenplan is cruciaal voor de technieksector én voor de energietransitie. We hebben veel meer technische vakmensen nodig om alle warmtepompen en zonnepanelen te installeren.”
Bouwend Nederland, Techniek Nederland, OnderhoudNL en Aannemersfederatie Nederland
NEN
Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!