Een project van:

Gebruik van gebouwen optimaliseren

13.09.2021 | Innovatie

Gebruik van gebouwen optimaliseren
Theben

De optische aanwezigheidsmelder thePixa KNX van Theben detecteert hoeveel mensen er in een ruimte aanwezig zijn en waar ze zich precies bevinden. Op basis van deze informatie worden in het KNX-gebouwbeheersysteem vooraf gedefinieerde acties geactiveerd. Niet alleen de gebouwautomatisering profiteert hiervan, juist voor exploitanten van gebouwen ontstaan volledig nieuwe meerwaarden, bijvoorbeeld de flexibele organisatie van desk-sharing-modellen of de optimalisatie van ruimtebezetting en gebouwreiniging.

De detectietechnologie van thePixa is gebaseerd op beelden met een zeer lage resolutie en functioneert conform DSGVO (DEKRA-gekeurd). Via een beeldanalyse herkent de aanwezigheidsmelder verschillen in de toestanden van bewaakte ruimten en verwerkt de betreffende informatie. Daarbij herkent thePixa hoeveel bewegende objecten zich in het detectiebereik bevinden en telt deze. Het resultaat wordt in de vorm van een heatmap visueel bewerkt en kan samen met een gedetailleerde bezettingsstatistiek in de app thePixa Plug worden opgeroepen. Deze informatie activeert bij het gebouwbeheersysteem een vooraf gedefinieerde actie, bijvoorbeeld het inschakelen van ventilatiesystemen in een volle vergaderruimte. De gedetecteerde zone kan, indien gewenst, in verschillende zones worden onderverdeeld. Dankzij de exacte onderverdeling van het detectiebereik met een maximale grootte van 11 x 15,5 m is hiermee een exacte lichtregeling in grotere ruimten mogelijk en worden onjuiste activeringen voorkomen. Ook het instellen van blokkeringszones waarin gedetecteerde bewegingen geen acties activeren, is mogelijk.

Inspelen op pieken en interesse
De visualisatie van gedetecteerde zones in de heatmap heeft exploitanten van gebouwen veel te bieden. Zo kan de presentatie van producten in warenhuizen worden geoptimaliseerd: bij welke producten blijven klanten vaak staan en waarin zijn ze het meest geïnteresseerd? Ook in kantoren kan waardevolle informatie worden ingewonnen, bijvoorbeeld voor een efficiënt desk-sharing-management: welke werkplekken worden vaker gebruikt en welke minder vaak? Daardoor kan flexibel worden ingespeeld op pieken in de belasting. Bedrijfs- en energiekosten voor gebouwen kunnen worden gereduceerd. De vaak hoge montagekosten na een ombouw of herindeling van ruimten vervallen compleet, omdat de zones binnen het detectiebereik gewoon in de app opnieuw kunnen worden aangemaakt.

In de prijzen
Onlangs werd thePixa uit 680 inzendingen bekroond met de German Innovation Award 2021. In de argumentatie van de vakjury werden onder meer de veelzijdige gebruiksconcepten, de comfortabele app-bediening, de hoge gebruikerscentrering en het design van het designkantoor ID AID uit Stuttgart met een heldere, minimalistische esthetica benadrukt. 

aanwezigheidsmelderthepixaknx

Bedrijvenregister

Agenda

Training: Specialisatiecursus Verlichting , KU Leuven

Logo Groen Licht Vlaanderen
6 september 2021 - 20 juni 2022
13.30u - 19.00u
Gent

Groen Licht Vlaanderen

Lees verder

Event: Collegereeks Innoveren in de bouw

4 oktober 2021 - 22 november 2021
15:30 - 19:00
Van der Valk Hotel Veenendaal

CoBouw

Lees verder

Seminar: BIV seminarie

21 oktober 2021
13:00 - 18:00
Herman Teirlinck gebouw

IBE_BIV

Lees verder

Webinar: Webinarreeks Verduurzaming en renovatie van bedrijventerreinen - Elektrificatie

26 oktober 2021
10:00 - 11:30
online

TOPSECTOR ENERGIE

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses

en de nieuwste producten?

Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!


Registreer nu