Een project van:

Beter kun je niet hebben

21.10.2021 | Column Wendy van Zundert

Beter kun je niet hebben

Ik ben een vrouwelijke zij-instromende elektro monteur. Beter kun je niet hebben. Nou, dat is nogal een titel zul je denken. Oke, hij is misschien wat hoog van de toren geblazen, maar er zit toch wel een kern van waarheid in.

En buiten dat, het is ook nog eens een enorm vijver waaruit gevist kan worden. Vrouwen in mannenberoepen en mannen in vrouwenberoepen is op zich geen unicum. Of toch wel?

Techniek is mannelijk?
Blijkbaar is dat in de techniek nog wel zo. Gelukkig zie je steeds meer vrouwen op technische kantoorfuncties, maar op de werkvloer zijn ze maar moeilijk te vinden. Hoe komt dat toch ? Want er zijn zulke mooie dingen te maken in de techniek. Is het imago van de techniekberoepen dan echt zo mannelijk?

Helaas wel, maar geloof me, het is keileuk werken met al die mannen. Nu heb ik me nooit veel aangetrokken van meisjesdingen en jongensdingen, ik deed wat ik leuk vond.

Positieve invloed
Toch zag ik pas op mijn 45ste het licht om de techniek in te gaan. En tjonge jonge, wat was dat een goeie beslissing.  Als flapuit heerlijk mezelf kunnen zijn tussen al die mannen, waarvan ik vind dat die echt makkelijker in omgang zijn dan vrouwen, en tegelijkertijd gebruik kunnen maken van mijn levenservaring en alles wat in mijn voorgaande banen heb geleerd.

Daarbij merk ik ook dat ik als vrouw vaak een positieve invloed heb in een conflictsituatie zoals bijvoorbeeld een ontevreden klant. Dat is toch geweldig voor een werkgever. Een werknemer die weet wat er in de wereld te koop is en ook nog eens net wat andere kwaliteiten heeft to get the job done.

Denk als een sportvereniging
Maar hoe krijgen we nu die werkgevers zover al die geweldige vrouwelijke zij-instromers binnen te harken. Ik denk dat de vrouwen eerst op een laagdrempelige manier kennis moeten maken met techniek. Want waarom zou je naar iets overstappen dat je niet echt kent.

Dus voor alle werkgevers en andere organisaties: organiseer workshops, ga op een markt staan waar mensen vrijblijvend wat in elkaar kunnen zetten of ga naar de vereniging die je toch al sponsort, of ga er een sponsoren, en laat ze daar zien, voelen, proeven wat mogelijk is. Denk als een sportvereniging, die zijn ook altijd bezig nieuwe leden te werven. 

En dat is toch wat we in de techniek willen? Heel veel nieuwe leden!!!!! En dat mogen ook mannen zijn hoor đŸ˜‰

zij-instromervrouwen in de techniekarbeidstekortpersoneelstekorttechnisch personeel

Bedrijvenregister

Agenda

Training: Specialisatiecursus Verlichting , KU Leuven

Logo Groen Licht Vlaanderen
6 september 2021 - 20 juni 2022
13.30u - 19.00u
Gent

Groen Licht Vlaanderen

Lees verder

Event: Collegereeks Innoveren in de bouw

4 oktober 2021 - 22 november 2021
15:30 - 19:00
Van der Valk Hotel Veenendaal

CoBouw

Lees verder

Seminar: BIV seminarie

21 oktober 2021
13:00 - 18:00
Herman Teirlinck gebouw

IBE_BIV

Lees verder

Webinar: Webinarreeks Verduurzaming en renovatie van bedrijventerreinen - Elektrificatie

26 oktober 2021
10:00 - 11:30
online

TOPSECTOR ENERGIE

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses

en de nieuwste producten?

Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!


Registreer nu