Een project van:

Kennisplein

Training: Praktijkdag Veilig Werken Uitvoerend leidinggevenden en monteurs

13 april 2022
09:00 - 17:00
Techniek Nederland
Parallelweg Zuid 185 2914 LE NIEUWERKERK AD IJSSEL
Van der Valk Hotel Nieuwerkerk

Veilig werken is de basis voor een gezonde werkomgeving, elke dag weer. Neem daarom deel aan één van de Praktijkdagen Veilig Werken voor monteurs en uitvoerend leidinggevenden in de installatiebranche. Zo blijft uw Arbo-kennis actueel en kunt u een bezoek van de Inspectie SZW met vertrouwen tegemoet zien.

Wat kunt u verwachten?

De Praktijkdag Veilig Werken is een inspirerende en interactieve bijeenkomst met verschillende modules onder leiding van professionele cursusleiders met bewezen deskundigheid. Zij praten u bij over de actuele wetgeving en technieken en geven u praktische handvatten om uw veiligheid op de werkvloer te vergroten. Daarnaast wisselt u ervaringen uit met collega’s van andere bedrijven. De modules van de Praktijkdag staan garant voor boeiende onderwerpen.

Thema’s Uitvoerenden en Leidinggevenden 

Veilig en juist aanslaan van lasten bij de inzet van een mobiele kraan
Voor het transporteren van mens en materialen op een project worden diverse hulpmiddelen gebruikt, variërend van een goederenlift, pannenlift, mobiele kraan, torenkraan, enz. Ben jij van mening dat hiervoor een lift of kraan is in te zetten? Blijf in deze module bij de les om de juiste manier van aanslaan van lasten te ervaren.

Veilig gebruik van de schaar- en telescoophoogwerker
De hoogwerker is niet meer weg te denken op de projecten. Maar welke soorten hoogwerkers geschikt. Wat zijn de laatste ontwikkelingen m.b.t. de werkbak. Wat zijn de gevaren? Wat moet je weten van de verschillende aspecten bij gebruik en ingebruikname? In welke omgeving en in welke situaties zet je de hoogwerker in? En wat doe je in geval van een calamiteit?

De uitdaging van stofarm werken in de praktijk
Ondanks de beschikbaarheid van kennis en middelen blijft (kwarts)stofarm werken op de projecten een enorme uitdaging. Wat kunnen de gevolgen zijn voor de werknemer, opdrachtgever en klant. Welke hulpmiddelen zijn beschikbaar, welke voorzieningen moet jezelf nemen om stofarm te kunnen werken. Zijn PBM’s noodzakelijk. Ervaar zelf aan den lijve het verschil tussen het werken met kwartsstof en stofarm werken.

Veiligheid en Gezondheid gezien door een nadere (VR) bril
Kijken naar een (gevaarlijke) situatie en de gevaren en risico’s herkennen kunnen twee totaal verschillende belevingen zijn. Wij nemen u mee op een virtuele verkenningstocht op een bouw-installatieproject om te kijken waar deze gevaren en risicoo’s liggen op het gebied van veiligheid en gezondheid in uw vakgebied.

De zin en onzin van een PBM-pakket
Veiligheidsschoenen en een helm zijn niet meer weg te denken in de praktijk van alledag. Wat is nu de zin en onzin of nut en noodzaak van de PBM’s die beschikbaar is. Wat is het verschil tussen een P1 en P3 masker of een S2, S3 en S5 veiligheidschoen-laars?
Maar ook, wat betekent de tekst in het ingenaaid label van een brandvertragend jas Wat is de beschermingsfactor van de diverse handshoenen en zijn oorpluggen beter of slechter dan een gehoorkap?
Breng je eigen PBM-pakket mee en het wordt een leerzame module. We nemen ook graag een kijkje in de bedrijfsbussen.

Arbobeleid bij de koffieautomaat of in de bedrijfsbus
De beste ideeën en oplossingen ontstaan bij de koffieautomaat in de keet. Wij zorgen voor de koffieautomaat en een deskundige trainer om een aantal praktijkvoorbeelden met je door te nemen. Jullie zorgen voor de ( opgeruimde ) bedrijfsbus.
Niets wat jij op een werkdag doet kan belangrijker zijn dan dat je veilig en gezond naar huis en familie kan gaan. Helaas gaat het vaak fout. Ligt de oorzaak in jouw gedrag of van collega’s, werkvoorbereiding, samenloop van omstandigheden? 

Avondmodules

Na de plenaire afsluiting van de Praktijkdag Veilig en Gezond Werken kun je (opnieuw) een drie jaar geldig hoogwerkerscertificaat behalen. Daarnaast is er de optie om het certificaat basisopleiding gebruik van di-isocyanaten te behalen.

Certificaat Hoogwerker

In deze avondsessie leer je hoe je in de praktijk de hoogwerker op een doelmatige en veilige manier kunt gebruiken. Je krijgt nog meer inzicht in de risico’s en maatregelen bij het werken met de verschillende typen hoogwerkers. Deze training wordt afgesloten met een schriftelijk en praktijkexamen. Bij voldoende resultaat behaal je het certificaat Veilig werken met de Hoogwerker.

Voor deze training betaalt de deelnemer € 125, p.p. excl. btw, inclusief eenvoudige avondmaaltijd. (avondmodule volgen kan alleen na volgen van dagprogramma)

Certificaat basisopleiding gebruik van di-isocyanaten

De Europese Commissie heeft een nieuwe verplichting aangenomen op het gebruik van bepaalde PU-producten. Dit zijn de middelen waarmee je in de installatietechniek regelmatig verlijmt, afdicht en opvult. Deze bevatten een schadelijk stof met de bijna onuitspreekbare naam “di-isocyanaatmonomeren”. Deze verplichting en daarmee ook tegelijk een maatregel is gericht op het voorkomen van ademhalings- en huidaandoeningen als gevolg van verkeerd gebruik. Vanaf volgend jaar zijn beroepsmatige gebruikers verplicht trainingen te volgen voorafgaand aan het gebruik van deze producten, zodat de veiligheid gegarandeerd is.

Thema’s die behandeld worden zijn o.a.:

  • De toxicologische risico’s (waaronder acute toxiciteit)
  • Blootstelling aan di-isocyanaten
  • Grenswaarden voor beroepsmatige blootstelling
  • Geur als indicatie van gevaar
  • Het verband tussen vluchtigheid en risico’s
  • Persoonlijke hygiëne
  • De benodigde persoonlijke beschermingsmiddelen, met instructies over het correcte gebruik en de beperkingen daarvan
  • De risico’s bij contact met de huid en blootstelling via inademing
  • Schoonmaken, lekkages, onderhoud
  • Verwijdering van lege verpakkingen

Bij voldoende resultaat ontvangt de cursist een certificaat en pas.

Voor deze training betaalt de deelnemer € 125, p.p. excl. btw, inclusief eenvoudige avondmaaltijd.

 

Meer evenementen

Laatste evenementen
Event: 25 jaar Laboratorium voor Lichttechnologie
6 september 2022
14:00 - 20:00
KU Leuven Technologiecampus Gent

KU Leuven

Lees verder

Wegwijs in de cao Metalektro
9 september 2022
09:30 - 17:00
Van der Valk Hotel Amersfoort A1

FME

Lees verder

Training: Aan de slag met taken en skills van de toekomst
15 september 2022
9:30 - 17:00
Postillion Bunnik

FME

Lees verder

Training: NSVV workshop Lichthinder
22 september 2022
09:30 -16:00
NSVV kantoor

NSVV

Lees verder

Event: Ronde tafel: Elektrificatie van de industrie
29 september 2022
13:30 - 15:30
Westbeat Amsterdam

Change Inc.

Lees verder

Event: Techathon 2022
10 november 2022
07:30 - 21:00
Playground 33 en ROC Midden Nederland

Techniek Nederland i.s.m. gemeente Amersfoort, Wij Techniek, TVVL en ISSO

Lees verder

Event: Engineering Event SAFETY
30 november 2022
8:45 - 16:00
1931

MYbusinessmedia

Lees verder

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses

en de nieuwste producten?

Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!


Registreer nu