Zoveel mogelijk in een handomdraai
06.06.2023 Niels van der Horst

Het aandraaien van zekeringsautomaten gebeurt veelal met een gewone schroevendraaier waarbij de gebruiker van het gereedschap niet precies weet met hoeveel kracht hij of zij dat moet doen. “Daardoor kan een draad te los of te vast komen te zitten, wat in de automaat tot problemen kan leiden waaronder zelfs brandgevaar.”
Naast de momentschroevendraaier, bespreekt Ronald Velderman, Regional Sales Manager bij Wiha ook de nieuwe backpack voor gereedschap en stipt hij kort meetapparatuur aan. Veiligheid en mobiliteit voor de installateur zijn daarbij zeer belangrijk.
Brandgevaar
“Het risico op brandgevaar bij een zekeringsautomaat heeft te maken met dat de contacten niet zuiver zijn en de verbinding voor te veel weerstand zorgt en er vonken kunnen ontstaan,” vervolgt Velderman. “Dat noemen we zogeheten hotspots die aan de buitenkant niet te zien zijn maar met warmtecamera’s wel zichtbaar zijn. Vroeg of laat levert dat een probleem op maar dan is de installateur al weg en zit een industrie of een woonhuis met een probleem.” In het verleden heeft dat al geleid tot uitgebrande automaten maar ook woningen en industriële panden.
Aandraai-moment
“De installateur moet aandraaien volgens het voorgeschreven aandraai-moment van de componentenfabrikant te werk gaan. Er is alleen een heel scala aan fabrikanten, zoals ABB en Schneider, met allemaal een eigen zekeringsautomaat en voorgeschreven moment. Soms staat er een getal op de automaat maar andere leveranciers zetten het weer in de gebruiksaanwijzing.” Hoe strak een installateur aandraaide, kwam altijd aan op de gevoelsmatige inschatting en omzetting van dat getal. Tot de komst van de momentschroevendraaier, die in te stellen is en op het juiste moment, als het ware, afslaat. “Ons meest verkochte model is traploos instelbaar en loopt van 0,8 tot 5. Dat instellen gaat via het indraaien van een torque-setter en wanneer het aandraai-moment is bereikt, volgt een klik, waar je niet overheen kan draaien,” legt Velderman uit.
Tolerantiechecks
De tolerantie van dit gereedschap is 6%. Bij intensief gebruik is het verplicht om dat percentage ook weer te testen, wat kan via uitbesteding en moet gebeuren na 5000 kliks of ieder jaar. Met behulp van de daartoe ontwikkelde torque-checker kan de installateur dit op elk gewenst moment zelf doen. “Energiebedrijven zijn de afgelopen jaren intensief bezig geweest om in veel woningen slimme meters te plaatsen. De installateurs van de zekeringsautomaten die daarvoor geplaatst moesten worden, klikten wel drie -tot vierhonderd keer met zo’n momentschroevendraaier. Dan praat je echt over intensief gebruik en gaat die buiten z’n tolerantie lopen en zijn die checks echt belangrijk.
Versie 2.0
De vervolgstap hierop betreft de gezondheid van de polsgewrichten. “Je zou je kunnen afvragen waarom niet alles gewoon met een elektrische boor- of schroefmachine gedaan wordt. Dat komt omdat voor deze werkzaamheden het handgevoel van de monteur belangrijk blijft. Daarom hebben we drie jaar geleden een elektrische variant van de schroevendraaier ontwikkeld.” Bij lange schroeven gaat het eerste deel met behulp van een elektrisch motortje dat in het handvat zit. Het laatste stukje kan dan met het handgevoel zodat de pols op het geheel een flink stuk wordt ontlast. “Voor het laatste stukje tot een bepaald gewenst moment kan dan een torque-adapter worden aangesloten met dat gewenste moment.” Afsluitend hierover meldt Velderman dat de schroefbits allemaal geschikt zijn voor 1000 volt.
Backpack
Technische medewerkers zoals installateurs willen steeds sneller ter plekke bij een klant zijn. Ze willen mobieler zijn en daarom compacter bepakt. Velderman: “Daarnaast moeten ze ook vaak op hoogte werken, zoals bij windmolens maar ook simpelweg in panden waarbij ze veel trappen moeten lopen.” Een koffer is dan vrij onhandig en dat is waarom we een backpack hebben ontwikkeld die een stuk handzamer is. “Daar passen de schroevendraaiers en alle gereedschappen plus een laptop in.” Die spullen worden beschermd door een harde bodem die vocht en stof weert. “De nieuwere generatie monteurs zijn het al gewend om privé met backpacks rond te lopen, dus er is zeker een markt voor.”
Elektricien centraal
Resultaat van het dragen van een backpack is dat de handen vrij zijn bij het klimmen en traplopen. “Maar in de stad gaan installateurs bijvoorbeeld ook vaker met het OV of op de fiets naar een klus,” voegt Velderman toe die de praktische voordelen van deze extra mobiliteit ook ziet als het om werkzaamheden op schepen gaat. Het past allemaal in het beleid van Wiha om de elektricien als prioriteit aan te wijzen en het assortiment op deze beroepsgroep af te stemmen. “Kortgeleden hebben we daarom ook een pakket meetinstrumenten toegevoegd om het aanbod compleet te maken. Denk aan multimeters, volt-detectoren en stroomtangen.”