Werving en behoud van vrouwen in techniek

30.08.2023 Niels van der Horst

Werving en behoud van vrouwen in techniek

Voor de energietransitie en bouwopgave is het groot belang dat er meer vakbekwame technici worden aangetrokken én behouden in de technische sector. Vrouwen zijn daarbij een ondervertegenwoordigde groep. Elf bedrijven zijn afgelopen maart de pilot Techniek Inclusief gestart om daar verandering in te brengen.

De bedrijven kregen zes themasessies over de theorie die werden aangevuld met praktijkvoorbeelden. Het heeft geleid tot een concept aanpak om vrouwen zowel met succes te werven als te behouden.

Toolkit
De pilot resulteerde onder andere tot een toolkit om meer vrouwen in de techniek te krijgen. Het kent zeven hoofstukken met tips en informatie om een plan te maken en concrete stappen te zetten naar een inclusieve en diverse organisatie.

Eerste activiteit Aanvalsplan
Het initiatief komt van de Industriecoalitie, bestaande uit Koninklijke Bouwend Nederland, Koninklijke Metaalunie, WENB, FME en Techniek Nederland. Techniek Inclusief betrof de eerste activiteit voortkomend uit het Aanvalsplan Arbeidsmarkttekorten Techniek, Bouw en Energie, dat inclusie en diversiteit als belangrijke pijlers kent.

Verslag en downloads
Op www.techniekpact.nl zijn een verslag van en de ervaringen met de pilot van de deelnemende bedrijven te vinden. De toolkit is hier te downloaden en de flyer voor meer informatie is te verkrijgen op deze plek.

Techniek Inclusief Award
Techniek Nederland, Wij Techniek en de SER Diversiteit in Bedrijf zoeken inspirerende voorbeelden van diversiteit en inclusie in de installatiebranche. Tot 15 oktober 2023 kunnen activiteiten worden aangemeld. Volg deze link voor meer informatie over de award.