Een project van:

Vrouw, vrouw, vrouw, wat een fantastisch beroep!

16.11.2022 | 't Hoekje Wendy van Zundert

Vrouw, vrouw, vrouw, wat een fantastisch beroep!

“Ooooo, wat leuk, een vrouwelijke monteur. Dat zie je niet zo veel, maar dat zul je vast vaker horen, he.”
“Nee mevrouw, u bent de eerste.”
“Hoe is dat nu als vrouw tussen al die mannen ?“ 
“Nou gewoon, gezellig.” 

Dit is een conversatie die ik zo’n beetje dagelijks voer.  Soms zelfs een paar keer per dag. Klanten en mensen op projecten vinden het leuk en zijn enthousiast om een vrouwelijke monteur om zich heen te hebben. Meestal vind ik het gesprek wel grappig, maar ik blijf me toch verwonderen om het zo vaak te horen. Op zich hebben ze nog gelijk ook, want in de drie jaar dat ik nu in de elektro zit, heb ik nog geen andere vrouwelijke elektricien gezien. 

Op bepaalde momenten voel ik me toch wel een beetje een bezienswaardigheid. Tijdens een project van een aanbouw van een serre aan een kerk in Eindhoven, ging mijn aanwezigheid als een lopend vuurtje door het gebouw en is zo ongeveer iedereen een praatje komen maken. Ze wilden nog net niet met me op de foto. Vandaag hebben we een verduurzamingsproject afgerond in een verzorgingshuis. Buiten dat alle bewoners willen weten wat we toch allemaal aan het doen zijn, werd mijn collega veelvuldig op het hart gedrukt toch maar vooral heel zuinig op mij te zijn.  Hoezo, zie ik er zo breekbaar uit ?

Toen ik op 1 september 2019 aan het avontuur als elektricien begon had ik niet gedacht dat ik soms zo in de belangstelling zou staan.  Niet vanwege mijn kennis en kunde maar simpelweg door het feit dat ik als vrouw een zogenaamd mannenberoep heb. Niet dat ik negatief benaderd wordt, want mensen vinden het vooral leuk, maar ik vind het zo bijzonder dat we het anno 2022 nog steeds over mannen en vrouwen beroepen hebben.  

Hoe geëmancipeerd zijn we dan eigenlijk ? In mijn ogen hebben we hier nog zo’n grote inhaalslag te maken. Ik vraag me vaak af wat we nu kunnen doen om het als normaal te zien, dat een vrouw elektricien, timmerman, kraanmachiniste of wat dan ook in de bouw is. Maar het moet ook normaal zijn om een man als verpleegkundige of in de kinderopvang te zien.

Het maakt namelijk helemaal niet uit, voor welk beroep dan ook, welke sekse je hebt.  Kies wat je leuk vind en doe het met passie.  Ik blijft hier voorlopig nog wel over nadenken, maar ondertussen probeer ik vrouwen enthousiast te maken voor de techniek. Want vrouw, vrouw, vrouw, het is een fantastisch beroep.

vrouw in techniekwendy van zundertelektrotechniektechnicienarbeidstekorttechnisch personeel

Bedrijvenregister

Agenda

Event: Amsterdam Light Festival

1 december 2022 - 22 januari 2023
17:00 - 23:00
Amsterdam

Amsterdam Light Festival

Lees verder

Training: Kennissessie Lichthinder

19 januari 2023
09:30 - 17:00
NSVV kantoor

NSVV

Lees verder

Event: Techniek Nederland Ledenvergadering Beheer, Onderhoud en Inspectie

2 februari 2023

Techniek Nederland

Lees verder

Event: Solar Solutions International

Logo Solar Solutions International
14 maart 2023 - 16 maart 2023
10:00 - 17:00
Expo Greater Amsterdam

Solar Solutions International

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu