Virtuele energiecentrale van 100.000 thuisbatterijen

25.08.2023 Niels van der Horst

Virtuele energiecentrale van 100.000 thuisbatterijen

Het Duitse Sonnen is bezig de grootste virtuele Europese energiecentrale te maken. De centrale bestaat uit een snel groeiend netwerk van thuisbatterijen, waarvan de teller momenteel op 25.000 staat. Uiteindelijk moeten dat zo’n 100.000 thuisbatterijen met een totaal van 1 gigawattuur, zo staat op Change.inc.

De thuisbatterijen kunnen op afstand aangestuurd en gecontroleerd worden, waardoor ze samen als één grote energieopslag kunnen werken. Zo kan deze virtuele energiecentrale het Duitse elektriciteitsnet ontlasten wanneer energievraag en -aanbod pieken. Opgewekte zonne-energie kan dan op momenten van veel elektriciteitsvraag het net op. Klanten van Sonnen ontvangen hiervoor een deel van de winst.

Waarom virtuele energiecentrales
“Elk land dat de transitie naar schone energie maakt, loopt op den duur tegen de limieten van het elektriciteitsnet aan. Daarom zijn energieopslag en digitalisering essentiële technologieën. Met onze virtuele energiecentrale bieden we een manier om zonnepanelen, elektrische auto’s en warmtepompen te integreren in onze energiesystemen. Bijkomend voordeel: onze decentrale en virtuele energiecentrale is te vinden in de huizen van mensen en vereist dus geen extra ruimte,” aldus Oliver Koch, CEO van Sonnen. Ook in Italië, Australië en de Verenigde Staten is Sonnen inmiddels druk bezig een virtuele energiecentrale te realiseren.