Een project van:

Versnelde toegang voor technische arbeidsmigranten

24.05.2022 | Nieuws Nicolien van Loon

Versnelde toegang voor technische arbeidsmigranten

Onlangs was Judith van Heeswijk, programmamanager Onderwijs en Arbeidsmarkt bij Techniek Nederland, te gast in de Tweede Kamer. Ze pleitte daar voor versnelde toegang tot de Europese en de Nederlandse arbeidsmarkt voor arbeidsmigranten met een technische (voor)opleiding.

De arbeidsmigratie staat inmiddels hoog op de politieke agenda, merkt Techniek Nederland op. Het probleem van personeelstekorten reikt verder dan alleen de energietransitie. Ook andere sectoren hebben lopen hier tegenaan. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek zijn er op dit moment 133 vacatures per 100 werklozen.

Techniek Nederland heeft een oplossing bedacht: meer technisch geschoolde arbeidsmigranten. De technieksector heeft een “uitstekende infrastructuur” om arbeidsmigranten te laten instromen in de techniek, meent van Heeswijk

“We hebben al honderden statushouders aan een baan in de techniek kunnen helpen. We bieden in samenwerking met onze leden maatwerk. Zo vinden arbeidsmigranten snel hun plek in de techniek,” aldus de programmamanager.

Theoretisch opgeleide werknemers zouden eenvoudiger toegang verleend moeten worden tot de Europese Unie door de Kennismigrantenregeling. Om het potentieel van arbeidsmigranten beter te benutten en de bureaucratische last te verminderen wil van Heeswijk de huidige regeling aanpassen.

“De technieksector zit te springen om technische vakmensen op mbo-niveau. Techniek Nederland pleit daarom voor een Vakkrachtenregeling zoals Duitsland die al kent. Met zo’n regeling wordt het een stuk eenvoudiger om mensen met een technische vooropleiding toe te laten.”

arbeidstekortarbeidsmigranttechniek nederlandjudith van heeswijk

Bedrijvenregister

Agenda

Wegwijs in de cao Metalektro

9 september 2022
09:30 - 17:00
Van der Valk Hotel Amersfoort A1

FME

Lees verder

Event: Engineering Event SAFETY

30 november 2022
8:45 - 16:00
1931

MYbusinessmedia

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses

en de nieuwste producten?

Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!


Registreer nu