Verlichtingsproducten voldoen niet aan EU-wetten

11.11.2021 Nicolien van Loon

Verlichtingsproducten voldoen niet aan EU-wetten

LightingEurope heeft mystery shoppers ingezet om te controleren of verlichtingsproducten die online platforms aan consumenten voorstellen, voldoen aan de wetten met betrekking tot verplichte informatie-eisen. De resultaten zijn zorgwekkend, aldus Fedet.

Mystery shoppers
In 2020 en 2021 voerde LightingEurope een reeks online mystery shopper-oefeningen uit. Hierbij werd gekeken naar twee verlichtingsproducten (een LED GLS-vervangingslamp en een desktop armatuur) op vier platforms in vijf EU-lidstaten – Frankrijk, Nederland, Italië, Polen en Spanje. Deze oefening was alleen gericht op de productinformatie die vereist is op grond van EU- en nationale wetgeving. De werkwijze van de mystery shoppers was volgt: zij vulden dezelfde zoekterm in en keken naar de eerste 20 resultaten die het algoritme van het online platform selecteerde.

Alarmerend
Ourania Georgoutsakou, secretaris Generaal van LightingEurope licht toe: “De resultaten zijn alarmerend. Slechts 8% van de eerste 20 producten die het online platform algoritme aan onze shoppers voorstelde, voldeden aan de verplichte informatievereisten die zijn vastgelegd in de EU-wetgeving. Klanten krijgen producten aangeboden die geen CE-markering hebben, geen energielabel hebben of het verkeerde label hebben, of die niet betalen voor de inzameling en recycling van het product aan het einde van de levensduur.”

Nadelig voor consument en producent
Georgoutsakou ziet de nadelen: “Het beschikbaar stellen van niet-conforme producten brengt niet alleen klanten in gevaar. Het plaatst ook die gezagsgetrouwe bedrijven die conforme producten vervaardigen of verkopen in een concurrentienadeel.”

Aansprakelijkheid
“We moeten het EU-rechtskader aanpassen om online niet-naleving van producten aan te pakken. De Digital Services Act moet de aansprakelijkheid duidelijk toewijzen voor alle vormen van niet-naleving: niet alleen wanneer het product een veiligheidsrisico vormt, maar ook wanneer het niet voldoet aan alle etiketterings- of informatievereisten, of wanneer het niet bijdraagt ​​aan de terugwinning en recycling van afval vergoedingen,” concludeerde de secretaris Generaal.

Andere zaken die de de Mystery Shopping-oefeningen van LightingEurope aantoonden:

  • Van de 30 producten online gekochte en afgeleverde producten 77% niet aan de EU-wetgeving. Een aantal producten had geen CE-markering, hoewel ze werden verkocht op websites die duidelijk op de EU-markt waren gericht.
  • De in Frankrijk gekochte bureauarmaturen voldeden allemaal niet aan de WEEE-verplichtingen. De leveranciers waren allemaal niet geregistreerd bij het Franse programma voor uitgebreide producentenverantwoordelijkheid. Dit betekent dat deze producten en hun leveranciers niet bijdragen aan de kosten voor het inzamelen en recyclen van het product aan het einde van de levensduur.
  • Van de in Nederland gekochte lampen voldeed geen enkele aan de eisen op het energielabel. Het label was afwezig of incorrect gebruikt.

Het rapport valt hier terug te lezen.