Een project van:

Verlichten met gevoel

03.03.2022 | Innovatie Tess Mutsters

Verlichten met gevoel

Een grote kerk, een historisch gebouw, of een imposante brug; gebouwen hebben invloed op de manier waarop mensen naar een stad kijken en de waarde die mensen aan een stad hechten. Dat hadden Hans Kattemölle en Jeroen Jans, de eigenaren van New Urban View, al snel door. Met hun bedrijf verlichten ze bijzondere gebouwen in steden, om daarmee de aanblik van zo’n stad volledig te veranderen.

New Urban View ontstond dankzij een verlichtingsproject van de Onze Lieve Vrouwetoren in Amersfoort. Jeroen Jans en Hans Kattemölle leerden elkaar kennen en zagen al snel de waarde in van verlichting bij dit soort gebouwen. Na vrijwillig het project van deze beeldbepalende toren te hebben opgepakt, besloten ze om samen verder te gaan als bedrijf onder de naam New Urban View. Zo kwam recentelijk, zes jaar later, ook het project van de St. Lambertusbasiliek in Hengelo op hun pad.

Kleur bekennen

De gemeente Hengelo was een project begonnen dat de stad meer kleur moest geven. Zo waren er speciale lantaarnpalen geïnstalleerd die van kleur konden veranderen voor bepaalde festiviteiten. Met kerst kon de openbare straatverlichting bijvoorbeeld een groene en rode kleur krijgen. Ook de St. Lambertusbasiliek moest worden aangelicht en daarvoor kwam de gemeente bij de inmiddels ervaren lichtontwerpers van New Urban View terecht. “Normaal kiezen we niet voor kleur bij het verlichten van zo’n gebouw, maar de basiliek moést juist kleur krijgen”, vertelt Kattemölle over het project. “Het lichtontwerp moest bij de stad en de basiliek passen, dus er moest kleur bij het gebouw komen, maar wel op zo’n manier dat dat de basiliek ook eer aandeed.”

Verwondering

“Als we een lichtontwerp maken, maken we altijd eerst een 3D-model van het gebouw dat we verlichten”, vertelt Kattemölle. “Dat doen we aan de hand van blauwdrukken, foto’s en tekeningen van het gebouw. In het 3D-model nemen we ook bijvoorbeeld de textuur van het materiaal van het gebouw mee, zodat het echt een kleine versie van het gebouw is. Met dat 3D-model kunnen we heel precies zien wat voor effect verschillende soorten verlichting zullen hebben.” Hij geeft aan dat een lichtontwerp heel nauw komt kijken, de juiste aspecten van het gebouw moeten immers worden verlicht en benadrukt, zodat de architectuur beter kan worden beleefd. De mooiste dingen komen zo nog meer naar voren. Voor het kiezen van de juiste verlichting wordt naar de zichtlijnen gekeken. Kattemölle en Jans kijken heel zorgvuldig naar het lijnenspel van het gebouw en welke diepte nog wat nadruk nodig heeft. “Je moet niet toevoegen, maar benadrukken wat er al mooi aan is. Door op de juiste manier te verlichten gaat de architectuur meer spreken en worden gebouwen veel theatraler. Mensen moeten zich constant blijven verwonderen als ze naar het gebouw kijken, zelfs als ze ernaast wonen.”

Het gebouw versterken

Het maken van een lichtontwerp voor een gebouw als de St. Lambertusbasiliek is zeker niet altijd makkelijk. Het lichtontwerp moet het gebouw dan ook altijd eer aan doen, het gebouw moet erdoor worden versterkt. In het geval van de St. Lambertusbasiliek was het voor Kattemölle en Jans even puzzelen hoe de kleuren het beste in het ontwerp konden worden verwerkt. “We hebben wel voor een basis van warmwit licht gekozen”, vertelt Kattemölle. ‘Daarna zijn we de grote vlakken in gaan kleuren.”

Met de muziek mee

Bij de keuze voor kleurgebruik zijn er natuurlijk weer andere dingen om rekening mee te houden. Zo is de gebruikte steensoort van belang, want niet alle kleuren doen het even goed op verschillende soorten stenen. Uiteindelijk hebben Kattemölle en Jans de kleuren zo weten te plaatsen dat ze de architectuur benadrukken. Het witte licht in de nissen en op de kleine plekken brengt daarbij rust in het beeld. De door hen toegepaste lampen kunnen van kleur veranderen, waardoor ook de basiliek in een themakleur kan worden geplaatst. Wat kleur betreft: Kattemölle en Jans hebben nog een ander project in Hengelo gedaan, ze hebben namelijk ook de Stadstoren van verlichting voorzien. Ook deze moest gekleurd zijn. “Die moest zelfs kunnen worden aangesloten op de mengtafel van een DJ, zodat de kleuren tijdens feesten op de muziek mee kunnen veranderen.”

Waarde van verlichting

Voor een gemeenschap heeft een nieuwe verlichting van zo’n gebouw een enorme meerwaarde. Een gebouw als de St. Lambertusbasiliek heeft toch vaak een bepaald plekje in het hart van de inwoners. Door zo’n gebouw dan mooi te verlichten, zien mensen hoe mooi hun stad eigenlijk is en merk je dat ze er trotser op zijn. Dat noemt Kattemölle dan ook als de missie van New Urban View. “We willen Nederland echt een stukje mooier maken. Nederlanders zijn niet zo snel trots, dingen worden vaak ondergewaardeerd en er wordt ook vaak niet echt naar gekeken. Een goed verlicht gebouw doet echt enorm veel voor de beleving van de openbare ruimte.”

Gezellig

Dat laatste merken ze ook aan de reacties van omwonenden. Veel van de gebouwen die ze verlichten staan aan pleinen waar ook horeca aan zit. “Van alle kanten horen we verhalen dat het enorm veel goed doet voor de stad. Zo vertellen horeca-eigenaren dat klanten langer blijven zitten, gewoon omdat het zo gezellig is op straat en de beleving er echt is”, vertelt Kattemölle. Waar één project komt, volgen er dan ook eigenlijk altijd meer.

Passende oplossing

Het is duidelijk dat Jans en Kattemölle enorm trots zijn op hun bedrijf, maar dat ze ook vol passie bezig zijn met hun bedrijf. “Het is mooi om te werken met zulke oude gebouwen, waar fysiek niet altijd alles mogelijk is, omdat je niet altijd zomaar alles mag aanpassen. Het is dan echt leuk om daar creatief over na te denken en met een mooie, passende oplossing te komen. Officieel maken we alleen het lichtontwerp en is het daarna aan de gemeente om dat verder uit te voeren, maar vaak worden we ook gevraagd om de rest van de uitvoering te doen. Dan is het wel heel gaaf om zo’n project tot het einde mee te maken. Ik woon zelf in Amersfoort. Als ik mensen ‘s avonds foto’s zie maken van de Onze Lieve Vrouwetoren, ons eerste project, dan ben ik daar echt heel trots op”, vertelt Kattemölle met een glimlach.

outdooropenbare verlichtingaanlichten

Bedrijvenregister

Agenda

Training: Specialisatiecursus Verlichting , KU Leuven

Logo Groen Licht Vlaanderen
6 september 2021 - 20 juni 2022
13.30u - 19.00u
Gent

Groen Licht Vlaanderen

Lees verder

Event: Projectbeheersing en onderhanden projecten

1 juni 2022
13:00 - 19:00
Van der Valk Hotel Tilburg

Techniek Nederland

Lees verder

Event: CONSTRUCTEURSDAG 2022

2 juni 2022
8:45 - 16:15
Mikrocentrum

Constructer en het Mikrocentrum

Lees verder

Event: Lancering herziene NEN 2660 - Regels voor informatiemodellering van de Gebouwde Omgeving

23 juni 2022
14:00 - 17:00
Delft of online

NEN

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses

en de nieuwste producten?

Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!


Registreer nu