Twee belangrijke investeringen voor batterij branche

28.08.2023 Niels van der Horst

Twee belangrijke investeringen voor batterij branche
© Northvolt (Gigafabriek in het Noord-Zweedse Skellefteå)

Batterijproducent Northvolt heeft 1,1 miljard euro aan investeringen opgehaald bij onder meer het Canadese staatsinvesteringsfonds IMCO, vermogensbeheerder Blackrock en twee grote Canadese pensioenfondsen. Stellantis, het moederbedrijf van automerken als Citroën, Opel en Peugeot, stopt ruim 100 miljoen dollar in een Californisch lithiumproject. Doel van de autobouwer is om het winnen van lithium en de batterijproductie te vergroenen.

Northvolts investering komt boven op die van een jaar eerder, ook voor 1 miljard. Het bedrijf wil Europa’s grootste batterijenproducent worden. In 2015 werd het opgericht door twee oud-medewerkers van Tesla en twee jaar terug opende het in het noorden van Zweden de eerste gigafabriek.

Opschaling
Na de vermoede voltooiing in 2026 zullen jaarlijks genoeg voor een miljoen stuks EV batterijen worden geproduceerd. De productiecapaciteit van de Poolse fabriek in Gdańsk wordt opgeschaald tot 12 gigawattuur en verder komen er nog twee fabrieken in Zweden en wil men ook in Duitsland en Portugal gaan produceren.

Canada
Canada is een van de landen die de ontwikkeling van EV tot prioriteit heeft gemaakt. Persbureau Bloomberg meldt dat er gesprekken plaatsvinden tussen Northvolt en de Canadese regering over de bouw van een fabriek die een kleine vijf miljard euro gaat kosten. Canada heeft dit jaar al meer dan 11 miljard euro besteed om Volkswagen een batterijfabriek in het land te laten neerzetten.

Duurzame lithiumproductie
De in Nederland gevestigde Frans-Italiaans-Amerikaanse autofabrikant Stellantis investeert ruim 100 miljoen dollar in lithiumproducent CTR (Controlled Thermal Resources). Het bedrijf wil het duurzamere geproduceerde lithium van CTR als grondstof gebruiken in de accu’s voor nieuwe elektrische auto's.

Sneller en groener
CTR wint in Californië lithium uit pekel van de Salton Sea. Met groene energie en stoom wordt op een mechanische wijze de pekel gefilterd, waarna een lithiumextract overblijft. Bij dit type extractie zijn geen grote verdampingsvijvers of open mijnen benodigd. Het lithium wordt daarbij al in enkele dagen geleverd, in plaats van de maanden die bestaande verdampingsvijvers er over doen.

Verantwoorde productie
“Nu de acceptatie van elektrische voertuigen snel groeit, is het nog nooit zo belangrijk geweest om ervoor te zorgen dat batterijmaterialen op verantwoorde wijze worden ingekocht en geproduceerd”, zegt Rod Colwell, topman van CTR in een persbericht. Er wordt een jaarlijkse productie van 300 ton lithium verwacht. Ook kondigde Stellantis aan tegen 2030 nog slechts batterij-elektrische auto’s in Europa te zullen verkopen. Voor de VS moet dat de helft van de verkoop zijn.