Een project van:

Training voor elektrische installatie-testers door Fluke

03.01.2023 | Nieuws Niels van der Horst

Training voor elektrische installatie-testers door Fluke


Fluke ontwerpt en produceert elektronische test- en meetapparatuur en bijbehorende software. E-totaal meldt dat het bedrijf een nieuwe training gaat geven gericht op het testen van installaties en apparatuur. Dit ter minimalisering van storingen in elektrische apparaten, ter verbetering van de veiligheid en om het gebrek aan vaardigheden aan te pakken.

Volgens Fluke is de hoeveelheid zeer deskundige en ervaren testers van elektrische installaties in Nederland de afgelopen jaren flink verminderd. “Factoren zoals het naderen van de pensioengerechtigde leeftijd van deskundigen in de sector en vervanging door technici die het vak leren, evenals de toegenomen inzet van tijdelijke werknemers, maken training en ontwikkeling van vaardigheden belangrijker dan ooit tevoren,” aldus een woordvoerder. “Veel van de huidige testtechnici van elektrische installaties missen de praktijkgerichte training die ze in staat zou stellen veilig te werken en de metingen die zij verrichten, echt te begrijpen en te interpreteren."

Uitdagingen aangaan
Om de cursus te geven is Fluke een samenwerking aangegeaan met HyTEPS. Het bedrijf is van mening dat het essentieel is om genoemde uitdagingen aan te gaan. Hierdoor kunnen bedrijven technici veilig laten werken aangezien installatietesters met onvoldoende opleiding fouten kunnen maken. Dat kan weer leiden tot schade aan apparatuur, verwondingen en mogelijk ook dodelijke ongevallen. Ook kunnen bedrijven aantonen dat een installatie veilig is. Wanneer een bedrijf de juiste documenten heeft waaruit blijkt dat een installatie voldoet aan de geldende normen (NEN 1010), toont dat kwaliteit en stelt het alle partijen gerust. Tot slot ziet Fluke in het aanpakken van de uitdagingen een kans om de productiviteit te verhogen. Dat komt omdat beter opgeleide en geïnformeerde krachten opdrachten in één keer goed uitvoeren. Het minimaliseert ook de uitvaltijd wat weer lagere kosten betekent.

Praktijkomgeving
De cursus duurt één dag, telt gemiddeld tien deelnemers per keer en wordt gegeven bij de klant of in een speciale trainingsruimte van HyTEPS. Het is met name gericht op het testen van elektrische apparatuur en/of installaties inclusief het documenteren van de testresultaten. Het voornaamste is dat de cursisten met verschillende meetinstrumenten in een praktijkomgeving kunnen oefenen. Zo kunnen ze de nieuw opgedane kennis direct in hun werk toepassen.

Belang van testen
Field Marketing Manager Robert Luijten ziet veel zeer ervaren werknemers de wereld van elektrisch testen verlaten wanneer ze met pensioen kunnen. Luijten ziet “[…] een streven om jonge mensen aan te moedigen de markt te betreden. Maar hoewel de testapparatuur gemakkelijk te gebruiken is, zijn veel testers niet in staat om vragen te stellen of te interpreteren wat ze zien, omdat ze daartoe niet zijn opgeleid. Testen en problemen oplossen in de elektrische sector zijn absoluut essentieel, maar het werven van technisch personeel kan best moeilijk zijn,” geeft hij aan. “Daarom ondersteunen wij bij Fluke bedrijven graag bij het instromingsproces en de opleidingsactiviteiten van nieuwe werknemers. Of het nu gaat om naleving, veiligheid of efficiëntie, wij zijn van mening dat deze testtraining voor elektrische installaties bedrijven in een sterkere positie brengt om het hoofd te kunnen bieden aan de almaar toenemende eisen die tegenwoordig aan testprocedures worden gesteld.”

testtestapparatuurFluketrainingenhyteps

Bedrijvenregister

Agenda

Training: Casambi cursus professional

Logo Casambi.nl
20 januari 2023 - 31 december 2023
ETC design center in Culemborg

Casambi.nl

Lees verder

Event: Techniek Nederland Ledenvergadering Beheer, Onderhoud en Inspectie

2 februari 2023

Techniek Nederland

Lees verder

Training: Repareren met alternatieve onderdelen

9 februari 2023
16:30 - 19:00
Buitenplaats Kameryck

Techniek Nederland & Rijksinspectie Digitale Infrastructuur

Lees verder

Seminar: Rendementsverbetering in de installatiebranche

28 februari 2023
13:00 - 19:00
Van der Valk Hotel Eindhoven

Techniek Nederland

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu