Een project van:

Topsporthal in MartiniPlaza

08.10.2021 | Artikel Remco Pouwels

Topsporthal in MartiniPlaza

Het kloppend hart van het noorden als het gaat om topsport, dat is Middenhal van Martiniplaza in Groningen.

De hal is de thuishaven van enkele goed presterende clubs voor zaalsporten en heeft een indrukwekkende capaciteit van 6000 personen. Geen enkele andere zaalsportlocatie in Nederland trekt zoveel toeschouwers bij bijvoorbeeld basketbal, volleybal of korfbal. Daarnaast wordt de hal ook gebruikt voor beurzen en grote concerten.

Anders invullen
Het technische team van MartiniPlaza heeft afgelopen jaar aangegrepen om de lichtset en bijbehorende infrastructuur compleet te vernieuwen. Aanleiding hiervoor was het verwijderen van alle loopbruggen om de rigging-capaciteit van het dak te vergroten. De oude installatie, bestaande uit conventionele PAR64-armaturen, was bevestigd aan deze bruggen, dus ging men nadenken over een andere invulling van het licht. Tijdens het proces is ook de sportverlichting vervangen. In de zoektocht naar een vervanger voor alle 140 PAR64-armaturen, die zowel het speelveld als de tribunes verlichtten, werd een groot aantal led-armaturen van diverse fabrikanten getest. De CLF Odin bleek uiteindelijk de enige die qua lichtopbrengst serieus kon wedijveren met de PAR64-armaturen.Meer aansluitpunten
“We gebruiken al een aantal andere CLF-armaturen in de andere zalen, waaronder bijna 100 stuks CLF Ledwash RGBW. Naast de lichtopbrengst waren we ook zeer onder de indruk van de egale projectie en kleurenmenging van de CLF Odin. Omdat we meer mogelijkheden wilden hebben, waren ook het grote zoombereik en lime leds van toegevoegde waarde. Uiteindelijk hebben we gekozen om de Odins toe te passen boven de tribunes en het veld aan te lichten met CLF Ares Ledwashes”, aldus Wybe Berkepas van MartiniPlaza. Om accenten te leggen op belangrijke punten als uitgangen, baskets en middenstip zijn verder nog enkele CLF Spectrum P2’s Variwhite toegevoegd. Qua netwerk is gekozen voor een betrouwbare Luminex-setup, bestaande uit een GigaCore 12 switch, LumiNode 12 en LumiSplit 1.6 DMX-splitters. Berkepas: “ Het is een gebruiksvriendelijk systeem waarmee we flexibel kunnen werken. Zo hebben we meer aansluitpunten in de zaal - ideaal voor de grote variatie aan evenementen die plaatsvindt in de Topsporthal.” Via het netwerk worden ook de LSC APS stroomverdelers aangestuurd. “We hoeven hierdoor niet naar de technische ruimte bij het opstarten en afsluiten. Tevens zijn bijna alle armaturen in kleine groepen te schakelen.”

Ermee overweg
Ook qua aansturing is een flinke stap vooruit gemaakt. Om de nieuwe setup volledig te benutten, moest er een nieuwe lichttafel komen. “Bij onze keuze stonden compactheid en bedieningsgemak voorop. Van daaruit kwamen we al snel bij de Avolites Quartz. Deze wordt veel in onze omgeving gebruikt, waardoor veel freelancers ermee overweg kunnen. Voor de vrijwilligers die het licht bedienen tijdens de basketbalwedstrijden hebben we een Mobile Wing beschikbaar. Daarbij programmeren wij de set voor en plaatsen de Quartz vervolgens backstage. De vrijwilligers kunnen dan op een eenvoudige manier alles uit de set halen.”

Met dank aan Fairlight

martiniplazasportverlichting

Bedrijvenregister

Agenda

Training: Specialisatiecursus Verlichting , KU Leuven

Logo Groen Licht Vlaanderen
6 september 2021 - 20 juni 2022
13.30u - 19.00u
Gent

Groen Licht Vlaanderen

Lees verder

Event: Collegereeks Innoveren in de bouw

4 oktober 2021 - 22 november 2021
15:30 - 19:00
Van der Valk Hotel Veenendaal

CoBouw

Lees verder

Seminar: BIV seminarie

21 oktober 2021
13:00 - 18:00
Herman Teirlinck gebouw

IBE_BIV

Lees verder

Webinar: Webinarreeks Verduurzaming en renovatie van bedrijventerreinen - Elektrificatie

26 oktober 2021
10:00 - 11:30
online

TOPSECTOR ENERGIE

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses

en de nieuwste producten?

Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!


Registreer nu