Een project van:

Thinka haalt alles uit toptechnologie

09.09.2021 | Innovatie Greet Verleye

Thinka haalt alles uit toptechnologie

Volgens een installateur was KNX een uitstekend, maar onderbenut automatiseringssysteem. Dus werd de Thinka KNX ontwikkeld, de smart home bridge die elk KNX-pand slim maakt en de controle, via smartphone, bij de gebruikers legt.

In 2015 ontstond Thinka, een spin-off van het software-ontwikkelingsbedrijf Zilverline. Een installateur van domotica was enthousiast over de kwaliteit en de waarde van het bewezen bedrade automatiseringssysteem KNX, maar betreurde het dat veel van de beschikbare toepassingen niet werden gebruikt. Eenmaal geïnstalleerd – een klus voor professionals – verloor KNX haar dynamiek, doordat gebouwbeheerders en huiseigenaren de beschikbare extra mogelijkheden niet ontsloten, op basis van hun behoeften. Dat vond hij zonde van de investering, zonde van de technologie en van het ‘slapend’ gebruikscomfort. Thinka haakte in op deze vaststelling, recht uit het werkveld.

Veranderende behoeften 
Er was ook die tweede vaststelling, gekoppeld aan de technologische evolutie: via de mobiele smart home platformen van Apple, Google en Amazon kan extra smart home-technologie vlot worden toegevoegd en upgraden is ook eenvoudig. Met de Thinka KNX ontwikkelde Thinka een dynamische, gebruiksvriendelijke ontsluiting van het KNX-potentieel. “Het is niet meer van deze tijd dat domotica – al dan niet bekabeld – een statisch gegeven wordt dat voorbijgaat aan nieuwe gebruiksmogelijkheden of comfortwensen”, vindt ook Mariella de Koning van Thinka. “KNX, al 30 jaar bewezen, geavanceerde technologie, wordt geïnstalleerd in de nieuwbouwfase van een pand of woning. Samen met de architect en de installateur wordt op dat moment ingespeeld op bestaande behoeften, maar die behoeften evolueren mee met de levensfasen van hun gebruikers: je tieners willen autonomie, je ouders kunnen langer zelfredzaam blijven met technologische ondersteuning. Beschikbare mobiele technologie toevoegen aan de KNX-installatie vergemakkelijkt de toegang en controle voor de huiseigenaar en voegt allerlei nieuwe mogelijkheden toe die het gebruiksgemak, maar ook de veiligheid en duurzaamheid ten goede komen. Het mooie is dat het allemaal beschikbaar is voor de huiseigenaar. Wat wij met Thinka bieden, is de sleutel om deze technologie op een heel toegankelijke manier te openen.”

Sleutel bij de hand
Duizenden professionele installateurs, honderden fabrikanten en duizenden toestellen werken volgens de internationale KNX-standaard, maar om verlichting, verwarming, verduistering, sensoren, thermostaten, deursloten en sprinklers naar wens te gebruiken, moet het mogelijk zijn dat de eigenaar zelf zijn scènes definieert en zo bepaalt hoe en wanneer toestellen aangaan en samenwerken. De missie van Thinka was duidelijk: de tools ontwikkelen die dat mogelijk maken of de bediening van het KNX-systeem bij de gebruiker brengen. De Koning: “Het werkt door de gebruiker gebruik te laten maken van de smartphone die hij altijd bij de hand heeft.” Wie dat vanuit architecturaal of esthetisch standpunt interessant vindt, kan op die manier zelfs kiezen voor minder of geen schakelaars.

Veiligheid voorop
De technologie die Thinka ontwikkelde om de telefoon te laten praten met KNX-domotica werkt in een veilige omgeving. Eén van de redenen waarom huiseigenaren en gebouwbeheerders kiezen voor KNX is de gegarandeerde en aangetoonde veiligheid van het systeem. Die mag door de gebruikersvriendelijke ontsluiting van de mogelijkheden nooit onder druk komen te staan. Daarom wordt gekozen voor een krachtig stand alone-systeem dat geen gebruikmaakt van de Cloud of het internet, en direct op de busverbinding zit die alle KNX-devices aan elkaar verbindt. Thinka is dus rechtstreeks verbonden met het KNX-systeem dat thuis via de telefoon (of een tablet) wordt bestuurd. Dat kan al dan niet via voice-control.

Bestaande bedieningsapps inzetten
Thinka ontwikkelde geen eigen bedieningsapp, maar maakte gebruik van bestaande top notch technologie. Google, Amazon, Apple hebben degelijke bedieningsapps en het is niet zinvol als kleiner bedrijf om het werk van de groten over te doen: Thinka vertaalt als bruggenbouwer de taal van KNX naar het homeplatform dat de consument kiest. Google of Amazon komen in aanmerking, maar Thinka adviseert om te kiezen voor het Apple Homekit platform. Daarnaast heeft Apple een heel handige, intuïtief ingerichte, gratis app die standaard op alle Apple devices staat: Apple Home.

Apple Homekit
Waarom Apple? Niet alleen blijkt dat de gebruikers van KNX in de regel over een iPhone beschikken, het is ook zo dat Apple werkt met de hoogste beveiligingsstandaarden. De beveiliging bij Apple ligt anders dan bij Google of Amazon, waar het makkelijker is om gecertificeerd te raken en aan te sluiten op het platform dat werkt via het internet of de Cloud. Thinka is Apple Homekit-gecertificeerd. Aan de aflevering van dit certificaat gaat een intens proces van twee jaar vooraf dat gepaard gaat met allerhande testen. Eenmaal gecertificeerd mag je een Apple chip in je product plaatsen dat daardoor wordt herkend door Apple tv, iPad en iPhone. Via end-to-end encryptie is de gedeelde data beveiligd. Apple heeft honderden designers die voortdurend de mogelijkheden uitbreiden en updaten. Thinka zorgt ervoor dat alle KNX-data, nodig om gebruik te maken van de HomeKit-functionaliteiten, beschikbaar zijn en op de juiste wijze worden gepresenteerd. Daarnaast zorgt Thinka ervoor dat nieuwe HomeKit-algoritmes worden ondersteund.

Zoveel wensen, zoveel mogelijkheden
Binnen de Apple Home App kun je zelf alle denkbare scènes definiëren en kun je je producten op allerlei wijzen laten samenwerken. Alles wat je van buiten je huis aanstuurt, heeft binnenshuis een Apple hub nodig (dus een Apple tv of iPad). Dus ook Geofencing: je kunt instellen dat, wanneer je met je auto aankomt in een bepaalde straal rond je huis, het licht alvast aangaat, de verwarming wordt aangeschakeld of de poort opengaat. Ook op reis is het mogelijk om je rolluiken te laten zakken, als je iPhone maar kan communiceren met een Apple hub die thuis achterblijft. Via end-to-end encryptie blijft de data veilig en beschermd. Dat biedt ook mogelijkheden voor wie tijdens zijn afwezigheid het huis verhuurt. Via family sharing geef je toegang aan wie je wilt; niet één persoon, maar elke gebruiker van het huis kan – volgens zijn noden - via zijn smartphone met KNX communiceren en eigen scènes aanmaken.

Comfort en besparing
Een particuliere gebruiker of huiseigenaar waardeert vooral het comfort dat uit deze functionaliteiten voortvloeit. Voor de bedrijfsleider speelt het economische aspect een doorslaggevende rol. Bedrijven kunnen gebruikmaken van colleague sharing. De Koning: “Als alle lichten worden gedoofd, de ventilatie omlaag gaat en printers worden uitgezet, vlak nadat de laatste werknemer een kantoorgebouw heeft verlaten, kan dat heel wat besparingen opleveren. Er is minder energieverbruik, minder slijtage van lampen en apparaten. Bovendien is het mogelijk om het effect te monitoren per product en dat levert interessante info op: zo werd duidelijk dat het beter is  als een espresso-apparaat niet elke dag wordt uitgezet, maar alleen in het weekend. Het heropstarten ervan vergt anders meer energie dan er wordt bespaard. Zo maakt een slim systeem ons als gebruikers slimmer.” Inspelend op actuele behoeften kunnen nieuwe smarthome devices worden toegevoegd. Zo bracht het meten van de luchtkwaliteit in verband met corona aan het licht dat het zinvol is om de koolstofdioxide in klaslokalen te meten ten behoeve van de gezondheid en de alertheid van leerlingen.

Adaptive lighting en meer
Eén van de nieuwere smart-toepassingen in HomeKit is adaptive lighting: lichtsterkte en -temperatuur worden automatisch aangepast in de loop van de dag, volgens het seizoen, volgens het omgevingslicht. Zo kun je bij zonsopgang automatisch warm, zachtgeel licht krijgen dat feller en koeler wordt naarmate de productiviteit hoger moet, om weer zachter en warmer te worden naar het eind van de dag toe. Thinka is de eerste bridge die adaptive lighting mogelijk maakt voor KNX.

Voice control
Neem nou de hotelgasten van het Griekse Pomegranate Wellness Spa hotel - die weten de stembediening in de Royal Suite te waarderen. Doordat Thinka daar de brug slaat tussen hun wensen en de KNX-automatisatie, sturen ze met enkele woorden het licht, de zonsverduistering, het televisietoestel, de thermostaat, enzovoort. Soms gaat het om comfort en luxe, soms over autonomie en levenskwaliteit. Denk maar aan de vrijheid die een oudere of een ALS-patiënt herwint bij stemgestuurde automatisatie. 

Word je ook een bruggenbouwer? Thinka’bout it! KNX-partners kunnen Thinka KNX voordelig proberen met 25% korting.

 

 

knxsmart homeappleadaptive lightingvoice control

Bedrijvenregister

Agenda

Training: Specialisatiecursus Verlichting , KU Leuven

Logo Groen Licht Vlaanderen
6 september 2021 - 20 juni 2022
13.30u - 19.00u
Gent

Groen Licht Vlaanderen

Lees verder

Event: Collegereeks Innoveren in de bouw

4 oktober 2021 - 22 november 2021
15:30 - 19:00
Van der Valk Hotel Veenendaal

CoBouw

Lees verder

Seminar: BIV seminarie

21 oktober 2021
13:00 - 18:00
Herman Teirlinck gebouw

IBE_BIV

Lees verder

Webinar: Webinarreeks Verduurzaming en renovatie van bedrijventerreinen - Elektrificatie

26 oktober 2021
10:00 - 11:30
online

TOPSECTOR ENERGIE

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses

en de nieuwste producten?

Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!


Registreer nu