Een project van:

Techniek Nederland reageert op Miljoenennota

21.09.2022 | Actueel Nicolien van Loon

Techniek Nederland reageert op Miljoenennota

Volgens ondernemersorganisatie Techniek Nederland is het verduurzamen van woningen en gebouwen belangrijker dan ooit. Voorzitter Doekle Terpstra vindt het een belangrijk signaal dat de overheid blijft investeren in duurzaamheid. Grote inspanningen om de dalende koopkracht te mitigeren zijn logisch en gerechtvaardigd, stelt Terpstra, maar de aandacht mag niet worden afgeleid van de noodzaak om de energietransitie te versnellen, zo valt te lezen op de website van Techniek Nederland.

Tekort aan technische experts

Zowel in begrotingsnota's als in de samenleving wordt veel aandacht besteed aan de verduurzaming van woningen en gebouwen en wordt er gewaarschuwd dat de verbouwing grote risico's met zich meebrengt. Terpstra: "‘We hebben een veel grotere instroom van ambitieuze technici nodig. De branche biedt starters op de arbeidsmarkt én ervaren werknemers enorme kansen. Op de langere termijn is er nergens zóveel werkgelegenheidsperspectief als in de techniek. We zijn daarom blij met het Actieplan Groene en Digitale banen van het kabinet. Ook het stimuleren van bbl-opleidingen voor zij-instromers in de techniek is een goed streven." 

Verhoging minimumloon
De voorzitter vindt het een slecht idee om het minimumloon met 10% te verhogen. Terpstra: “Er zijn veel ondernemers voor wie zo’n verhoging heel slecht uitpakt. Met name onze elektronica-retailers zijn nog aan het herstellen van de coronacrisis. Voor hen kan deze verhoging van het minimumloon de genadeklap betekenen.” Het kabinet had compenserende maatregelen in het vooruitzicht gesteld. Techniek Nederland is teleurgesteld over het uitblijven daarvan.

Verhoging vennootschapsbelasting zet bedrijven onder druk
Over het algemeen is Techniek Nederland niet blij met hogere werkgeverslasten in de vorm van hogere bonussen en hogere vennootschapsbelasting. Nu alle kosten de pan uitrijzen, zetten hogere belastingtarieven de winstgevendheid van bedrijven verder onder druk. 

Hoge energierekeningen
Extreem hoge energierekeningen zijn niet alleen van invloed op huizen, ook veel ondernemers  ervaren financiële problemen door stijgende gas-, stroom- en brandstofprijzen. Volgens Terpstra betalen veel bedrijven momenteel onevenredig veel voor energie. Hij pleit er daarom voor dat kabinet extra geld uittrekt voor financiering en ondersteuning van de verduurzaming en bedrijven tegemoetkomt in de energiekosten.
 

techniek nederlandDoekle Terpstraoverheidbegrotingsnotaarbeidstekortenergierekening

Bedrijvenregister

Agenda

Event: Ronde tafel: Elektrificatie van de industrie

29 september 2022
13:30 - 15:30
Westbeat Amsterdam

Change Inc.

Lees verder

Event: Techathon 2022

10 november 2022
07:30 - 21:00
Playground 33 en ROC Midden Nederland

Techniek Nederland i.s.m. gemeente Amersfoort, Wij Techniek, TVVL en ISSO

Lees verder

Event: Engineering Event SAFETY

30 november 2022
8:45 - 16:00
1931

MYbusinessmedia

Lees verder

Event: Solar Solutions Düsseldorf

30 november 2022 - 1 december 2022
10:00 - 18:00
Messe, Düsseldorf

Solar Solutions International

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses

en de nieuwste producten?

Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!


Registreer nu