Een project van:

TechBarometer 2022 kritisch op overheid

26.07.2022 | Nieuws Nicolien van Loon

TechBarometer 2022 kritisch op overheid

Uit de TechBarometer 2022 van technisch opleider ROVC blijkt dat Drie op de vijf HR-beslissers binnen technische organisaties vinden dat de overheid onvoldoende doet om het tekort aan technici te verminderen. Dit bericht Elektropraktijk. De Techbarometer is het trendrapport van en voor technisch Nederland en geeft inzicht in de maatschappelijke en economische gevolgen van het stijgend tekort aan vakbekwame technici in Nederland.

Bij dit onderzoek zijn meer dan 1.000 HR-beslissers in de technische branche, 2.500 technici en 1.000 potentiële zij-instromers betrokken. 47 procent van de ondervraagden vindt dat de overheid vooral meer budget moet inzetten om techniek te promoten. 41 procent vindt dat er meer omscholingstrajecten met baangarantie aangeboden moeten worden en 40 procent is van mening dat er gezorgd moet worden voor een betere samenwerking met brancheorganisaties.

Oorzaken
De oorzaak ligt volgens 37 procent van de HR-beslissers met name bij het feit dat jongeren minder vaak kiezen voor een technische opleiding. Andere oorzaken die aangedragen worden zijn vergrijzing, aldus veertien procent van de respondenten of een slecht imago van het technische vakgebied, meent tien procent. 

Oplossingen
Als oplossing ziet men initiatieven uit het bedrijfsleven als meest effectieve aanjager om het aantal technici te vergroten. Zo ziet men heil in het breder opleiden van personeel en het promoten van het bedrijf als aantrekkelijke werkgever onder technici. Daarnaast denkt men dat het onderwijs en brancheorganisaties een waardevolle bijdrage kunnen leveren.

Samenwerken
“Wat ons betreft ligt de meeste waarde juist in een samenwerking tussen het bedrijfsleven en de overheid,” stelt John Huizing, directeur bij ROVC. “Denk bijvoorbeeld aan het al dan niet verplicht aanbieden van techniek in het basis- of middelbaar onderwijs. Die samenwerking is er nu nog onvoldoende.”

arbeidstekorttechbarometeroverheidROVCJohn Huizing

Bedrijvenregister

Agenda

Training: SCIOS Scope 12 opleiding

Logo Omega Energietechniek
7 juni 2023 - 14 juni 2023
09:00 – 16:00 uur
Dronten

Omega Energietechniek

Lees verder

Event: Huis van Sarah

13 juni 2023
18:45 - 22:30
Innovatiecentrum

Wij Techniek

Lees verder

Event: Huis van Sarah

14 juni 2023
18:45 - 22:30
Innovatiecentrum

Wij Techniek

Lees verder

Seminar: DC on Tour IV: DC en vermogenselektronica

22 juni 2023
14:30 - 18:00

Stichting Gelijkspanning

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu