Een project van:

TechBarometer 2022 kritisch op overheid

26.07.2022 | Nieuws Nicolien van Loon

TechBarometer 2022 kritisch op overheid

Uit de TechBarometer 2022 van technisch opleider ROVC blijkt dat Drie op de vijf HR-beslissers binnen technische organisaties vinden dat de overheid onvoldoende doet om het tekort aan technici te verminderen. Dit bericht Elektropraktijk. De Techbarometer is het trendrapport van en voor technisch Nederland en geeft inzicht in de maatschappelijke en economische gevolgen van het stijgend tekort aan vakbekwame technici in Nederland.

Bij dit onderzoek zijn meer dan 1.000 HR-beslissers in de technische branche, 2.500 technici en 1.000 potentiële zij-instromers betrokken. 47 procent van de ondervraagden vindt dat de overheid vooral meer budget moet inzetten om techniek te promoten. 41 procent vindt dat er meer omscholingstrajecten met baangarantie aangeboden moeten worden en 40 procent is van mening dat er gezorgd moet worden voor een betere samenwerking met brancheorganisaties.

Oorzaken
De oorzaak ligt volgens 37 procent van de HR-beslissers met name bij het feit dat jongeren minder vaak kiezen voor een technische opleiding. Andere oorzaken die aangedragen worden zijn vergrijzing, aldus veertien procent van de respondenten of een slecht imago van het technische vakgebied, meent tien procent. 

Oplossingen
Als oplossing ziet men initiatieven uit het bedrijfsleven als meest effectieve aanjager om het aantal technici te vergroten. Zo ziet men heil in het breder opleiden van personeel en het promoten van het bedrijf als aantrekkelijke werkgever onder technici. Daarnaast denkt men dat het onderwijs en brancheorganisaties een waardevolle bijdrage kunnen leveren.

Samenwerken
“Wat ons betreft ligt de meeste waarde juist in een samenwerking tussen het bedrijfsleven en de overheid,” stelt John Huizing, directeur bij ROVC. “Denk bijvoorbeeld aan het al dan niet verplicht aanbieden van techniek in het basis- of middelbaar onderwijs. Die samenwerking is er nu nog onvoldoende.”

arbeidstekorttechbarometeroverheidROVCJohn Huizing

Bedrijvenregister

Agenda

Event: 25 jaar Laboratorium voor Lichttechnologie

6 september 2022
14:00 - 20:00
KU Leuven Technologiecampus Gent

KU Leuven

Lees verder

Wegwijs in de cao Metalektro

9 september 2022
09:30 - 17:00
Van der Valk Hotel Amersfoort A1

FME

Lees verder

Training: Aan de slag met taken en skills van de toekomst

15 september 2022
9:30 - 17:00
Postillion Bunnik

FME

Lees verder

Training: NSVV workshop Lichthinder

22 september 2022
09:30 -16:00
NSVV kantoor

NSVV

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses

en de nieuwste producten?

Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!


Registreer nu