Een project van:

Techathon: meer dan een wedstrijd

16.01.2023 | 't Hoekje Nicolien van Loon

Techathon: meer dan een wedstrijd
© scenario2040

Op 10 november '22 kregen 7 teams 1 dag de tijd om plannen uit te werken voor een duurzame toekomst van de wijk Hoefkwartier in Amersfoort tijdens de Techathon '22. Elk team was samengesteld uit 2 mbo-studenten, 4 hbo-studenten en 2 veelbelovende talenten van technische bedrijven. De jury koos, na een lange en intensieve dag, voor het plan Next gen digitale wijk van team Croonwolter&dros/Haagse Hogeschool/mboRijnland. 

Uitdaging
De Techathon is een evenement dat jaarlijks wordt gehouden. Studenten krijgen samen met professionele talenten de opdracht om in één dag tijd een concreet plan te maken voor een bestaande uitdaging in de openbare ruimte. In 2022 ging het om de herontwikkeling van de wijk Hoefkwartier. De uitdaging zat in het  woekeren met de beschikbare ruimte, maar ook rekening houden met regels en randvoorwaarden op het gebied van klimaatadaptatie, circulariteit, energie, natuur en veiligheid. 

Serieuze zaak
Voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland en burgemeester Lucas Bolsius van de gemeente Amersfoort openden de wedstrijd.  Volgens Terpstra is de Techathon geen spelletje: ‘We verbinden de praktijk van technische bedrijven met de ideeën van studenten op het mbo en het hbo. Dat is een serieuze zaak. Samenwerking en communicatieve vaardigheden worden steeds belangrijker in de techniek. Tijdens de Techathon moet je van die vaardigheden volop gebruikmaken.’ De burgemeester was zeer benieuwd naar de plannen. Bolsius: ‘Hoefkwartier wordt een heel nieuw, spannend stuk stad, duurzaam en dynamisch. Met de herontwikkeling van de wijk moeten we weer vijftig jaar vooruit kunnen. Er zijn veel knappe koppen voor nodig om dat zover te krijgen. Deze talenten hebben we daarbij heel hard nodig.’ 

De uitslag
De jury was erg te spreken over de kwaliteit van de gepresenteerde plannen. Alle teams slaagden erin om de problemen op een originele manier en vanuit verschillende perspectieven te benaderen. Het plan van team Croonwolter&dros/Haagse Hogeschool/mboRijnland sprong volgens de jury eruit. Zij waren met name enthousiast over het idee van de Digital-twin, een digitale wijk waarin het echte Hoefkwartier kan worden gesimuleerd en geregeld.

De prijs
Algemeen directeur Erik van Engelen van Techniek Nederland overhandigde het team Croonwolter&dros/Haagse Hogeschool/mboRijnland de beker. Naast een mooie trofee won het team ook 5.000 euro, een aantal vaktechnische boeken, een energietransitiespel én een circulair bierpakket. De winnaars hebben ook  de gelegenheid gekregen om de inhoud van hun plan voor de herontwikkeling van Hoefkwartier voor te leggen aan de gemeenteraad van Amersfoort. 

Ook in 2023 is er weer een Techathon. Meedoen? Kijk dan hier!

Techniek Nederland organiseerde de Techathon in samenwerking met de gemeente Amersfoort en de kennisorganisaties Wij Techniek, ISSO en TVVL. Techathon '22 komt voort uit de toekomstverkenningen voor de techniekbranche: CONNECT2025, SCENARIO2040 en CONNECT2030.

 

techathonamersfoorttechniek nederlandconnect2025connect2030

Bedrijvenregister

Agenda

Training: Casambi cursus professional

Logo Casambi.nl
20 januari 2023 - 31 december 2023
ETC design center in Culemborg

Casambi.nl

Lees verder

Event: Techniek Nederland Ledenvergadering Beheer, Onderhoud en Inspectie

2 februari 2023

Techniek Nederland

Lees verder

Training: Repareren met alternatieve onderdelen

9 februari 2023
16:30 - 19:00
Buitenplaats Kameryck

Techniek Nederland & Rijksinspectie Digitale Infrastructuur

Lees verder

Seminar: Rendementsverbetering in de installatiebranche

28 februari 2023
13:00 - 19:00
Van der Valk Hotel Eindhoven

Techniek Nederland

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu