Een project van:

SeaQurrents opwekkende onderwatervlieger

24.01.2023 | Interview Niels van der Horst

SeaQurrents opwekkende onderwatervlieger
© SeaQurrent


Start up SeaQurrent maakt gebruik van de enorme hoeveelheid kinetische energie van zee- en getijdenstromingen. Het bedrijf heeft de gepatenteerde zogeheten multi-wing TidalKite ontwikkeld. Hiermee kan uit getijden- en oceaanstromingen met zowel een hoge als lage snelheid schone elektriciteit worden opgewekt.

Maurits Alberda is een van de medeoprichters van SeaQurrent. “Mijn collega en oprichter Youri Wentzel is onder andere zeezeiler en kitesurfer en zit dus veel op de zee. Hij is ook thuis in de energie en hij vroeg zich op de Waddenzee af ‘waarom doen we eigenlijk niks met al die energie die hier stroomt?’”

Vervolgonderzoek
Zijn vervolgonderzoek betekende de start van het bedrijf SeaQurrent. “Hij kwam erachter dat de stroming niet sterk genoeg was voor de bestaande technologie met turbines.” Watermolens leveren in Nederland alleen iets op bij kunstmatige stuwkracht zoals in sluizen of waterwerken. “Tussen Ameland en Terschelling stroomt het heel erg mooi en wordt het water wel samen gestuwd maar gaat het niet hard genoeg voor die technologieën,” aldus Alberda.

Nieuwe technologie
Het vroeg om een radicaal andere aanpak waaruit de TidalKite is voortgekomen. “De vlieger die we maken bestaat uit meerdere vleugels of eigenlijk meerdere vliegers gecombineerd in één apparaat. Elke vlieger heeft sensoren en een computer die hen op basis van algoritmes aanstuurt. Door meerdere vliegers te stapelen kan er driedimensionaal gezien meer oppervlak worden geoogst.” Net zoals een vlieger in de lucht gaat de TidalKite heen en weer, waardoor een opwaartse trekkracht ontstaat. Het apparaat zit vast aan een kabel die aan een hydraulische cilinder is bevestigd. “We trekken daarmee aan een kolom hydrauliek vloeistof, die we onder hele hoge druk door een hydromotor persen en die daardoor gaat draaien. Aan de motor zit een generator vast die elektriciteit opwekt,” luidt Alberda’s compacte uitleg.

Doorontwikkeling
“We ontwikkelen uiteindelijk naar een model toe dat 500 kW vermogen levert. Daarmee wekt het op jaarbasis genoeg stroom op voor 700 huishoudens. Doel is om projecten te ontwikkelen waarin we meerdere van dit soort systemen op de zeebodem plaatsen. Net zoals bij windparken.” Op hun testlocatie is de 12 bij 9 meter grote vlieger operationeel op een diepte van 25 meter tot een paar meter onder het wateroppervlak. De bovenste waterlaag met golven wordt vanwege de turbulentie vermeden. Het totale bodemoppervlak dat wordt bestreken betreft een cirkel met een diameter van zo’n 120 meter.

Onder water
Alberda: “Je moet je een systeem voorstellen met een hydraulische cilinder en generatoren die allemaal in een waterdicht omhulsel zitten van zo’n 2,5 meter hoog. De opwekking vindt dus onder water plaats en de stroom gaat via een elektrische exportkabel over de zeebodem naar het net,” vertelt Alberda. Vanwege het onder water liggen en de stroming moet die kabel aan specifieke eisen voldoen zodat deze niet beschadigt.

Veilig voor zeeleven
De door SeaQurrent ontwikkelde TidalKite is geschikt voor minder snelle stroming. Het systeem functioneert ook in gebieden met sterke(re) waterstromen. De invloed op het milieu is minimaal. “Belangrijkste reden daarvan is dat de turbulentie niet naar de bodem slaat maar achter de vlieger aan, dus horizontaal. Daarnaast opereert de kite op een snelheid die onder de waarde ligt waarvan onderzoek heeft uitgewezen dat die schadelijk kan zijn, waarmee het systeem veilig is voor het zeeleven.

Constant en betrouwbaar
Belangrijk voordeel van stromingen en getijden is dat ze er alle seizoenen constant zijn. De stroomleveringen aan het net zijn zodoende voorspelbaar en heel betrouwbaar. “Met een kleine batterij zou je er desgewenst nog een constanter geheel van kunnen maken door de kentering van de getijden op te vangen,” zegt Alberda. Dit type opwekking houdt op die manier weinig ongebruikte maar wel gereserveerde capaciteit bezet. Al met al is het om deze redenen een heel kostenefficiënt en rendabel systeem, wat zich na doorontwikkeling alleen maar zal verbeteren. “We hopen dat ons systeem over een tiental jaren over de hele wereld gewoongoed en onderdeel van een duurzame toekomst is geworden,” sluit Alberda af.

seaqurrenttidalkiteonderwatervliegerstroomopwekgetijdenoceaanstroming

Bedrijvenregister

Agenda

Training: Casambi cursus professional

Logo Casambi.nl
20 januari 2023 - 31 december 2023
ETC design center in Culemborg

Casambi.nl

Lees verder

Event: Techniek Nederland Ledenvergadering Beheer, Onderhoud en Inspectie

2 februari 2023

Techniek Nederland

Lees verder

Training: Repareren met alternatieve onderdelen

9 februari 2023
16:30 - 19:00
Buitenplaats Kameryck

Techniek Nederland & Rijksinspectie Digitale Infrastructuur

Lees verder

Seminar: Rendementsverbetering in de installatiebranche

28 februari 2023
13:00 - 19:00
Van der Valk Hotel Eindhoven

Techniek Nederland

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu