Een project van:

Positiviteit over verbeteringen GPI 5.0

07.12.2022 | Nieuws Niels van der Horst

Positiviteit over verbeteringen GPI 5.0

Jongstleden 23 november kwam een verbeterde veiligheidsinstructie ter beschikking voor iedereen die op een bouwplaats komt of werkt: de Generieke Poortinstructie (GPI) 5.0, zo meldt installatietotaal.

De nieuwe versie zet het succes voort van de GPI 4.0. Nu is er één universele veiligheidsinstructie met ook één certificaat voor alle bestaande sectoren in de bouw. Gestuurd door de deelsector waar iemand voornamelijk actief is, wordt een persoonlijke zogeheten ‘voorkeursleerroute’ gemaakt. Op bouwplaatsen is er spijtig genoeg nog steeds te vaak sprake van onveilige situaties met soms zeer ernstige gevolgen. Wanneer iedereen de GPI doet en met elkaar over veiligheid praat, neemt het bewustzijn over veiligheid toe en daarmee de kans op ongevallen af.

Stimulering veilig gedrag
Vanaf 1 april 2019 wordt de GPI toegepast. Dat gebeurt op alle bouwplaatsen van Nederlandse bouw-, utiliteits-, infra- en installatiebedrijven die bij de Governance Code Veiligheid in de Bouw (GCVB) zijn aangesloten. Dat initiatief mikt op het stimuleren en verhogen van veilig gedrag en veiligheid op de bouwplaats én op een vloeiend eenvormig poortproces.

Constante verbetering
Elk jaar gebruiken al ruim 45.000 bedrijven de GPI. Daarbij wordt de instructie door ongeveer 125.000 bouwplaats medewerkers gevolgd. Gebruikers geven feedback die door de Waarborgcommissie GPI wordt getoetst en verwerkt. Zodoende wordt de GPI constant verbeterd. In die commissie zitten afgevaardigden van de Governance Code Veiligheid in de Bouw plus partnerorganisaties als Bouwend Nederland, Cumela|Stigas, Freesmij en Transport- en Logistiek Nederland. “Met de komst van de GPI 5.0 zijn we weer een stap verder in de ontwikkeling van een persoonlijk digitaal leerplatform rond veilig werken in de bouw”, vindt Werner van Eck. Hij is voorzitter van de Waarborgcommissie GPI en directeur veiligheid bij Heijmans.

Positieve feedback
In de eerste drie maanden na de ingebruikneming gaf de helft van de beoordelaars de nieuwe GPI een 8 of hoger. Niettemin konden op basis van de terugkoppeling in overleg met genoemde partnerorganisaties nog enkele belangrijke verbeteringen worden doorgevoerd. Het gevolg: één universele veiligheidsinstructie, één certificaat voor iedere sector en genoemde persoonlijke ‘voorkeursleerroute’.

Belangrijkste verbeteringen
Hier volgen de voornaamste verbeteringen: in plaats van dat er drie GPI’s voor verschillende doelgroepen zijn, is er nu slechts één GPI met één geldig GPI-certificaat. Op basis van de deelsector waar iemand het meest werkt, wordt een persoonlijke ‘voorkeursleerroute’ samengesteld. Een kandidaat kan 8 topics kiezen uit 21 praktijkgerichte deelsector specifieke onderwerpen. De begin-animatie met generieke regels en aandachtspunten is verkort. De specifiekere onderwerpen hierin komen terug in de praktijkgerichte thema’s. De duur van de GPI 5.0 is ingekort tot maximaal 45 minuten. Aan de zes al bestaande talen zijn het Portugees en Bulgaars toegevoegd.

gpi 5.0GPIGCVB

Bedrijvenregister

Agenda

Training: Casambi cursus professional

Logo Casambi.nl
20 januari 2023 - 31 december 2023
ETC design center in Culemborg

Casambi.nl

Lees verder

Event: Techniek Nederland Ledenvergadering Beheer, Onderhoud en Inspectie

2 februari 2023

Techniek Nederland

Lees verder

Training: Repareren met alternatieve onderdelen

9 februari 2023
16:30 - 19:00
Buitenplaats Kameryck

Techniek Nederland & Rijksinspectie Digitale Infrastructuur

Lees verder

Seminar: Rendementsverbetering in de installatiebranche

28 februari 2023
13:00 - 19:00
Van der Valk Hotel Eindhoven

Techniek Nederland

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu