Een project van:

Personeel vasthouden wordt maatwerk

17.05.2022 | Analyse Simone Tresoor

Personeel vasthouden wordt maatwerk

Het personeelstekort, alle sectoren voelen het en de technieksector al helemaal. Een voor de hand liggende, maar niet altijd makkelijk te implementeren oplossing is zorgen voor een cultuuromslag. Wil je je personeel behouden, dan zul je eraan moeten geloven.  Anders lopen ze naar een concurrent of verlaten ze misschien wel helemaal de techniek!

Een herkenbaar probleem: goed en genoeg personeel vinden om al het werk gedaan te krijgen. En als je ze dan eenmaal hebt, hoe houd je ze dan gemotiveerd en blij zodat ze bij je willen blijven werken?

Een voorbeeld:
Je hebt in je organisatie een jonge installateur in opleiding in de nieuwbouw. Deze slimme gast pakt de materie snel op. Jij bent hartstikke blij met hem, want hoeft maar weinig tijd aan hem te besteden en dat komt goed uit want je hebt het als werkvoorbereider al druk genoeg.
Je HR-afdeling zorgt ervoor dat er extra aandacht aan het personeel wordt besteedt. Genoeg leuke personeelsfeestjes, af en toe een extraatje en bij feestdagen een leuk presentje. Hij wordt gewaardeerd! Toch?

Toch niet
Na drie maanden lang alleen maar wastafels moest installeren begon hij te balen. Veel te eentonig. Het nieuwbouwplan liep achter, dus jij hebt dit niet in de gaten gehad. Schrikken natuurlijk toen deze de installateur bij je meldde dat hij naar een concurrent zou vertrekken. Een particuliere installateur waar hij elke dag wat anders mocht doen. Dat lag meer in zijn straatje. Zonde! Als je dit eerder had geweten had je hem ook ergens anders in kunnen zetten. Maar ja, hij was al weg.

Dit is natuurlijk slechts een voorbeeld. Genoeg jongeren vinden het heerlijk om de hele dag hetzelfde te doen. Maar met de enorme keuze in bedrijven die er tegenwoordig is, is het niet meer dan logisch dat jongeren echt wel kijken waar ze zich beter kunnen ontwikkelen en wat beter bij hen past. En je kunt ook niet alle leerlingen en installateurs in de gaten te houden en te zien of ze zich wel goed genoeg ontwikkelen en of ze het nog wel naar hun zin hebben.

Meer vrouwen in de techniek
En dan de vrouwen. Het zijn er niet veel, maar ze zijn er wel. Helaas toont onderzoek aan dat ze in groten getale de techniek weer uitstromen als ze eenmaal aan de bak gaan. Waarom? Ze worden niet voor vol aangezien, ze krijgen de rotklussen en er wordt zelfs soms gepest. Een vrouw die een tijdje in de techniek werkzaam was verzuchtte: “Ik ben echt wel in voor een geintje en niet op mijn mondje gevallen, maar na de zoveelste opmerking had ik er gewoon genoeg van.”

Hier schreef Techniekpact Zwolle een interessant artikel over. Natascha Prins, (onder andere projectleider van het project ‘Meer meiden in de Techniek’ van ROC van Twente): “Het lijkt er op dat vrouwen zich in de techniek niet 100 procent welkom voelen. Er zijn meiden die stoppen met technische opleidingen en in het werkveld omdat zij zich onvoldoende serieus genomen en uitgedaagd voelen. Ook ervaren zij een vrouwonvriendelijk bejegening. Dit gevoel groeit als zij na bespreking hiervan met hun leidinggevende onvoldoende steun ondervinden. Die hebben last van een soort handelingsverlegenheid. Werknemers aanspreken op vrouwonvriendelijk gedrag lijkt nog steeds een enorme drempel.” 

Alleen maar voordelen
Meer vrouwen op de werkvloer zou het personeelstekort natuurlijk ontzettend kunnen beperken. Niet alleen dat, ook toont onderzoek aan dat diversiteit in het personeelsbestand een positief effect heeft op de werksfeer, bedrijfsresultaten en met name ook goed is voor de innovatiekracht.

Sjiera de Vries, lector Sociale Innovatie aan de hogeschool Windesheim: “Het is voor vrouwen ook cruciaal om te doorgronden of het aantrekkelijk is om op een bepaalde plek in de techniek te werken. Als je in je bedrijfscultuur seksistische grappen normaal vindt, haken vrouwen hier direct op af. Veel bedrijven realiseren zich te weinig hoeveel ze op dit vlak kunnen verbeteren met eenvoudige aanpassingen en weinig investeringen. Het vraagt alleen een andere manier van kijken naar vooral je verantwoordelijkheden als bedrijf. Als jij iets wilt van iemand, dan moet jij het voor die persoon eerst maar eens aantrekkelijk maken.”

De Vries legt uit hoe je dat voor elkaar kan krijgen: “Denk aan meer ruimte voor combineren van werk en privé en meer diversiteit. Ook mannen vinden die maatregelen aantrekkelijk. Daardoor bereik je een mooi en zichzelf versterkend effect: namelijk dat nog meer vrouwen voor techniek kiezen door deze meer plezierige werkomstandigheden. Daarmee boor je dus een nieuwe groep met een groot arbeidspotentieel aan.”

Maatwerk
Maar wie pakt de handschoen op? Werkvoorbereiders hebben het veel te druk en laten we wel wezen: zijn zij de juiste persoon? Ligt deze taak dan bij de HR-afdeling?  Voor kleinere mbk-bedrijven in de techniek is dit niet realistisch, hoewel zij wel er alle belang bij om hier grip op te krijgen. De toekomst van personeelsbehoud en het werven van nieuw personeel zal meer en meer maatwerk worden, want een ding is zeker: als je niets doet loopt personeel weg of kiezen ze voor een ander bedrijf.

personeelstekorttechnisch personeelvrouwen in de techniekarbeidstekort

Bedrijvenregister

Agenda

Wegwijs in de cao Metalektro

9 september 2022
09:30 - 17:00
Van der Valk Hotel Amersfoort A1

FME

Lees verder

Event: Engineering Event SAFETY

30 november 2022
8:45 - 16:00
1931

MYbusinessmedia

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses

en de nieuwste producten?

Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!


Registreer nu