Een project van:

Nieuwe voeding DPS kan Abraham gaan zien

21.12.2022 | Nieuws Niels van der Horst

Nieuwe voeding DPS kan Abraham gaan zien
© DPS

Reguliere voedingen moeten veelal, nadat ze negen jaar continu in gebruik zijn geweest, worden vervangen. Digital Power Systems (DPS), een spin-off van Karlsruhe Institute of Technology (KIT), heeft voedingen ontwikkeld en getest die 50 jaar meegaan, zo meldt engineersonline.

Conventionele schakelende voedingen zijn licht qua gewicht en ook compact. Ze zijn alleen ook zeer storingsgevoelig, wat komt door de elektrolytcondensatoren die ze herbergen. Filmcondensatoren, die een veel langere levensduur hebben, hadden tot op heden tot tien keer zo veel ruimte nodig. “We hebben nu een digitaal besturingsproces ontwikkeld, waarmee filmcondensatoren op een kleinere ruimte kunnen worden gebruikt”, zegt DPS-directeur Michael Heidinger.

Lagere onderhoudskosten
Vergeleken met gebruikelijke voedingen liggen de onderhoudskosten een stuk lager. “Deze technologie verandert het spel overal waar betrouwbaarheid belangrijk is. Dit kunnen computer- of logistieke centra zijn of lampen voor vluchtveiligheid. Het werk van servicepersoneel om beschadigde voedingen te vervangen kost veel meer dan het apparaat zelf”, voegt Heidinger toe.

50 jaar
Tests bij het Light Technology Institute van het KIT wijzen uit dat bij een omgevingstemperatuur van 40 graden deze nieuwe voedingen 50 jaar mee kunnen. “Dat is ongeveer vijf keer zoveel als bij bestaande stroomvoorzieningen”, zegt Heidinger. Tot dusver is nog geen enkele stroomvoorziening uitgevallen en wordt er doorgegaan met testen. “We hebben de grens nog niet bereikt.”

Technische opbouw
De nieuwe digitale besturing maakt de toepassing van filmcondensatoren alleen mogelijk bij gebruik van een iets grotere ruimte. In de voeding is een microprocessor geïntegreerd voor besturingsdoeleinden. Het spoort storende invloeden uit de omgeving op en herstelt grote schommelingen in spanning van de filmcondensator. Daardoor volstaan opslagcondensatoren met een mindere capaciteit, wat mogelijk is door het gebruk van krachtige microprocessors.

Veiligheidsverlichting luchtvaart
Deze voeding wordt al ingezet bij veiligheidsverlichting in de luchtvaart. Ze zitten in de lampen op schoorstenen, windturbines of zendmasten waarvoor vliegtuigen gewaarschuwd moeten worden. De vervanging van beschadigde of kapotte voedingen is meestal lastig en kostbaar, vanwege de benodigde industriële klimmers.

voedingfilmcondensator

Bedrijvenregister

Agenda

Training: Casambi cursus professional

Logo Casambi.nl
20 januari 2023 - 31 december 2023
ETC design center in Culemborg

Casambi.nl

Lees verder

Event: Techniek Nederland Ledenvergadering Beheer, Onderhoud en Inspectie

2 februari 2023

Techniek Nederland

Lees verder

Training: Repareren met alternatieve onderdelen

9 februari 2023
16:30 - 19:00
Buitenplaats Kameryck

Techniek Nederland & Rijksinspectie Digitale Infrastructuur

Lees verder

Seminar: Rendementsverbetering in de installatiebranche

28 februari 2023
13:00 - 19:00
Van der Valk Hotel Eindhoven

Techniek Nederland

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu