Een project van:

Nieuwe techniekschool in Amsterdam: TASC

11.01.2023 | Nieuws Niels van der Horst

Nieuwe techniekschool in Amsterdam: TASC


Schoolbesturen van vier verschillende Amsterdamse vmbo-scholen gaan via een convenant samenwerken om het tekort aan technische vakmensen te verhelpen. Ze hebben hiertoe de nieuwe techniekschool TASC opgericht die in september van dit jaar in Amsterdam-Zuidoost zal starten, meldt Installatie.

De besturen van de Open Schoolgemeenschap Bijlmer, Esprit Scholen, Montessori Scholengemeenschap Amsterdam en het Voortgezet Onderwijs van Amsterdam hebben de ambitie uitgesproken om de komende jaren veel meer vmbo-leerlingen te laten kiezen voor een technische opleiding.

Trend doorbreken
De installatiebranche heeft goede vakkundige krachten hard nodig. Een relatief lage instroom en het gegeven dat veel nieuwkomers de branche vrij snel weer verlaten is een trend die het kwartet scholen willen doorbreken. Hiertoe presenteerden ze vorig jaar een breed opgezet aanvalsplan. De vier scholen gaan proberen hun leerlingen enthousiast te maken voor techniek en hen wijzen op de kansen die TASC biedt.

Profielen
De bestuurlijke verantwoordelijkheid van de nieuwe vmbo-school ligt bij Esprit Scholen. De vier scholen bieden momenteel een aantal technische profielen op vmbo-niveau aan waaruit gekozen kan worden: Produceren, Installeren en Energie (PIE) of Bouwen, Wonen en Interieur (BWI) of het profiel Mobiliteit en Transport (M&T). Deze profielen worden bij TASC ondergebracht en betreffen het Montessori Lyceum Oostpoort, het Mundus College, het Bredero Beroepscollege en de Open Schoolgemeenschap Bijlmer. Verder zullen ook de techniekdocenten naar TASC overstappen. Zij nemen daarbij een gedeelte van hun huidige groep leerlingen mee.

Modern projectonderwijs
De docenten werken al wekelijks samen om het nieuwe curriculum samen te stellen. Leerlingen van TASC zullen modern projectonderwijs krijgen: ze gaan leren via concrete vragen van bedrijven en de samenleving en gaan de slag met de modernste gereedschappen en machines. Daarnaast wordt met de mbo-instellingen in de stad nauw samengewerkt om leertrajecten door te laten lopen, zodat leerlingen hun mbo-diploma versneld kunnen gaan halen.

Noodzaak
De besturen hopen met TASC het onderwijs in techniek in Amsterdam op te laten leven. In de regio Amsterdam zijn de komende 20 jaar jaarlijks zo’n 12.000 vakmensen nodig. Het landelijke tekort in de installatiebranche bedraagt momenteel meer dan 20.000 vakmensen.

Campagne
Deze maand is een campagne gelanceerd ter promotie van techniek en de nieuwe school TASC. Er rijdt een tram, er zijn abri’s en op TikTok en Instagram zijn filmpjes te zien. Bestuurder bij Esprit Scholen, Percy Henry: “Door het bundelen van onze krachten hebben we een bijzondere stap gezet om het techniekonderwijs te vernieuwen en de Amsterdamse leerling een aantrekkelijk toekomstperspectief te bieden.”

Open Dag
Uit heel Amsterdam kunnen leerlingen uit groep 8 van de basisschool die interesse hebben in techniek vanaf aankomend schooljaar terecht op TASC. Ook leerlingen die al vmbo-onderwijs volgen, kunnen de overstap maken naar TASC. De scholieren en hun ouders zijn allemaal welkom op de Open Dag aanstaande 25 januari 2023.

tasctechniekschoolinstallatiebranche

Bedrijvenregister

Agenda

Training: Casambi cursus professional

Logo Casambi.nl
20 januari 2023 - 31 december 2023
ETC design center in Culemborg

Casambi.nl

Lees verder

Event: Techniek Nederland Ledenvergadering Beheer, Onderhoud en Inspectie

2 februari 2023

Techniek Nederland

Lees verder

Training: Repareren met alternatieve onderdelen

9 februari 2023
16:30 - 19:00
Buitenplaats Kameryck

Techniek Nederland & Rijksinspectie Digitale Infrastructuur

Lees verder

Seminar: Rendementsverbetering in de installatiebranche

28 februari 2023
13:00 - 19:00
Van der Valk Hotel Eindhoven

Techniek Nederland

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu