Een project van:

Nieuwe stromen dwingen tot anders denken over groepenkast – deel 3

16.05.2023 | Seminar Niels van der Horst

Nieuwe stromen dwingen tot anders denken over groepenkast – deel 3


Net als bij PV, dient EV aangesloten te worden op een aparte eindgroep en is een aardlekbeveiliging van 30 mA verplicht. Net zoals met zonnepanelen is selectiviteit ook hier een uitdaging. Installateurs worden geadviseerd om altijd een aardlekautomaat als directe groep toe te passen. Verder dienen ze qua DC-beveiliging rekening te houden met de DC lekstroom die per omvormer kleiner dan 6 mA moet zijn. Ook is het raadzaam om bij ontbrekende informatie de beveiliging te baseren op een continue belasting van 80%.

Dit zijn allemaal zaken die laten zien wat de invloed van EV op de groepenkast is. Techniek Nederland organiseerde eerder dit jaar een webinar over de nieuwe energiestromen die van invloed zijn op de groepenkast. In deel 1 is ingegaan op de veranderende eisen aan het ontwerp en de uitvoering van groepenkasten voor nieuwbouwinstallaties en uitbreidingen in bestaande installaties. Verder passeerden aansluitingen, zekeringen en adviezen hierover de revue. Deel 2 heeft de gevolgen van PV bekeken en biedt een aantal adviezen met betrekking tot eventuele aanpassingen in de meterkast. Dit derde deel doet dat met betrekking tot EV.

Belang praktijk
Naast de voorschriften ziet Marcel Vriens - van Werkgroep EV-laadtechniek van Techniek Nederland – de praktijk als belangrijke bron van informatie en deskundigheid als het gaat om de gevolgen van EV voor de groepenkast. “Uiteraard moet elke installateur wel op de hoogte zijn van de vereisten uit de NEN1010 – die zijn gewoon heel belangrijk - maar de meeste installateurs zullen deze normen al bij hun genen ingebakken hebben, en denk ik dat vooral de praktijk heel belangrijk is.”

Continue belasting
Vriens: “Het is geen vast gegeven dat je wat betreft de continue belasting 80% moet hanteren. Het is wel een vuistregel die wij als installateur heel veel gebruiken, omdat een automaat bij die belasting simpelweg minder warm wordt. Wanneer je bij het laden van een auto zes uur lang 100% belasting van een automaat van bijvoorbeeld 60 ampère hebt, dan wordt die serieus heet.” Installateurs kunnen de automaat daarom begrenzen op 80% belasting. Verder is in een laadstation niet altijd aardlekbeveiliging ingebouwd. “Het systeem moet op socket niveau aardlek-beveiligd zijn en dat kan ofwel in de meterkast, ofwel in het toestel. Veel laadstations hebben dat ook. Wanneer er een thuislader geplaatst wordt, zit die beveiliging er niet altijd in, misschien wel een dc-beveiliging, maar installateurs moeten zich goed realiseren, dat ze vooraf weten welke maatregelen genomen moeten worden en niet achteraf.

Verkoopverhalen en realiteit
Vanuit de autobranche ligt onder andere nadruk op het snelladen van auto’s. “Een dealer die dat zegt houdt daarmee een verkoopverhaal, want de hoeveelheid ampère benodigd voor snelladen, krijg je niet uit de meterkast. Consumenten komen dan bij een installateur bijvoorbeeld met de vraag voor een aansluiting van 7,4 kW op één fase, of eentje van 22kW, want ‘de autodealer zegt dat dat kan’,” beschrijft Vriens de rol van de automobiel sector. “Als een installateur onbekend is met dit fenomeen, gaat die zich in allerlei bochten wringen om het voor elkaar te krijgen, terwijl het technisch eigenlijk niet haalbaar is.” Als dan naar de praktijkervaring wordt gekeken, blijkt dat een auto meestal ’s nachts wordt opgeladen. “Dat laden hoeft dus niet met 11 kW, zodat ik mijn verdeelkast veel minder kan belasten, mijn warmteontwikkeling veel lager is en het is ook nog eens beter voor de accu’s.” Wanneer installateurs vragen stellen naar gebruik en praktisch adviseren, krijgt een klant de juiste en een realistische setup in huis.

Grotere diameter
Al met al is die reële praktijksituatie een goed uitgangspunt. Zo moet een installateur goed rekening houden met de maximale belasting van de zekering. “Beter laag laden en langdurig laden, dan hoog laden en warmteontwikkeling krijgen. Over de diameter hoor ik installateurs zeggen dat ze volgens de NEN1010 een 5x2,5 mogen toepassen. Het is echter verstandiger qua warmte en spanningsverlies om een 5x4 toe te passen, als je bijvoorbeeld met 11kW gaat laden. Daar kunnen we als installateurs veel actiever en bewuster mee om gaan,” stelt Vriens.

Thuisbatterij
Gastheer, presentator en vakspecialist bij Techniek Nederland John van Vugt sloot vervolgens af met een korte bijdrage over thuisbatterijen en wat die betekenen voor de groepenkast. Met een thuisbatterij kan je iets aan optimalisering doen van je energieverbruik en -kosten. “Dat staat nog in de kinderschoenen. De thuisbatterij verschijnt steeds meer op de radar: 66% van de Nederlanders verwacht er een te kopen. Zaken als plaatsing, de verplichting tot een aparte eindgroep, het nut en de noodzaak van de investering in zo’n accu en het ontwerp van de distributieverdeler verdienen daarbij allemaal aandacht. Verder zien we dat de normering achterblijft, er verschillende technologieën beschikbaar zijn en er bijvoorbeeld onzekerheid over brandgevaar is.” Van Vugt geeft onder andere het advies om ervaringen te delen, trainingen, informatie, en advies te krijgen bij en van de leverancier, de handreiking van het Rvo op te vragen en input te geven ten behoeve van de normering. “Ja, en het webinar over thuisbatterijen van Techniek Nederland kijken!”

meterkastgroepenkastevlaadpaalaardlekbeveiligingsnelladenthuisbatterij

Bedrijvenregister

Agenda

Training: SCIOS Scope 12 opleiding

Logo Omega Energietechniek
7 juni 2023 - 14 juni 2023
09:00 – 16:00 uur
Dronten

Omega Energietechniek

Lees verder

Event: Huis van Sarah

13 juni 2023
18:45 - 22:30
Innovatiecentrum

Wij Techniek

Lees verder

Event: Huis van Sarah

14 juni 2023
18:45 - 22:30
Innovatiecentrum

Wij Techniek

Lees verder

Seminar: DC on Tour IV: DC en vermogenselektronica

22 juni 2023
14:30 - 18:00

Stichting Gelijkspanning

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu