Een project van:

Nieuwe Richtlijn verlichting voor industriële ruimten van NSVV

04.05.2023 | Nieuws Niels van der Horst

Nieuwe Richtlijn verlichting voor industriële ruimten van NSVV


De NSVV biedt met haar nieuwe richtlijn een handreiking aan lichtontwerpers als het gaat om de verlichting van industriële ruimten, zo staat op hun site.

Naast lichtontwerpers geldt dit ook voor architecten, opdrachtgevers, gebouweigenaren, ambtenaren van bouw en woningtoezicht, vastgoedprojectontwikkelaars, hoofden van de technische dienst, energiemanagers, technische adviseurs en installateurs. In de richtlijn zijn de specifieke eisen voor het ontwerp, de gebruiksmogelijkheden en -middelen en verder het onderhoud van de verlichting duidelijker aangegeven.

Belang van licht
Om bepaalde werkzaamheden goed en efficiënt uit te kunnen voeren, is licht nodig. Licht draagt verder bij aan de veiligheid van de aanwezigen en heeft ook invloed op de sfeer in een ruimte en de beleving ervan. Bovendien stimuleert goede verlichting de prestatie van werknemers, zowel via de productiviteit als het welbevinden én de gezondheid.

Uitgangspunten en handvatten
Dit praktijkdocument richt zich op iedereen die verlichtingsinstallaties ontwerpt, beoordeelt of er toezicht op moet houden in industriële ruimten waar personeel werkt en zich verplaatst. Dat geldt voor bestaande bouw én nieuwbouw. Het bespreekt uitgangspunten voor goede verlichting en biedt handvatten voor de keuze van lichtbronnen, uitvoeringsvormen, gebruiksmogelijkheden, enz.

Nieuwe technieken en innovaties
Het legt daarentegen geen beperkingen op aan de ontwerper als het gaat om nieuwe technieken te onderzoeken. Ook belemmert het de toepassing van innovatieve apparatuur niet. Als aanvulling daarop zijn verscheidenen voorbeelden opgenomen, die mogelijk helpen bij de verlichtingsinstallaties en bij het plannen en/ of beoordelen van hun specifieke eisen en voorwaarden.

De Richtlijn is hier te bestellen.

lichtontwerpindustriele ruimtennsvvrichtlijn

Bedrijvenregister

Agenda

Training: SCIOS Scope 12 opleiding

Logo Omega Energietechniek
7 juni 2023 - 14 juni 2023
09:00 – 16:00 uur
Dronten

Omega Energietechniek

Lees verder

Event: Huis van Sarah

13 juni 2023
18:45 - 22:30
Innovatiecentrum

Wij Techniek

Lees verder

Event: Huis van Sarah

14 juni 2023
18:45 - 22:30
Innovatiecentrum

Wij Techniek

Lees verder

Seminar: DC on Tour IV: DC en vermogenselektronica

22 juni 2023
14:30 - 18:00

Stichting Gelijkspanning

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu