Een project van:

Netbeheerders lanceren campagne ‘Veilig Graven’

24.03.2023 | Nieuws Niels van der Horst

Netbeheerders lanceren campagne ‘Veilig Graven’


Om tijdens tuinonderhoud stroomstoringen en onveilige situaties te voorkomen, wordt door de regionale netbeheerders de campagne ‘Veilig Graven’ gelanceerd, meldt Netbeheer Nederland.

Met hun boodschap willen de netbeheerders bereiken dat er geen onnodige schade aan ondergrondse leidingen en kabels wordt toegebracht. Worden deze toch geraakt, bestaat namelijk de kans dat een hele wijk of buurt een tijd zonder licht, internet, televisie of warmwater komt te zitten en ook dat er gewonden vallen.

16.000 keer graafschade
Ons energienet is met een werkingspercentage van 99,99% één van de meest betrouwbare ter wereld. Vanwege die hoge betrouwbaarheid, valt het pas tijdens een storing op hoe afhankelijk we er van zijn. Graafschade behoort tot de belangrijkste oorzaken van elektriciteitsstoringen. In 2022 kwam het 16.000 gevallen van schade aan de elektriciteits- en gasnetten door graafwerkzaamheden.

Timing voor tuinieren
De campagne richt zich op particulieren, hoveniers en kleine aannemers, omdat in het voorjaar iedereen weer aan het werk gaat in de tuin. Met deze timing willen de netbeheerders de schade aan kabels en leidingen te beperken.

Je mag KLIC-en
Als je voor het planten van een nieuwe boom, de aanleg van een terras of het vastzetten van een schommel een graafmachine nodig hebt, ben je verplicht om een zogeheten KLIC-melding te doen bij het Kadaster. Zo’n melding kost 11,50 euro. De aanmelder ontvangt vervolgens informatie over de ligging van de ondergrondse leidingen en kabels op de plek waar gegraven gaat worden, zodat deze niet worden geraakt bij de werkzaamheden.

Ellende voorkomen
De online-campagne moet leiden tot een toename in bewustwording bij particulieren van de risico’s die graafschade met zich meebrengt. Door ‘kleine’ gravers verder te wijzen op het belang van een goede voorbereiding bij graafwerkzaamheden stimuleert de campagne veilig graven. De campagne richt zich op het geven van tips om veilig en handmatig te graven en op het doen van een KLIC-melding wanneer er machinaal gegraven wordt. Op die wijze kan in een straat en buurt gezamenlijk een hoop ellende worden voorkomen.

Info
De online-campagne Veilig Graven is op 15 maart jl. gestart en loopt tot en met 29 augustus van dit jaar. Meer informatie is te vinden op www.energieveilig.nl en op de sites van Coteq, Enexis, Liander, Rendo en Stedin.

kabelschadeveilig gravenregionale netbeheerders

Bedrijvenregister

Agenda

Training: SCIOS Scope 12 opleiding

Logo Omega Energietechniek
7 juni 2023 - 14 juni 2023
09:00 – 16:00 uur
Dronten

Omega Energietechniek

Lees verder

Event: Huis van Sarah

13 juni 2023
18:45 - 22:30
Innovatiecentrum

Wij Techniek

Lees verder

Event: Huis van Sarah

14 juni 2023
18:45 - 22:30
Innovatiecentrum

Wij Techniek

Lees verder

Seminar: DC on Tour IV: DC en vermogenselektronica

22 juni 2023
14:30 - 18:00

Stichting Gelijkspanning

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu