Een project van:

NEN 2660: herziene versie gepubliceerd

23.05.2022 | Actueel Nicolien van Loon

NEN 2660: herziene versie gepubliceerd

De herziene versie van NEN 2660 ‘Regels voor informatiemodellering van de gebouwde omgeving’ gepubliceerd door NEN.  De focus van deze norm is op de gehele ‘life cycle’ en is ontwikkeld voor organisaties actief in de woning- en utiliteitsbouw (B&U) en de infrasector (GWW). Omdat de norm een eenduidige methodiek om gegevensmodellen te ontwikkelen biedt, wordt de uitwisseling van informatie binnen en tussen organisaties mogelijk. De NEN 2660 wordt kosteloos beschikbaar gesteld.

Er is besloten bij de herziening van NEN 2660 om de norm in twee delen te splitsen:
Het eerste deel gaat in op de conceptuele modellen, die de basis vormen voor toekomstvaste, aanpasbare en uitbreidbare informatiemodellen. De inhoud is niet alleen goed te gebruiken in de gebouwde omgeving, maar is door zijn conceptuele karakter ook bruikbaar voor vele andere domeinen uit de werkelijkheid.

Het tweede deel gaat in op de praktische invulling, te weten de configuratie, extensie en implementatie van de conceptuele modellen uit het eerste deel in termen en concepten van Semantic Web en Linked Data. Hierbij vindt een uitwerking plaats van het top level model naar modellen die specifiek zijn voor de gebouwde omgeving.

De belangrijkste aanpassingen:

  • optimalisatie en actualisatie van de huidige versie van de ordeningsregels voor gegevens in de bouw;
  • verbreding van het werkgebied van de bouw naar de gehele gebouwde omgeving;
  • betere aansluiting met gerelateerde normen, zoals de NEN 2767-reeks en NEN 3610;
  • helderheid in de bijbehorende termen, definities en algemene regels;
  • aansluiting op bestaande en in ontwikkeling zijnde GIS/GEO-standaarden zoals BZK’s DIS Geo SOR en Totaal Driedimensionaal (T3D), Geonovum’s MIM en CB-NL.

Hierdoor ontstaan nieuwe kansen voor de ontwikkeling van gegevensmodellen voor toepassing over de gehele levenscyclus van een bouwwerk en zijn onderdelen in zijn omgeving.

Op 23 juni, van 14.00 tot 17.00 uurorganiseert NEN het event ‘Beter modelleren in de gebouwde omgeving’ over de herziene NEN 2660. Hier worden de laatste ontwikkelingen rondom NEN 2660 en haar toepassingsdomeinen, waaronder nieuwbouw en infra, beheer en gebouwde omgeving behandeld. Dit event is zowel op het NEN-kantoor in Delft of kunnen digitaal bij te wonen.

nen2660nengebouwde omgeving

Bedrijvenregister

Agenda

Wegwijs in de cao Metalektro

9 september 2022
09:30 - 17:00
Van der Valk Hotel Amersfoort A1

FME

Lees verder

Event: Engineering Event SAFETY

30 november 2022
8:45 - 16:00
1931

MYbusinessmedia

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses

en de nieuwste producten?

Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!


Registreer nu