Een project van:

Na werktijd aan de etenstafel

21.12.2022 | Column Thealize Roorda

Na werktijd aan de etenstafel

Nog te vaak moet ik uitleggen waarom een inspectie NEN 3140 uitgevoerd moet worden. Of waarom een training NEN 3140 nodig is. Omdat de verzekering het vraagt? Of omdat iemand van de technische dienst roept dat het moet? Laat ik duidelijk zijn, voor mij hoeft u het niet te doen. Mijn advies zou zijn: gun uzelf een prachtige missie. Eén die staat als een huis en waar u zelf in gelooft: een gedragen elektrisch veiligheidsbeleid.

Al jaren vertel ik het aan iedereen die het maar wil horen. NEN 3140 inspecties en opleidingen zijn een onderdeel van het totale elektrische veiligheidsbeleid. De drie pijlers die daarbij horen zijn de mens, de installatie én de organisatie. En ja, mijn verhaal is gewoon goed, al is men eerst argwanend. Een vrouw die ons iets komt vertellen over techniek? Maar mijn verhaal gaat niet over techniek. Het gaat over het opstellen van de spelregels, de handleiding en de werkwijze. Wat accepteren we met elkaar en wat niet. Hoe gaan we elkaar aanspreken op gedrag of moet er eerst nog aandacht besteed worden aan de cultuur binnen de organisatie. We zijn inmiddels zo gewend om te voldoen aan regels die we met elkaar opstellen, dat we soms vergeten waarom we doen wat we doen. 

Terug naar de basis is mijn advies. En juist daar wordt het direct al ingewikkeld. In veel organisaties wordt NEN 3140 georganiseerd door de installatieverantwoordelijke. Dat is ook een taak die daar thuishoort, hoor ik u denken. Eens, maar wie binnen uw organisatie heeft invloed op de elektrische veiligheid? Zeker, de installatieverantwoordelijke maar ook de Kwaliteitsmanager of QHSE manager, de maintenance manager, de productie manager, de directie, de werkvoorbereider, de operator, de technische dienst medewerker, uw aannemer en ga zo maar door. Veel dus! 

En hoe ga je dit allemaal managen? En weten we nog wel met elkaar wat we moeten managen. Elektrische veiligheid? Maar met welk doel? Wat is nu eigenlijk het doel van elektrische veiligheid? Ook dat is voor iedere organisatie weer anders. Mijn missie wordt uw missie: zorgen dat uw medewerkers na werktijd gewoon thuis aan kunnen schuiven aan de etenstafel, gezond en wel. 

Thealize Roorda is als salesmanager werkzaam bij van der Heide en adviseert nationale en internationale organisaties, bedrijven en (semi)overheden. Thealize is een frontsoldaat. Al jaren lang hoort ze door zorgvuldig te luisteren, vanuit de eerste hand wat de klant echt nodig heeft op het gebied van (elektro)technische veiligheid. 
 

veiligheidNEN 3140van der heideThealize Roorda

Bedrijvenregister

Agenda

Training: Casambi cursus professional

Logo Casambi.nl
20 januari 2023 - 31 december 2023
ETC design center in Culemborg

Casambi.nl

Lees verder

Event: Techniek Nederland Ledenvergadering Beheer, Onderhoud en Inspectie

2 februari 2023

Techniek Nederland

Lees verder

Training: Repareren met alternatieve onderdelen

9 februari 2023
16:30 - 19:00
Buitenplaats Kameryck

Techniek Nederland & Rijksinspectie Digitale Infrastructuur

Lees verder

Seminar: Rendementsverbetering in de installatiebranche

28 februari 2023
13:00 - 19:00
Van der Valk Hotel Eindhoven

Techniek Nederland

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu