Een project van:

Minder mbo’ers maar meer studenten techniek

06.03.2023 | Nieuws Niels van der Horst

Minder mbo’ers maar meer studenten techniek


Dit jaar zijn 1,5 procent minder studenten begonnen aan een mbo-opleiding, vermeldt Bouw en Installatie Hub. Dat blijkt uit cijfers van de MBO Raad. Ondanks dat er al jaren sprake is van dalende aantallen ziet de MBO Raad ook een stijging en wel bij de groep die startte met een praktijkopleiding (bbl-opleiding), waarbij de keuze vooral viel op de zorg of de techniek.

“Dat is positief, want we hebben veel arbeidskrachten nodig in die sectoren”, zegt voorzitter van de MBO Raad, Adnan Tekin. Door deze gunstige arbeidsmarkt hebben de studenten voor een praktijkopleiding gekozen, denkt de raad.

Goede combi?
De raad denkt dat studenten tot hun keuze zijn gekomen door deze gunstige omstandigheden. Zo kunnen ze al starten met werken en meteen een inkomen genereren. Het zijn overigens niet alleen leerlingen die van het vmbo komen. Er zijn ook steeds meer omscholers, bijvoorbeeld van supermarktmanager tot installateur in de bouw. De MBO Raad plaatst wel de kanttekening dat de aanwas voornamelijk jongeren onder de 17 jaar betreft die voor een bbl-opleiding in de techniek of zorg hebben gekozen. Mogelijk zijn zij niet allemaal al toe aan de combinatie van studeren en werken.

Opvallende groei
De Beroeps Begeleidende Leerwegen (BBL) groeiden in 2022 bij zowel techniek als de zorg met 8 procent ten opzichte van 2021. BBL bestaan uit drie of vier dagen per week werk en een of twee dagen school. Meer dan 11.000 mensen startten dit schooljaar met de praktijkopleiding ’techniek en gebouwde omgeving’ en 19.000 studenten begonnen aan ‘zorg, welzijn en sport’. Beide stijgingen zijn dus opvallend, omdat het totaal aantal aanmeldingen vorig jaar met 1,5 procent daalde tot 151.000. Die daling begon in 2019.

Zorgelijk
Die afname vindt Tekin zorgelijk. “Voor de aanpak van maatschappelijke vraagstukken en de krapte op de arbeidsmarkt zijn mbo’ers onmisbaar. Goed opgeleid mbo-talent is nu al ongelofelijk schaars.” Hij noemt als voorbeeld de energiesector, waar door de klimaatcrisis veel mensen nodig zijn bij de energietransitie. “Heel actueel is dat veel mensen nu extra graag hun huis snel willen verduurzamen. Maar zonder goed opgeleide mbo’ers wordt er geen huis geïsoleerd en geen zonnepaneel aangesloten.”

Oorzaken daling
Bij opleidingen in de sectoren handel, mobiliteit en zakelijke dienstverlening was de afname in mbo’ers het grootst. Daarnaast waren vrijwel alle sectoren van de zogenoemde beroeps opleidende leerweg (bol) opleidingen sowieso minder in trek. Deze krimp wordt volgens de MBO Raad onder andere veroorzaakt door vergrijzing en de keuze van steeds meer vmbo’ers voor de havo in plaats van het mbo.

bblmbo

Bedrijvenregister

Agenda

Event: Bewust Veilig Dag 2023

29 maart 2023
09:00 - 17:00

Bouwend Nederland, Techniek Nederland, OnderhoudNL en Aannemersfederatie Nederland

Lees verder

Training: NEN 3140: Installatie- /werkverantwoordelijke laagspanning

5 april 2023
09:30 - 16:30

NEN

Lees verder

Event: Wij Techniek Ontmoetingsdagen

12 april 2023
08:45 - 15:00

Wij Techniek

Lees verder

Training: NEN 3140: Vakbekwaam Persoon (VP)

9 mei 2023
09:30 - 16:30

NEN

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu