Een project van:

Luchtdichte en brandveilige zonnepaneelbekabeling

04.11.2021 | Innovatie Simone Tresoor

Luchtdichte en brandveilige zonnepaneelbekabeling
Conduct Technical Solutions

Bij veiligheid, en dan vooral brandveiligheid is waar het bij Conduct Technical Solutions om draait. Naast elektrische veiligheid is het bedrijf ook gespecialiseerd in bouwtechnische veiligheid. Op de beurs Solar Solutions International lanceerde de ontwikkelaar, fabrikant en distributeur van PV-installatiebenodigdheden haar nieuwste product: de PVtube.

Pieter Kremer, CEO van Conduct Technical Solutions: “Met de PVtube is het mogelijk om zonnepaneelbekabeling luchtdicht en brandveilig door een dak van een woonhuis, stal of bedrijfspand te voeren. Een hoogwaardige oplossing die wereldwijd de eerste in zijn categorie is.” 

BENG-normen
De sinds 1 januari 2021 geldende BENG-norm verplicht om DC-bekabeling gescheiden en luchtdicht door de gebouwschil te voeren. Daarnaast is er natuurlijk de toenemende behoefte aan veilige zonnepaneelinstallaties. Conduct kwam hiervoor met een pasklaar antwoord om de van het dak afkomende bekabeling volgens de NPR5310 gescheiden en volgens BENG luchtdicht naar binnen te voeren.

Afgesloten doorvoerkappen
Hoe werk het? PVtube voorziet in deze strenger wordende richtlijnen door middel van twee afgesloten - door buizen gekoppelde - doorvoerkappen. Door middel van rubberen ringen sluiten de kappen af tegen het dakbeschot. Zo wordt voldaan aan de luchtdichtheid langs de buizen. Het gebruik van wartels verschaft de luchtdichtheid dóór de buizen. Deze buizen zijn standaard overeenkomstig NPR 5310 op een hartafstand van 10cm geplaatst.

Simpele installatie
Om het makkelijk te maken voor de installateur is de PVtube op twee manieren te installeren. Zo kan men door gebruik van de meegeleverde hartafstandsticker kiezen voor het boren van twee afzonderlijke 32mm gaten. Of er kan gekozen worden voor het boren van een 152mm gat waarna de PVtube razendsnel geplaatst wordt in combinatie met de door Conduct optioneel meegeleverde RockWool isolatiecilinder. 

“PVtube is al in productie," meldt Kremer. "Ik loop persoonlijk wel een beetje te glimmen dat we de eerste orders al binnenkregen zonder dat de klant het product had gezien. Er is vertrouwen. De installateur kan het product verkrijgen bij de landelijk dekkende PV-groothandel.”

Bedrijvenregister

Agenda

Training: Specialisatiecursus Verlichting , KU Leuven

Logo Groen Licht Vlaanderen
6 september 2021 - 20 juni 2022
13.30u - 19.00u
Gent

Groen Licht Vlaanderen

Lees verder

Training: NSVV Verlichtings Collegetour 2021-2022 live/online met Prof. Ir. Wout van Bommel

Logo NSVV
29 november 2021 - 7 februari 2022
19:00 - 21:15
Postillion Hotel Bunnik

NSVV

Lees verder

Webinar: Monteurswebinar Verbindingen in de koudetechniek

8 december 2021
15:30 - 17:00
online

Techniek Nederland

Lees verder

Event: Online Kennismiddag Power Quality

13 december 2021
13:30 -17:00
online

Installatiejournaal

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses

en de nieuwste producten?

Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!


Registreer nu