Een project van:

Licht dooft voor T8

19.07.2021 | Analyse Monique van Empel

Licht dooft voor T8

Volgens de Single Lighting Regulation worden wederom onvoldoende energie-efficiënte fluorescentielampen uitgefaseerd per 1 september 2021. John de Joode, voorzitter van de NSVV, laat zijn licht schijnen over deze verordening, en over eisen die (pas) op 1 september 2023 worden aangescherpt, met name de uitfasering van de populaire T8 26 mm fluorescentiebuizen.

“Het is wellicht niet het meest spannende verhaal om te vertellen, maar het onderwerp zelf is wel spannend voor de verlichtingswereld”, aldus De Joode. “Tijdig zaken signaleren en mogelijke bottlenecks kenbaar maken, in bijvoorbeeld de verkrijgbaarheid van producten, is een van de dingen die men van ons als partner verwacht.” De Joode is behalve voorzitter van de NSVV ook president van de European Lighting Expert Association en hij heeft een adviesbureau voor industriële verlichting. “De T8 26 mm gaat in de ban, maar pas in september 2023. De T8 is bekend als de ‘gewone’ tl-buis; een lichtbron die in vrijwel 85% van alle commerciële ruimten is toegepast. Deze fluorescentielamp gaat eruit vanwege zijn achterhaalde energie-efficiëntie en het feit dat er meer dan voldoende energiezuinige alternatieven voor zijn.”

Single Lighting Regulation (SLR)
In december 2019 werd in Europa de verordening van kracht die ook wel bekend staat als de Single Lighting Regulation, zo genoemd omdat deze de bestaande drie verordeningen (244, 245 en 1194) vervangt. In deze verordening staan de eisen die aan het ecologisch ontwerp worden gesteld. Dit houdt onder meer in dat er eisen in staan op het gebied van de energie-efficiëntie van lichtbronnen en voorschakelapparatuur, functionele eisen en eisen aan de informatie over deze producten. Lichtbronnen die niet aan de eisen kunnen voldoen, mogen niet langer op de markt worden gebracht. Door deze verordening zullen bestaande verlichtingsproducten worden vervangen door energiezuinige alternatieven, zoals bijvoorbeeld ledverlichting. Zo draagt deze verordening bij aan het doel van de EU om zuiniger met energie om te gaan. De verordening is van toepassing vanaf 1 september 2021. Een aantal eisen wordt echter pas op 1 september 2023 aangescherpt. Zo zal de uitfasering van de meeste T8 2, 4 en 5 voet-lampen pas over twee jaar plaatsvinden. Voor het vervangen van lichtbronnen of het renoveren van verlichtingsinstallaties na die data zullen dus nieuwe energiezuinige alternatieven moeten worden toegepast. Overigens wordt niet alle fluorescentie door de huidige SLR in de ban gedaan. T5 fluorescentielampen (16mm tl-lamp) blijven vooralsnog toegestaan, zolang er maar aan het efficiency- criterium kan worden voldaan.

Eisen aan leveranciers
De SLR stelt ook eisen aan hetgeen een leverancier aan informatie moet kunnen geven. Fabrikanten, importeurs en andere leveranciers van dergelijke producten zullen zélf moeten gaan aangeven welke producten als gevolg van de Single Lighting Regulation uit hun portfolio zullen gaan verdwijnen en welke alternatieven daarvoor in de plaats komen. Daarnaast vereist de Single Lighting Regulation ook dat de leveranciers van de betreffende producten informatie verstrekken over de vervangbaarheid of niet-vervangbaarheid van lichtbronnen en voorschakelapparatuur, en of dat door eindgebruikers of door gekwalificeerde personen moet worden gedaan. De SLR legt naast energie-efficiëntie ook andere functionele eisen op. Denk hierbij aan het stand-by vermogen van voorschakelapparatuur, of aan TLA, Temporal Light Artefacts, zoals de Pst (meetgrootheid voor flicker) en SVM (meetgrootheid voor stroboscopie) van lichtbronnen. Overigens is naast de SLR ook de EPREL ingevoerd. Die gaat over het vernieuwde energielabel en alles wat daarmee te maken heeft.

Geen paniek, wel actie
“Op dit moment is er dus nog geen reden tot paniek”, aldus De Joode. “Het gebruik van deze ‘oude’ lichtbronnen is na 1 september 2023 niet verboden en bestaande voorraden kunnen gewoon worden uitverkocht. Daarbij zijn er ook voldoende alternatieven voorhanden. Ons advies: wacht niet te lang met het ondernemen van actie, want als iedereen wacht tot het laatste moment om in actie te komen, kan er mogelijk wél schaarste ontstaan in de verkrijgbaarheid van goede energie-efficiënte alternatieven en gekwalificeerde installatiehandjes. En dat is, nu we dit allemaal weten, niet nodig!”

Over het vernieuwen van licht naar led is een publicatie verschenen. Deze is verkrijgbaar via de NSVV, maar ook via IBE-BIV en Groen Licht Vlaanderen.

Wat en wanneer
De meest opvallende maatregel per 1 september 2021 is de uitfasering van enkele verouderde fluorescentielampen:

  • de T2 en T12 38 mm fluorescentielampen,
  • halogeen R7s (2-kneeps halogeenstaaf),
  • laagvolt halogeenlampen GU4, GU5, G53 >10  ͦ bundel,
  • compacte fluorescentielampen met een geïntegreerd VSA (spaarlampen).

Voor deze typen lichtbronnen kan een led retrofit lichtbron uitkomst bieden als alternatief, maar een nieuwe led-armatuur is toch wel de beste optie.

Per 1 september 2023 zijn andere producten aan de beurt, zoals:

  • de T8 26 mm-fluorescentielampen,
  • laagvolt / 230 volt halogeen G4, GY6.35 en de G9.
  • Laagvolt halogeenlampjes, zoals de ‘kale burnertjes’ en de twee-pins lampjes met reflector, komen dus zowel in 2021 als in 2023 aan de beurt. Voor de populaire 230 V-variant met een G9 steekvoet gaat de uitfasering in 2023 van start.

uitfaseringT8SLR

Bedrijvenregister

Agenda

Event: De Slimste Handen van Nederland

24 september 2021
13:00-15:00

CrossOver

Lees verder

Event: CIE 2021 – The Midterm Conference of the CIE

27 september 2021 - 29 september 2021
10:00 - 17:00
online

CIE

Lees verder

Event: Solar Solutions International

28 september 2021 - 30 september 2021
09:00 - 17:00
Expo Haarlemmermeer

Solar Solutions International

Lees verder

Event: Collegereeks Innoveren in de bouw

4 oktober 2021 - 22 november 2021
15:30 - 19:00
Van der Valk Hotel Veenendaal

CoBouw

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses

en de nieuwste producten?

Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!


Registreer nu