Een project van:

Leefbaarheid is maakbaar

17.06.2022 | Analyse Simone Tresoor

Leefbaarheid is maakbaar

“We zijn de wereld aan het veranderen, maar het moet nog veel sneller. We moeten totaal anders gaan kijken en alles moet bespreekbaar zijn.” Onno Dwars, CEO van Ballast Nedam was spreker op het congres Duurzaam Bouwen op de vakbeurs Duurzaam Verwarmd, waar hij het publiek de noodzaak van energie-positief bouwen op het hart drukte. “Pak door en leg in plaats van die laffe zeven zonnepanelen het hele dak vol.”

Nederland onder water
Dwars ziet hoe de wereld aan het veranderen is. “Hoe zit het met de stijging van de zeepsiegel? Er zijn al beleggers die twijfelen of ze nog wel moeten investeren in Nederland.? Het boek ‘A country formery known as the Netherlands’ ligt al in de boekenwinkel. We blijken niet om te kunnen gaan met natuurrampen. Een bekend beeld in de media was een paar shoppende dames op het San Marcoplein in Venetië, tot hun middel wadend door het water.”

Knuppel in het hoenderhok
“Laten we eerlijk zijn en het maar gewoon zeggen: alles wat niet energie-positief gebouwd wordt is een milieudelict.” Dwars windt er geen doekjes om, maar kijkt verder dan accusaties. “Pak door en leg in plaats van die laffe zeven zonnepanelen het hele dak vol. Bied de klant niet alleen maar aan waar hij om vraagt, maar wat maximaal duurzaam mogelijk is. Kan er voor een all-electric-oplossing gekozen worden? Bied dan geen hybride warmtepomp aan.”  

‘Ik weet dat het kan’
“Ik denk oprecht dat wij als sector een grote stap kunnen maken als we in staat zijn de wereld anders in te richten. Dan kunnen we het verwachte aantal levensjaren met vijf verlengen. We hebben dat eerder gedaan, dus ik weet dat het kan. Door de komst van het rioolstelsel leven wij allemaal tien jaar langer.”

Van ongezonde stad naar top drie
De Nederlandse steden zijn behoorlijk versteend, met hittestress en verlaging van de levensverwachting tot gevolg. Het lijkt erop dat we geen rekening gehouden hebben met noodzakelijke natuurlijke manieren om de gebouwde omgeving te koelen.

Maar volgens Dwars is leefbaarheid zeker maakbaar. “Een mooi voorbeeld is Maastricht, de stad die in het lijstje ‘ongezonde steden’ stond. Onlangs is daar de A2-tunnel gemaakt. Hierdoor is er bijna geen geluidsoverlast meer en nu staat Maastricht in de top drie van de meest gezonde steden. Dit laat zien dat gezondheid, in sommige gevallen, maakbaar is en dat wij het kunnen veranderen. Dat is ontzettend hoopvol.”

onno dwarsballast nedamhittestressenergie-positief

Bedrijvenregister

Agenda

Wegwijs in de cao Metalektro

9 september 2022
09:30 - 17:00
Van der Valk Hotel Amersfoort A1

FME

Lees verder

Event: Engineering Event SAFETY

30 november 2022
8:45 - 16:00
1931

MYbusinessmedia

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses

en de nieuwste producten?

Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!


Registreer nu