Een project van:

LEDVANCE brengt licht met meerwaarde

02.08.2022 | Interview Nicolien van Loon

LEDVANCE brengt licht met meerwaarde

Met kantoren in ruim 50 landen en zakelijke activiteiten in meer dan 140 landen is LEDVANCE wereldwijd een grote speler. Voortbouwend op een rijk verleden met meer dan 110 jaar ervaring, innoveert LEDVANCE sinds zes jaar verder en verder. De verlichtingsprojecten die zij van kop tot staart begeleiden bevatten vaak ook een meerwaarde, waarbij het welzijn, de gezondheid en veiligheid van het individu of de groep voorop staat.

Derek McMillan,
​​​​CEO Benelux, UK & Ireland van LEDVANCE


Derek McMillan, CEO Benelux, UK & Ireland van LEDVANCE toont trots hoe LEDVANCE in de korte tijd dat zij bestaat zich een plek in de top van door de markt gewaardeerde verlichtingsproducten heeft weten te bemachtigen. McMillan: “Wij onderscheiden ons doordat ons algemeen aanbod een one stop shop is. Wij bieden lichtbronnen, armaturen, componenten, lichtmanagementsystemen en producten beyond lighting zoals op basis van UV-C technologie. Maar daarnaast begeleiden wij veel projecten die allemaal hun eigen unieke eisen hebben.” 

Maatschappelijk belang
“Voor elke verlichtingsuitdaging heeft LEDVANCE een geschikte lichtoplossing in huis”, onderstreept McMillan. Zo ook voor Koninklijke Visio Onderwijs School in Breda, een onderwijsinstelling voor kinderen met een visuele beperking. Bij de herinrichting van de lichtvoorziening is er niet alleen rekening gehouden met de behoeften van de kinderen (een lage verblindingsfactor van UGR ≤ 16), ook de wensen van de gebruiker zijn vervuld. De DALI-armaturen zorgen voor een stuurbare lichtregeling, waarmee een substantiële energiebesparing is gerealiseerd.

Ondersteuning
LEDVANCE ondersteunt de installateur in het gehele traject: van installatie, tot de opstart van het project, tot het configureren van systemen. Daarnaast staan informatievoorziening en training hoog in het vaandel. Dat kan live op het kantoor in het TRAINING:LAB, maar ook online. “Op onze website is een groot aantal trainingsmodules beschikbaar voor een verscheidenheid aan toepassingen”, verduidelijkt McMillan. “Deze zijn direct te raadplegen, duren maximaal 20 minuten en het brede aanbod aan trainingen wordt voortdurend uitgebreid. Een gemakkelijke en snelle manier om de kennis op peil te houden voor iedereen die met licht te maken heeft.”

Gezondheid
Een ander voorbeeld is het al eerder genoemde UV-C. LEDVANCE biedt kant en klare oplossingen voor een volledig gedesinfecteerde omgeving in de vorm van luchtzuiveringsapparaten op basis van UV-C technologie. Bij deze technologie passeert lucht goed afgeschermde, ingebouwde ultraviolet-lampen die de lucht zuiveren van virussen en bacteriën. De gezuiverde lucht wordt vervolgens weer de ruimte ingeblazen. McMillan licht een extra voordeel aan de technologie toe: “Kenmerkend voor onze toestellen is dat deze zonder filter werken, waardoor het infectierisico verkleind wordt. Er hoeven immers geen filters vervangen te worden, waarbij een blootstelling aan het virus plaatsvindt.” 

Voor voorbeelden hoeft McMillan niet ver te kijken. “Onze eigen Benelux kantoren zijn voorzien van UV-C,” vertelt de CEO. “We hebben het toegepast in al onze gemeenschappelijke ruimtes. Ook hebben wij onlangs een project bij een groot advocatenkantoor gedaan. Daar hangen nu zo’n vijftigtal units.” Naast het advocatenkantoor heeft LEDVANCE ook UV-C geïnstalleerd bij een dokterspraktijk en op een school in Beieren

Bewezen effectief
Resultaten van laboratoriumtests tonen aan dat het nieuwe type coronavirus binnen enkele seconden betrouwbaar wordt gedood met behulp van speciale Hönle UV-apparaten, die door LEDVANCE worden ingezet. Men lobbyt nu naar subsidies om in onderwijsinstellingen UV-C te kunnen installeren. In Duitsland hebben schoolgemeenschappen al toegang tot budgetten hiervoor, waardoor het project bij de Max-Mannheimer middelbare school in Garching gerealiseerd kon worden.

Hoeveel en welke soort apparaten nodig zijn voor een project kan eenvoudig berekend worden door middel van een online calculator. “Met deze calculator kan men kijken naar het volume van de ruimte, aantal personen die de ruimte bezetten en de duur dat de ruimte bezet is. Dat tezamen bepaalt de keuze van welke grootte en welk type apparaat,” legt McMillan uit.

Human Centric Lighting
Het welzijn, de productiviteit en de gezondheid van het individu of de groep worden bevorderd door de toepassing van Human Centric Lighting (HCL). Projecten waar LEDVANCE dit toepast hebben ruimtes waar natuurlijk daglicht slecht doordringt, zoals productiehallen en magazijnen of kantoren en vergaderruimtes zonder ramen. Doordat HCL het circadiaanse ritme nabootst blijven werknemers langer fit en gelukkig. 

HCL voor iedereen
“HCL is essentieel voor het menselijk welzijn en functioneren”, benadrukt McMillan. “Zowel in professionele toepassingen als voor de consument. Daarom hebben wij ook een eenvoudiger doe-het-zelf applicatie: SUN@HOME. Deze is uitermate geschikt voor thuiskantoren. Met een app kan het licht vanaf de smartphone bestuurd worden.”

Energiebesparend zonder veiligheid uit het oog te verliezen
In een project in de parkeergarage van het Utrechtse winkelcentrum Hoog Catharijne gaan energiebesparing en veiligheid hand in hand. “We hebben hier gekeken naar duurzaamheid, levensduur en energiebesparing voor de exploitant, maar ook naar het comfort en veiligheid van bezoekers die gebruik maken van de garage. De Connected tubes zijn verbonden met sensoren. Is er niemand aanwezig? Dan dimmen de lampen naar 20 procent. Bij beweging, vastgesteld door de sensoren, wordt de lichtsterkte weer de volledige 100 procent. Zo blijft de veiligheid hoog, terwijl er ook bespaard kan worden.”

De RoHS-regelgeving volgen
“In de nabije toekomst spelen we in op een belangrijke verandering in de markt door de nieuwe RoHS-regelgeving. Het gebruik van kwik in lampen wordt verboden, waardoor fabrikanten vanaf eind februari 2023 geen compact fluorescentielampen meer voor de markt mogen produceren. Vanaf eind augustus dat jaar geldt dit ook voor de fluorescentiebuizen”, vertelt McMillan. “Wij nemen nu de taak op ons om eerst de markt zorgvuldig te informeren. Ook ondersteunen we eindgebruikers en partners in de transitie door ze te informeren over het juiste led alternatief in de vorm van een lichtbron of een armatuur.”

Voortborduren in de toekomst
“Ons plan voor de toekomst is om nog veel meer verlichtingsprojecten aan te gaan. Zij het in de logistiek, retail, onderwijs, gezondheidszorg, hospitality, farming, transport, office, sport, parking of industrie. Al deze zogenoemde verticals hebben hun eigen eisen. Waar voorheen meer op het designelement werd gelet, ligt de focus nu echt op functionaliteit. Factoren als besparing, comfort en besturing komen nu op de eerste plaats. LEDVANCE heeft door haar uitgebreide productportfolio alles in huis om aan de uiteenlopende wensen te kunnen voldoen,” sluit de CEO af.

Derek McMillanRoHSLEDHCLUV-C

Bedrijvenregister

Agenda

Training: SCIOS Scope 12 opleiding

Logo Omega Energietechniek
7 juni 2023 - 14 juni 2023
09:00 – 16:00 uur
Dronten

Omega Energietechniek

Lees verder

Event: Huis van Sarah

13 juni 2023
18:45 - 22:30
Innovatiecentrum

Wij Techniek

Lees verder

Event: Huis van Sarah

14 juni 2023
18:45 - 22:30
Innovatiecentrum

Wij Techniek

Lees verder

Seminar: DC on Tour IV: DC en vermogenselektronica

22 juni 2023
14:30 - 18:00

Stichting Gelijkspanning

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu