Een project van:

Kosten besparen met duurzaam lichtontwerp

21.07.2021 | Artikel Arjen van der Cruijsen

Kosten besparen met duurzaam lichtontwerp

Er kan veel geld worden bespaard door te investeren in duurzame verlichting. Hoe helpt een lichtontwerper precies met het realiseren van deze besparing?

Verlichting is noodzakelijk, maar de meeste overheden en bedrijven zijn er liever niet te veel geld aan kwijt. Besteden wethouders of beleidsmedewerkers bij de gemeente het budget liever aan het bestrijden van vandalisme? Of investeren ondernemers of managers liever in marketingcampagnes dan in lampen? Juist door deze denkwijze is men op de lange termijn duurder uit en blijven er veel kansen liggen op het gebied van veiligheid, duurzaamheid en marketing. Een lichtontwerper helpt namelijk met het besparen op kosten, halen van klimaatdoelstellingen en betere zichtbaarheid. Wat kan duurzaam lichtontwerp betekenen voor een gemeente, bedrijf of organisatie?

Goed voor de portemonnee
Waarschijnlijk is er een vooraf bepaald budget of wil men in ieder geval van tevoren weten wat de verlichting gaat kosten. Een lichtontwerper houdt rekening met het aangegeven budget of helpt bij het vaststellen van het benodigde budget. Hierbij kijkt de lichtontwerper ook naar de operationele kosten: wat zijn de kosten van aanschaf, onderhoud en energieverbruik? Hoe lang gaan de lampen en armaturen eigenlijk mee? Een lichtontwerper helpt de kosten voor de hele levenscyclus van de verlichting inzichtelijk te maken. Zo heeft men alle kennis in huis voor het maken van de juiste keuze.

Deskundig en merkonafhankelijk lichtadvies
Welke lamp of armatuur is geschikt voor jouw bedrijf of gemeente? En betaal je er niet te veel voor? Een lichtontwerper werkt onafhankelijk van fabrikanten en installateurs: hij heeft er geen commercieel belang bij dat er voor een bepaald merk wordt gekozen. Zijn doel is juist om eenieder zo goed mogelijk advies te geven over de verlichting. Zo krijgt men het beste licht voor de beste prijs.

Een professionele lichtontwerper heeft de volgende voordelen:

●Bereik het maximale effect met minimale middelen. Een lichtontwerper heeft er geen belang bij dat er zoveel mogelijk lampen worden gekocht. Het belangrijkste is om het maximale effect te behalen op het gebied van veiligheid en gezondheid met minimale en energiezuinige verlichting. Goed voor de portemonnee én het klimaat.

●Hulp met aanvragen en beoordelen van offertes. Goed op de hoogte zijn van de ontwikkelingen in de markt is essentieel bij het onderhandelen over de prijs, daarom helpt een lichtontwerper bij het krijgen van goede offertes.

●Maak keuzes op basis van technisch advies. Armaturen zien er vaak hetzelfde uit, maar verschillen erg in energieverbruik, levensduur en extra functies. Een deskundige vergelijking helpt bij het maken van een goede keuze, zodat er op de lange termijn kosten kunnen worden bespaard.

●Houd rekening met het totaalplaatje. Een lichtontwerper kijkt naar het daglicht en de reflectie in de ruimte. Vanaf ongeveer februari tot november is er bijvoorbeeld voldoende daglicht beschikbaar tijdens kantooruren. Afhankelijk van de bouwkundige mogelijkheden is er minder of zelfs geen kunstlicht nodig. Een lichtontwerper zet het beschikbare daglicht optimaal in, waardoor er kan worden bespaard op energiekosten.

Klimaatdoelstellingen halen
Een goede lichtontwerper houdt rekening met duurzaamheid. Veel mensen weten niet dat met lagere lichtniveaus vaak dezelfde veiligheidsnormen kunnen worden gehaald, maar met een lager energieverbruik. Dat bespaart veel geld. Dit is goed nieuws voor gemeenten, die de doelstellingen van het klimaatakkoord willen halen om problemen en drastische maatregelen in de toekomst te voorkomen. Voor het menselijk oog is het in veel gevallen niet zichtbaar als het lichtniveau 20% minder is. Dit komt omdat we de lichtintensiteit niet lineair maar logaritmisch waarnemen. Twee kaarsen creëren bijvoorbeeld niet dubbel zoveel licht als één kaars; dat is pas bij tien kaarsen het geval. Het goede nieuws is dat dit andersom ook geldt! Het lichtniveau met 20% verminderen betekent dus nauwelijks minder zicht voor weggebruikers, maar wel 20% energiebesparing. Daarnaast houdt een lichtontwerper rekening met de specifieke lichtbehoefte. Welk licht is nodig op welke plek en welk moment? Door alleen het nodige licht te realiseren, bespaar je niet alleen op aanschaf- en onderhoudskosten, maar ook op energieverbruik en grondstoffen. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van lantaarnpalen om de 50 m in plaats van om de 30 m.

Openbare verlichting: bespaar op energie, niet op veiligheid
Licht zorgt voor veiligheid, is de gedachte. Dit klopt, maar tot op zekere hoogte. Bij overbelichting ontstaan er namelijk juist gevaarlijke situaties. Automobilisten zien de weg bijvoorbeeld nauwelijks meer als ze verblind worden door het licht. Bovendien is minder verlichting in bepaalde situaties juist veiliger, omdat licht ook overzicht creëert, denk aan minder verlichting bij rustige wegen en meer verlichting bij gevaarlijke kruispunten.

Is het wel nodig om hele wegen fel te verlichten of zijn minder lantaarnpalen ook voldoende? De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) heeft onderzoeken hiernaar in kaart gebracht.
Twee relevante conclusies zijn:
1. Het verlagen van het lichtniveau heeft geen nadelige gevolgen voor het rijgedrag en de veiligheidsbeleving van weggebruikers. In het onderzoek was de helft van de lantaarnpalen uitgeschakeld, behalve op rotondes en kruispunten. Dat betekent dus bijna de helft van het gebruikelijke energieverbruik, maar met dezelfde veiligheid!
2. Een hoog lichtniveau werkt schijnveiligheid in de hand. Weggebruikers voelen zich veiliger op felverlichte wegen, waardoor ze harder gaan rijden. Hierdoor ontstaan er juist gevaarlijke situaties. Het is verstandig om per verkeerssituatie te kijken hoe veel verlichting er nodig is. Een lichtontwerper brengt dit precies in kaart en levert maatwerk voor gemeenten. Dit levert een kostenbesparing op voor de lange termijn en veel voordelen voor zowel de veiligheid als de duurzaamheid.

Duurzame oplossing
Fabrikanten werken tegenwoordig steeds vaker met ‘ Light as a service’, een concept bedacht door architect Thomas Rau in samenwerking met Philips Lighting (tegenwoordig Signify). Je huurt dan de verlichting van de fabrikant, inclusief energieverbruik, onderhoud en installatie. Hierdoor heeft de fabrikant er belang bij om zo duurzaam mogelijk licht te realiseren. Een lichtontwerper denkt mee over een goede ‘Light as a service’-oplossing. Welke verlichting is er nodig op welke plaats? En welke kenmerken en functies moet de verlichting hebben?

Kansen voor de gezondheid, zichtbaarheid en marketing
Slechte verlichting is niet alleen duur en klimaatonvriendelijk, maar laat ook kansen liggen op het gebied van gezondheid, zichtbaarheid en marketing. Goede verlichting heeft namelijk veel voordelen. Daardoor ben je indirect juist een dief van je eigen portemonnee als je niet investeert in goede verlichting. Welke kansen mis je dan bijvoorbeeld?

●Een betere gezondheid van personeel. Gezond licht verhoogt de concentratie en productiviteit van medewerkers en zorgt voor minder verzuim.

●Investering in de veiligheid. Het juiste licht op de juiste plek creëert overzicht en vermindert de kans op inbraak, vandalisme en werkongevallen.

●Zichtbaarheid in het straatbeeld. Licht laat jouw bedrijfspand, gemeentehuis, winkel of restaurant extra opvallen.

●Nadruk op de gewenste producten of diensten. Licht trekt de aandacht van klanten naar de juiste producten of diensten in jouw winkel of showroom. Licht levert veel op als onderdeel van je zichtbaarheid en marketingverhaal. Indirect is hier dus veel geld mee te winnen. Wat zijn bijvoorbeeld de kosten van het niet aantrekken van de juiste klanten of investeerders? Een lichtontwerper helpt je met het bereiken van de doelstellingen en het pakken van deze kansen.

Duurzaam lichtontwerp bespaart kosten en voegt waarde toe
Met duurzaam lichtontwerp is men goedkoper uit. Daarnaast wordt er met energiezuinig licht niet ingeleverd op de veiligheid in bijvoorbeeld het verkeer. Door te investeren in goede verlichting pakt men bovendien veel kansen op het gebied van gezondheid, zichtbaarheid en marketing. Een lichtontwerper geeft advies over welke verlichting past bij de doelstellingen en wat kostenefficiënt is voor de lange termijn.

verlichtingopenbare verlichtinglichtontwerpduurzaambesparenklimaatklimaatdoelstelling

Bedrijvenregister

Agenda

Event: De Slimste Handen van Nederland

24 september 2021
13:00-15:00

CrossOver

Lees verder

Event: CIE 2021 – The Midterm Conference of the CIE

27 september 2021 - 29 september 2021
10:00 - 17:00
online

CIE

Lees verder

Event: Solar Solutions International

28 september 2021 - 30 september 2021
09:00 - 17:00
Expo Haarlemmermeer

Solar Solutions International

Lees verder

Event: Collegereeks Innoveren in de bouw

4 oktober 2021 - 22 november 2021
15:30 - 19:00
Van der Valk Hotel Veenendaal

CoBouw

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses

en de nieuwste producten?

Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!


Registreer nu