Investering in EMS snel terugverdiend

30.05.2023 Niels van der Horst

Investering in EMS snel terugverdiend


“Energiemanagement in de breedste zin van het woord is voor zowel industrie als particulieren interessant,” start Jochem van Raak, product & sales manager bij Dijkman Nederland Elektrotechniek. Een energiemanagement-systeem (EMS) schakelt op de juiste momenten naar het juiste type energie en de juiste installatie en kan qua opbrengsten volgens Van Raak al snel interessant zijn. Een EMS is op dit moment extra interessant en gewenst vanwege de hogere stroomprijzen, waarbij het zaak is om eerst de eigen opgewekte energie te gebruiken, maar ook de negatieve stroomprijzen zoals tijdens Hemelvaart en het afgelopen Pinksterweekend.”

Het efficiënt inzetten van energie is voor ieder bedrijf dat veel stroom gebruikt, interessant. “Zeker in combinatie met zonnepanelen maar ook via de koppeling met energiemaatschappijen die dynamische contracten aanbieden en dus zonder PV,” zegt Van Raak. “Dan kan je in ieder geval aangeven dat als de energie goedkoop is, dat je de grote energieverbruikers, zoals laadpalen of warmtepompen de ruimte geeft qua stroomgebruik en via de dynamiek in de tarieven al geld besparen.”

Werking EMS
Een EMS is een computersysteem dat zorgt voor het optimaal gebruiken van de energiesoorten in een pand. “Dat kan dus ook gas zijn,” voegt Van Raak toe. Vaak wordt een EMS toegepast in combinatie met PV. “Dat is natuurlijk omdat eigen opwek de goedkoopste stroom is, die je kan gebruiken.” Het optimaliseren van het energieverbruik wordt bereikt door inzicht te bieden in waar, door welke apparaten en op welke manier energie wordt gebruikt. Het geeft zo ook flexibiliteit om de juiste hoeveelheden energie toe te wijzen aan de verschillende toepassingen. Een EMS helpt bijvoorbeeld om het elektrisch verbruik van laadpalen inzichtelijk te maken en te sturen door automatische schakelingen. Wanneer veel eigen opwek beschikbaar is, krijgen de laadpalen een signaal om met meer vermogen te laden en omgekeerd zodat geen energie ingekocht hoeft te worden. Het systeem helpt een bedrijf met het verhogen van de energiebesparing en -efficiëntie door de beschikbaarheid van alarmfuncties, technische controle en historische analyse.

Eigen product
“Wij hebben ons EMS ontwikkeld met een start-up waar we de exclusieve verkooppartner van zijn,” legt Van Raak uit. “Wij hebben daarvoor veel input geleverd en samen bekeken hoe we de markt kunnen benaderen, wat de wensen van de klant zijn en dat vertaald naar het product. De start-up doet de hele technische ontwikkeling van hardware en software en productie van het apparaat en wij doen wereldwijd de verkoop. De component is een kastje is dat iedere goede installateur kan plaatsen zonder hulp van een engineer. Vervolgens kan je er je gebruikers en opwekkers aan koppelen en besturen.

Kaasboerderij
Van Raak: “Een mooi project was bij een kaasboerderij in Lunteren die veel PV op z’n dak had liggen. Overdag worden de koeien gemolken waar ze ’s avonds kaas van maken. Daarvoor hebben ze veel warm water nodig. Warm water kan de boer overdag veel goedkoper maken met zijn opgewekte stroom.” Met het EMS kan hij precies op het goede moment stroom inzetten om het water te verwarmen in plaats van in de avond dure stroom te moeten gebruiken. “Onze inschatting was dat de boerderij door het mindere stroomverbruik de investering van circa 3500 euro in een jaar ging terugverdienen.” Daarbovenop kunnen bedrijven via uitbesteding met het slim verhandelen van energie, bijvoorbeeld op de onbalansmarkt, nog extra inkomsten genereren.

Counteren
“Een andere mooie, zelfs unieke business case met ons EMS is een pilot die gaat over iets dat ze counteren noemen. Netbeheerder Enexis heeft bij Claassen Logistics in Tilburg zonne-instralingsmeters op het dak geplaatst. Naar gelang de hoeveelheid instraling van de zon mogen ze de opgewekte stroom wel of niet terugleveren. Dat is een bijzondere innovatie waarvoor wij de hardware leveren en die wij breder uit mogen rollen.” Bij counteren is de gedachte dat als niet iedereen tegelijk het stroomnet gebruikt, het bestaande netwerk beter benut kan worden. Het is verglijkbaar met een file die ontstaat wanneer te veel mensen er tegelijkertijd gebruik van maken. Het is daarom zaak om het verbruik over een dag te verspreiden en/of de opwek niet op hetzelfde moment terug te leveren. Zo kunnen vraag en aanbod beter op elkaar worden afgestemd, wat ruimte vrij maakt op het net. “Door die extra capaciteit kan je meer aansluitingen realiseren, onder meer voor Claassen in dit geval,” aldus Van Raak.