Een project van:

Interventie leidt tot goede RI&E

27.12.2022 | Nieuws Niels van der Horst

Interventie leidt tot goede RI&E

In de hoveniersbranche, computerindustrie en bouwmaterialenindustrie heeft 98% van de bedrijven met minder dan tien werknemers een juiste RI&E. Dat cijfer is van na een effectieve interventie van de Nederlandse Arbeidsinspectie, want ervoor hadden maar weinig van die bedrijven een goede RI&E.

Ieder jaar gebeuren er ongelukken op de werkvloer of raken mensen ziek door hun werk. De kans op gezondheidsklachten en ongevallen wordt kleiner bij een goed arbozorgsysteem. De door de wet verplichte Risico-Inventarisatie & -Evaluatie (RI&E) is een belangrijk onderdeel van het arbozorgsysteem. De RI&E bestaat uit een plan van aanpak en een basiscontract met een arbodeskundige of arbodienst.

Veel controles
Vele kleine ondernemingen voldoen niet aan die verplichting. Dat vormde een reden voor de Arbeidsinspectie om controles uit te gaan voeren om op die manier deze ondernemers te wijzen op de wettelijke verplichting. 1137 werkgevers in de hoveniersbranche, 460 in de bouwmaterialenindustrie en 395 in de computerindustrie zijn de afgelopen tijd benaderd. Hen is gevraagd de genoemde basisdocumenten op te sturen naar de inspectie zodat deze beoordeeld konden worden. Wanneer werkgevers documenten aanleverden die niet voldeden, werden zij bezocht of gewaarschuwd. Eerder zijn al kleine ondernemers uit de papier- en kartonindustrie en houtverwerkende industrie op deze manier benaderd. Momenteel zijn kleine glazenwassersbedrijven en kleine ondernemingen in de hotel- en meubelbranche aan de beurt.

Succesvolle ingreep
De interventie van de Arbeidsinspectie was noodzakelijk en succesvol: bij aanvang van het project had 30% van de kleine ondernemers in de bouwmaterialenbranche een goede RI&E. Dat was 21% In de computerindustrie en 22% in de hoveniersbranche 22%. Erna lag dit op 98% in alle drie de sectoren. Degenen die nog steeds geen correcte RI&E konden laten zien, kregen bezoek van de Arbeidsinspectie. Waar nodig zal handhavend worden opgetreden. Bedrijven zonder juiste RI&E kunnen een boete opgelegd krijgen.

RI&Earbeidsinspectie

Bedrijvenregister

Agenda

Training: Casambi cursus professional

Logo Casambi.nl
20 januari 2023 - 31 december 2023
ETC design center in Culemborg

Casambi.nl

Lees verder

Event: Techniek Nederland Ledenvergadering Beheer, Onderhoud en Inspectie

2 februari 2023

Techniek Nederland

Lees verder

Training: Repareren met alternatieve onderdelen

9 februari 2023
16:30 - 19:00
Buitenplaats Kameryck

Techniek Nederland & Rijksinspectie Digitale Infrastructuur

Lees verder

Seminar: Rendementsverbetering in de installatiebranche

28 februari 2023
13:00 - 19:00
Van der Valk Hotel Eindhoven

Techniek Nederland

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu