Een project van:

'Installateur, adviseer toekomstbestendig'

12.05.2023 | Interview Simone Tresoor

© Sungrow

Matthijs van de Water, distribution manager van Sungrow ziet een de noodzaak van goed advies in, wanneer het gaat om omvormerkeuze: “Veel consumenten denken niet verder dan een goed werkend PV-systeem. Maar we weten allemaal dat het verstandig is ze te adviseren verder te kijken, bijvoorbeeld naar een hybride omvormer zodat er later een thuisbatterij aan gekoppeld kan worden”.

In 1997 is Sungrow opgericht en inmiddels is het bedrijf een marktleider op het gebied van omvormers, batterij- en EV-oplaadoplossingen. Sinds vorige jaar heeft Sungrow ook een waterstofafdeling opgezet.

Eenvoudig te monteren
Sungrow heeft hybride omvormers welke beschikbaar zijn met vermogens tussen de 3 en 10kWh in 1- en in 3-fase-uitvoering. Ook zijn de omvormers compleet uitgerust, waardoor ze direct op de batterij kunnen worden aangesloten. De lithium-ijzerfosfaat-batterij gebruikt de veiligste lithium-ion technologie en is compact verpakt in modules van 3,2kWh die 33 kilo wegen. Deze zijn dankzij de handvatten eenvoudig door een persoon te monteren zijn. Omdat er connectors in zitten is er geen bedrading vereist tussen de modules. Daardoor duurt het opbouwen van een 9,6kWh batterij van drie modules maar drie minuten. Tijdens het inbedrijfstellen van de omvormer wordt de batterij automatisch gedetecteerd en geconfigureerd.

Toekomstbestendig
“Het is natuurlijk doodzonde dat, vooral veel particulieren, een PV-systeem aanschaffen en dan niet weten dat ze er beter aan doen er een hybride omvormer bij te kopen, zodat ze in de toekomst eventueel een thuisbatterij kunnen koppelen. Dan gooi je gewoon geld weg. De consument is hier gewoonweg niet van op de hoogte," vertelt Van de Water. "Daar zie ik een taak voor de installateur qua toekomstbestendig adviseren. Mocht de saldering er straks af zijn, dan hoeven deze consumenten in elk geval hun omvormer niet weg te gooien als ze batterijen willen.”

Chipstekorten
Ook Sungrow heeft, net als de rest van de wereld, last van tekorten en dan voornamelijk van chips. “We hebben geprobeerd met onze distributeurs en rechtstreekse klanten zoveel mogelijk te voorspellen wat er dit jaar nodig is. Dat is heel aardig gelukt. Maar ook wij krijgen veel vragen uit het werkveld en dan vooral voor grote omvormers. Ook die hebben wij in ons bestand, 125 en 350kWh. Op de grote omvormers zit momenteel een levertijd van een half jaar. Tot 50kWh hebben we voldoende beschikbaar om ook aan nieuwe klanten te leveren.”

Intercontinentale afhankelijkheid
“Gezien de mondiale vraag naar duurzame systemen is de markt zo groot dat alle partijen, of ze nu uit China of Europa komen, alle zeilen bij moeten zetten om de doelen te halen. Zeker op de korte termijn kan Europa niet zonder China. De fabrieken die er momenteel zijn in Europa zijn nog kleinschalig te noemen. Als je een grote installateur in Nederland bij zo’n producent laat inkopen is alles meteen verkocht. Dus om aan de EU-doelstellingen te voldoen ga je er nooit komen met lokale productie alleen. Dan moeten er echt veel meer grootschalige initiatieven komen. Azië en Europa hebben elkaar dus echt nog wel een tijdje nodig,” besluit Van de Water.

Bedrijvenregister

Agenda

Training: SCIOS Scope 12 opleiding

Logo Omega Energietechniek
7 juni 2023 - 14 juni 2023
09:00 – 16:00 uur
Dronten

Omega Energietechniek

Lees verder

Event: Huis van Sarah

13 juni 2023
18:45 - 22:30
Innovatiecentrum

Wij Techniek

Lees verder

Event: Huis van Sarah

14 juni 2023
18:45 - 22:30
Innovatiecentrum

Wij Techniek

Lees verder

Seminar: DC on Tour IV: DC en vermogenselektronica

22 juni 2023
14:30 - 18:00

Stichting Gelijkspanning

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu