15.05.2023 | Nieuws Niels van der Horst
Met de toenemende elektrificatie van ons wagenpark, stijgt de behoefte aan laadinfrastructuur snel. Naast snelwegen en bedrijven hebben ook woningen, dorpen en steden steeds meer laadpalen nodig. Dat betekent een zeer grote groeimarkt voor installateurs en technische dienstverleners. Om deze mensen alle praktische kennis hierover aan te bieden, heeft ISSO begin deze maand het Kleintje Elektrische Laadinfrastructuur gepubliceerd.
Met die kennis wil ISSO de vakman helpen om de installatietechnische facetten van de laadinfrastructuur inzichtelijk en helder te krijgen. De elektrotechnicus kan in dit naslagwerk lezen welke specifieke, elektrotechnische voorschriften en handelingen komen kijken bij het ontwerp, de uitwerking en de feitelijke totstandkoming van dit soort installaties. De kennis in het Kleintje is vrij breed uitgewerkt, waardoor het voor meer dan één doelgroep interessant is.
Diverse onderdelen
Naast installateurs kunnen hierin vooral ook laadinfrastructuur-beheerders, installatieadviseurs en opdrachtgevers veel interessante kennis terugvinden. Het Kleintje start met de samenstelling van een Programma van Eisen (PvE) op basis waarvan laadinfrastructuur voor EV kan worden gerealiseerd. Daarnaast behandelt de technische bundel de wet- en regelgeving die bij het ontwerp, de aanleg, het gebruik en het onderhoud van een laadinfrastructuur van toepassing is. Deze wet- en regelgeving is met name gestoeld op het in staat zijn veilig te werken aan elektrische installaties.
Harmonisatie
“Dat we dit ISSO-Kleintje juist kunnen realiseren, komt mede doordat er inmiddels een flinke mate van harmonisatie is gerealiseerd. Zowel op het gebied van laadprotocollen, kabels, stekkers en nog enkele andere zaken is er veel meer eenduidigheid. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor de communicatie met netwerkbedrijven en de aansluitspecificaties van ElaadNL. Al deze aspecten komen daarom ook aan bod,” aldus ISSO.
Kengetallen en achtergrondinformatie
Naast wet- en regelgeving, richtlijnen en technische kennis bevat dit naslagwerk ook informatie over de diverse locaties waar laadpunten zijn. Het Kleintje gaat beperkt in op het onderscheid tussen utilitaire en residentiële toepassingen van laadpalen. Daarnaast worden verschillende toekomstige ontwikkelingen die kansen opleveren voor installateurs en hun opdrachtgevers. Voorbeelden hiervan zijn Mobiliteit Hubs, Smart Charging, Veiligheid en de Trias Mobilica. In tegenstelling tot de meeste andere kleintjes kent deze editie naast praktijkrichtlijnen daarmee ook kengetallen en achtergrondinformatie. Zo wordt bijvoorbeeld aangegeven hoe je om kunt rekenen van kWh naar kilometers en omgekeerd.
Het ISSO Kleintje Elektrische Laadinfrastructuur is beschikbaar op ISSO Open.
Laadlantaarns in bestaande Utrechtse wijken getest
Zoveel mogelijk in een handomdraai
50-plussers belangrijk op arbeidsmarkt
Meer zonne- en windstroom, minder uit gas- en kolen
De connectie tussen DC en vermogenselektronica
LED IS LEDVANCE – PROFESSIONELE LED LAMPEN NU OOK VERKRIJGBAAR IN HET MERK LEDVANCE
Efficiëntie zonnepanelen verbeteren met een I/V Curve inspectie
LEDVANCE NAV LED FILAMENT: de toekomstbesten-dige vervanging voor traditionele NAV-lampen
NIEUW: LEDVANCE LINEAR SURFACE GEN 2
LEDVANCE presenteert LINEAR MAGNETIC BATTEN: armatuur in een armatuur
Omega Energietechniek
Stichting Gelijkspanning
Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!