Een project van:

Herziening NEN 1010 en NPR 9090

22.02.2022 | Analyse Simone Tresoor

Herziening NEN 1010 en NPR 9090

Het aanleggen van veilige laagspanningsinstallaties en het uitbreiden of aanpassen hiervan gaat sinds 1940 gebruik aan de hand van de NEN 1010. Regelmatig krijgt deze normeringsbijbel een update, zo ook in 2020. Waarom is dit nodig?

Saskia Neuijen, consultant Elektrotechnische Standaardisatie en Goffe Schat, consultant Elektrische Installaties bij NEN begeleiden de commissies bij het maken van deze normen. Dat is geen sinecure.  De normcomissies met hierin experts op allerlei vlak worden begeleid door ongeveer honderd consultants van NEN. Zowat iedereen is vertegenwoordigd: van fabrikant tot ontwerper, van installateur tot eindgebruiker en werken in hun vrije tijd mee aan het maken van de NEN-normen.

Tegenstrijdige belangen
Het traject voor de aanpassing op NEN 1010 duurde ongeveer twee jaar. Niet gek als je bedenkt dat de commissieleden, buiten veel ervaring, ook vaak een andere mening of een ander belang hebben. NEN zorgt dat deze groep met tegenstrijdige belangen tot een consensus komt.

“Deze normen worden gemaakt op verzoek van de industrie of de regering en hebben ook vaak te maken met ontwikkelingen op internationaal vlak,” vertelt Goffe Schat. “De wereld verandert constant en er zijn steeds weer nieuwe technieken beschikbaar. In 1975 maakte de aardlekschakelaar bijvoorbeeld zijn opwachting in NEN 1010 en als je nu kijkt wat voor elektronica je ondertussen in huis hebt, maakt dat voor de elektrische installatie een wereld van verschil. Logisch dus dat er aanpassingen op de huidige normen nodig zijn. Dat geldt ook voor alle zonnepanelen en laadpalen die worden geplaatst.”

Het grootste risico lopen installateurs als zij een fout maken bij elektrische installaties en daarnaast zijn zij verantwoordelijk voor de juiste toepassing van de NEN 1010. Wanneer dit goed wordt uitgevoerd beschermen zij de bewoners of gebruikers van het pand tegen ongelukken. In verband met de nieuwe ontwikkelingen wordt de NEN 1010 wordt grofweg elke vijf jaar herijkt. Zo valt openbare straatverlichting nu binnen het toepassingsgebied van NEN 1010.

Deel 8 los gepubliceerd
“Op het gebied van zonnepanelen en het aansluiten daarvan zijn er op het moment heel wat ontwikkelingen. Dit heeft veel impact op deel acht van NEN 1010,” legt Neuijen uit. “De impact is dusdanig dat NEN ervoor gekozen heeft deel acht niet als integraal onderdeel van NEN 1010 uit te brengen. We hebben het daarom in 2021 als apart deel gepubliceerd. In deel acht wordt aandacht besteed aan het rendement van installaties en het beschrijven van installaties die zowel energie verbruiken als energie opwekken. Aangezien dit gebied zo enorm aan het ontwikkelen is, wordt er nu al aan een herziening gewerkt. Dit deel van de norm is los te koop zodat men niet steeds de hele norm hoeft aan te schaffen.”

Normering gelijkspanning
De normering die van toepassing is voor het ontwerp en installatie van gelijkspanningsinstallaties voor laagspanning (tot 1500 V DC) , die behoren tot het onderwerp en toepassingsgebied van NEN 1010is de NPR 9090. Momenteel wordt er gewerkt aan een update hiervan, aangezien de huidige versie dateert uit 2018. De ontwikkeling van deel acht van de NEN 1010 en NPR 9090 hangen nauw met elkaar samen.  

Aangezien Nederland een voorloper op het gebied van normering bij gelijkspanningsinstallaties is, bestaat er dan ook geen internationale tegenhanger van de NPR 9090. Daarom heeft NEN deze vertaald naar het Engels en wordt deze ook in het buitenland gebruikt. Daarnaast zijn de Nederlandse experts ook op internationaal vlak leidend bij het maken van normering voor gelijkspanning.  

Tijdens Solar Solutions International, 12, 13 en 14 april in Expo Haarlemmermeer, zal Saskia Neuijen tijdens een seminar op dinsdag 12 april om 11.05 uur in ruimte 1 spreken over dit onderwerp.

nen1010laagspanningnormgelijkspanningNPR 9090saskia neuijengoffe schat

Bedrijvenregister

Agenda

Training: Specialisatiecursus Verlichting , KU Leuven

Logo Groen Licht Vlaanderen
6 september 2021 - 20 juni 2022
13.30u - 19.00u
Gent

Groen Licht Vlaanderen

Lees verder

Event: Projectbeheersing en onderhanden projecten

1 juni 2022
13:00 - 19:00
Van der Valk Hotel Tilburg

Techniek Nederland

Lees verder

Event: CONSTRUCTEURSDAG 2022

2 juni 2022
8:45 - 16:15
Mikrocentrum

Constructer en het Mikrocentrum

Lees verder

Event: Lancering herziene NEN 2660 - Regels voor informatiemodellering van de Gebouwde Omgeving

23 juni 2022
14:00 - 17:00
Delft of online

NEN

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses

en de nieuwste producten?

Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!


Registreer nu