Een project van:

Handige publicatie ISSO over infraroodpanelen

25.11.2022 | Nieuws Niels van der Horst

Handige publicatie ISSO over infraroodpanelen

‘ISSO Kleintje Infraroodpanelen, elektrische stralingsverwarming’, luidt de volledige titel van het nieuwe handige document van ISSO over infraroodpanelen in de woningbouw. De publicatie vult een kennisbehoefte die in de installatiesector aanwezig was.

Elektrische stralingsverwarming zit in de lift. Het wordt soms ingezet als alternatief voor de watergevoerde centrale verwarming en vloerverwarming. Installatieprofs.nl ziet dat dit nieuwe ‘Kleintje’ veel kennis over het toepassen van elektrische stralingsverwarming en infraroodpanelen aan de installateur biedt.

Lokaal
In de huidige nieuwbouw is all-electric meer en meer het uitgangspunt. Er komt geen gas meer aan te pas maar uitsluitend elektriciteit. Daarom wordt steeds kritischer gekeken naar een klimaatsysteem. Ontwerpers overwegen vaker om spaarzaam gebruikte ruimtes niet meer aan te sluiten op een centraal verwarmingssysteem. De keuze valt dan op lokale verwarming en geregeld betreft dat elektrische infraroodpanelen.

Kennisbehoefte
“In de basis een slimme keuze”, zegt Dennis van der Kooij. Hij is projectcoördinator bij ISSO. “Maar er zijn wel veel randvoorwaarden die bij de keuze en installatie komen kijken. Kortom, er is behoefte, zo blijkt ook uit onderzoek, aan goede richtlijnen voor toepassing, het benodigde vermogen en hoe dit vermogen over de ruimten te verdelen. Met dit ISSO ‘Kleintje’ helpen we de markt bij het maken van dergelijke keuzes en geven we handvatten voor het kiezen van de juiste plek en het installeren van de infrarood-panelen.”

Randvoorwaarden
In de publicatie vindt men informatie en kennis over onderwerpen als de optimale regeling, goed dimensioneren en de comfortbeleving van elektrische infraroodverwarming. Bovenal gaat het daarbij om hoe en wanneer dit toe te passen. De geldende wettelijke eisen voor verwarming met IR-panelen krijgen ook aandacht. Bij de toepassing van elektrische infraroodpanelen voor verwarming van ruimten, komen speciale randvoorwaarden om de hoek kijken. Zo moet er bij renovatietoepassingen op zijn minst sprake zijn van een goede kierdichting en na-isolatie.

Voordelen
Indien aan deze randvoorwaarden wordt voldaan, bieden deze panelen veel voordelen: lage aankoop- en installatiekosten, weinig inname van ruimte, nauwelijks onderhoud, korte verwarmingsstijd en bijna geen systeemverliezen. Mogelijk nadeel zijn de potentieel hogere energiekosten en de extra (piek)belasting op het elektriciteitsnet.

Inhoudelijk kader
De ISSO publicatie ‘Kleintje’ informeert over de toepassing van elektrische IR-panelen in woningen en kantoren maar is niet bedoeld voor industriële toepassingen. Ook de hoge temperatuurstralers die je op terrassen tegenkomt, zijn niet meegenomen. ‘ISSO Kleintje Infraroodpanelen, elektrische stralingsverwarming’ is verkrijgbaar via https://open.isso.nl.

ir-paneelinfrarood-paneelissoISSO Openstralingsverwarming

Bedrijvenregister

Agenda

Event: Amsterdam Light Festival

1 december 2022 - 22 januari 2023
17:00 - 23:00
Amsterdam

Amsterdam Light Festival

Lees verder

Training: Kennissessie Lichthinder

19 januari 2023
09:30 - 17:00
NSVV kantoor

NSVV

Lees verder

Event: Techniek Nederland Ledenvergadering Beheer, Onderhoud en Inspectie

2 februari 2023

Techniek Nederland

Lees verder

Event: Solar Solutions International

Logo Solar Solutions International
14 maart 2023 - 16 maart 2023
10:00 - 17:00
Expo Greater Amsterdam

Solar Solutions International

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu