Goedkoper laden door onderzoek
06.09.2023 Niels van der Horst

In Nederland hebben we ruim 50.000 openbare laadpalen. De tarieven per laadpaal verschillen alleen nogal, meldt de Consumentenbond die er onderzoek naar deed. De prijs bij het ene laadpunt is 70 cent per kilowattuur en bij het andere punt is die prijs 30 cent, zo staat op Change Inc.
In tegenstelling tot benzinepompen bleek de prijs tijdens het laden bij een openbaar laadpunt niet zichtbaar te zijn. De Consumentenbond en de Vereniging Elektrisch Rijden (VER) vonden dat merkwaardig.
Geen transparantie
Zeker omdat exploitanten van laadpalen wettelijk verplicht zijn om over hun prijzen transparant te zijn, is de afwezigheid prijsduiding opvallend. Het zou op de laadpaal kunnen worden aangegeven via een sticker of een QR-code. “Wij checkten tientallen palen, maar QR-codes blijken lang niet altijd te werken. Je komt niet uit bij de tarieven, of je moet je eerst registreren. Dat is omslachtig. Wij vinden dat het laadtarief per kilowattuur direct zichtbaar moet zijn op de laadpaal. Op een sticker of een display”, zegt Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond.
Ruim twee keer zo duur
Het laadtarief is afhankelijk van wie de exploitant is, van de laadpas die je gebruikt en van de gemeente waarin de paal staat. Nederland kent ongeveer 70 laadpasaanbieders. Via de app van zo’n aanbieder is het tarief van een laadpaal meestal te achterhalen. Er zijn echter ook passen die met een flexibel tarief werken. Zo kan het komen dat de ene paal 30 cent en een paal 200 meter verderop 70 cent per kilowattuur vraagt.
Vooraf onderzoek
“Elektrische rijders betalen zonder het te weten vaak te veel voor het opladen. Het kan je veel geld schelen als je vooraf onderzoek doet naar de verschillende tarieven”, vertelt oprichter van de Vereniging Elektrische Rijders (VER), Maarten van Biezen aan de NOS. Uit een enquête met een kleine tweeduizend elektrisch rijdende respondenten, bleek een derde vooraf te weten wat ze kwijt gingen zijn bij een laadpaal.
Aanbesteding of bewaking
De Consumentenbond doet daarom een oproep aan gemeentes om zo aan te besteden dat meerdere aanbieders met elkaar moeten concurreren. “En als er maar één aanbieder is, zou de gemeente in ieder geval het prijsniveau moeten bewaken”, zegt Molenaar. Van Biezen adviseert consumenten vooraf grondig onderzoek te doen naar de laadtarieven. Daarbij hoopt hij dat er snel een betrouwbare app op de markt beschikbaar komt.