Etepro & project Kijkduin
10.05.2023 Niels van der Horst

De afgelopen twee jaar is in Kijkduin de boulevard met aangrenzend plein met appartementen en winkels op de schop gegaan. De boulevard gaat allemaal nieuwe winkels, restaurants en vier appartemententorens bieden. Het Atlantic hotel is al compleet verbouwd. De gehele metamorfose zal in 2024 zijn voltrokken. Etepro - specialist in kabelmanagement en energiedistributie - kreeg van Winspiration Elektrotechniek de opdracht om de kabeldraagsystemen voor de stroomvoorziening bij dit project op zich te nemen.
Etepro heeft voor de voorziening van stroom de railkoker en hoofdverdeelkast geleverd en geplaatst, met een totale lengte van ruim vijftig meter. Daarnaast zijn voor de woningen tien aftakkasten geplaatst die een capaciteit vertegenwoordigen van 1600A en zijn aangesloten op een verdeler van gelijke grootte. In de ondergrondse parkeergarages is 900 meter aan kabelgoten en ladderbanen geleverd en aangelegd. In totaal zijn er in de vier torens 266 appartementen en is er 17000 m2 aan commerciële ruimtes.
Onderaannemer
“Bij de start van de bouw waren wij nog niet in zicht. Wij zijn uiteindelijk onderaannemer van de elektrotechnische installateur geworden voor de kabeldraagsystemen, kabelgoten en ladderbanen. Daarnaast werden we ook verantwoordelijk voor de railkokers,” vertelt Ferry van Herwijnen, commercieel directeur en groot-projectleider bij Etepro. “Alle appartementen moesten worden voorzien van stroom. Dat moet bij de transformator vandaan gehaald worden. De stroom komt uit de straat en gaat de transformator in, waar die wordt omgevormd. Vervolgens hebben we, met een trafo-bordverbinding door middel van de railkoker vanaf de transformator naar de verdeler met schakelaar, uiteindelijk de appartementen voorzien van spanning,” vertelt Van Herwijnen.
Passtukken
“Dit is altijd spannend, want je hebt natuurlijk te maken met een energiebedrijf dat een transformator neerzet. Zij willen natuurlijk wel dat hun transformator op een goeie manier wordt ingeschakeld. Wij hebben die verdeler geleverd en de railkoker en al die zaken moeten met elkaar matchen. Het is daarbij zaak om de juiste amperages en maatvoering te kiezen. De railkoker is een product dat wij moeten inmeten en intekenen en waarvoor passtukken moeten worden gemaakt. Als die stukken uiteindelijk op de bouw komen, is het natuurlijk wel zo prettig als ze ook daadwerkelijk passen!” aldus Van Herwijnen.
Bocht voorlangs
De samenkomst van allemaal leidingen, kabels en busbar moeten vanaf tekening worden beoordeeld en de metingen vooraf worden gedaan in een lege ruimte. “De uiteindelijke installatie blijft een uitdaging. Soms heb je te maken met veranderingen of zaken die niet goed zijn gegaan. In Kijkduin bleek een van de warmtepompen groter dan aanvankelijk bedoeld en gecommuniceerd. Daardoor moesten we een bocht maken die we vooraf niet hebben kunnen beoordelen. We konden daar met de railkoker niet achterlangs maar moesten voorlangs en dat scheelde anderhalve meter. We hebben toen met spoed een passtuk besteld dat snel kon worden geleverd maar het leverde wel wat vertraging op.
Voeding appartementen
“Het ging over een flink vermogen, zo’n 1600 Ampere. Verder betrof het een heel druk bezette technische ruimte waarbij je goed rekening diende te houden met de andere technische installaties”, licht Van Herwijnen toe. “Op de railkoker zitten allemaal aftakkasten voor de appartementen naar boven in de toren. Daarin worden veiligheidszekeringen geplaatst en een kabel die geschikt is om die woningen te voeden. Die gaat in een rechte lijn omhoog door alle meterkasten in de appartementen naar de bovenste verdieping. De transformator zorgt dus uiteindelijk voor de stroomvoorziening van het hele pand. Het moment dat er op afstand geschakeld werd door Stedin was spannend, want dan weet je pas echt of alles in orde is. Iedereen moet dan ook uit voorzorg die ruimte uit, want bij een probleem ben je nog niet jarig, of word je het waarschijnlijk niet meer.” Er gebeurde niets bij de schakeling, wat dus goed nieuws was en waarop alle betrokkenen elkaar de handen konden schudden. “Toch een feestelijk moment!”
Inspectie
“Straks moet de complete elektrotechnische installatie nog gecertificeerd worden en komen ook onze onderdelen aan bod. Dan wordt bekeken of alles goed en veilig is aangesloten. Dat is de inspectie wanneer een gebouw in zijn totaliteit wordt opgeleverd. Wijzelf maken een rapportage van tot aan hier. Wij hebben ons deel operationeel aangeleverd en overgedragen aan de installateur die daarmee de eindverantwoordelijke wordt van het geheel. Ons werk is dus klaar.”
Duurzaam en veilig
Van Herwijnen: “Railkoker is een duurzaam alternatief voor kabel omdat het uit segmenten bestaat die je kan monteren maar ook kan demonteren. Kabel maak je op maat en kan je mogelijk wel opnieuw gebruiken als je het stuk moet inkorten maar je kan het bijvoorbeeld niet verlengen.” Dat maakt kabel minder makkelijk herbruikbaar. Railkoker is ook een compacte oplossing die minder materiaal en daardoor minder grondstoffen nodig heeft, wat scheelt in de CO2-uitstoot. Er zijn daarnaast flinke technische en economische voordelen te behalen bij brandgevaarlijke situaties. Dit, omdat railkokersystemen zeer vuurresistent zijn en een beduidend lager risico aan brandgevaar kennen dan kabels met een gelijkwaardige capaciteit.