Elektrotechniek.tv groeit als bron en marketingtool

10.10.2023 Niels van der Horst

Elektrotechniek.tv groeit als bron en marketingtool

Hét digitale plaftform voor de sectoren bouw, infra, elektro, energie en techniek, is elektrotechniek.tv. Voor bedrijven is het een potentieel onderdeel van de videostrategie voor het bereiken van de doelgroep. Het is ook de reden dat Fedet het videoplatform is gestart. Er zijn op het kanaal alleen video’s uit én voor de sector te zien, zonder ongewenste en niet-relevante reclames. Elektrotechniek TV is daarmee een bron van noviteiten, productinformatie, kennisdeling en entertainment over de belangrijkste thema’s uit de wereld van elektrotechniek.

“Het is ontstaan uit de vraag en behoefte van fabrikanten, importeurs en dergelijke over hoe ze in contact konden komen met hun klanten. Daarbij speelde de vraag ‘Hoe voorkom je dat het telkens een éénmalig contact is?’,” vertelt directeur van de Fedet, Anne-Jaap Deinum. “Hoe laat jij als aanbieder jouw productinnovatie zien en hoe vertel je gericht aan jouw publiek over alle mogelijkheden ervan?”

Verschillende media
Ondernemers uit de branche keken voor genoemde doeleinden naar vakbeurzen, deden mailings of adverteerden in vakmedia. “Maar net zoals in social media het geval is: beeld gaat voor tekst. Verder zagen we dat een aantal van onze leden bezig was met het creëren van videocontent en die ook plaatste op de traditionele sociale kanalen. Alleen, dan verdwijnt het ook snel weer uit beeld. Geredeneerd vanuit de doelgroep was er de vraag ‘Waar haal je de juiste productinformatie?’ Dat werd al snel Google maar vind je dan ook echt de juiste info? Op Youtube krijg je heel veel te zien, maar niet altijd precies hetgeen wat je zoekt,” zet Deinum uiteen.

Groeipotentieel
“Vanuit die omstandigheden hebben wij bedacht om een videocontentplatform te starten van, voor en door leden.” Het platform van Fedet is inmiddels een jaar in de lucht en kent uiteraard een website en een app waar al het beeldmateriaal te bekijken is. “In dat jaar zijn we naar zo’n 700 unieke kijkers per dag gegaan. Daar worden we al best gelukkig van, maar we denken nog verder te kunnen groeien. Aan de aanbodkant hebben zo’n veertig fabrikanten, importeurs en groothandels ongeveer 350 filmpjes geplaatst en ook die aantallen kunnen verder omhoog,” ziet Deinum. Door korte versies van de filmpjes (reels) in social media te plaatsen, worden geïnteresseerden getriggerd om op Elektrotechniek.tv verder te kijken.

Producten en nieuws
“Het platform is nu vooral gericht op producten, de toepassing ervan en een stukje marktinformatie. Het is advertentie vrij, in die zin dat je geen reclames ziet voor luiers, de drogist of supermarkt. De doelgroep is het uitvoerende deel van de hele installatiesector. Qua nieuws is er natuurlijk vrij veel te vinden in vakmedia, alleen is dat meestal geschreven. Onze uitnodiging om bijdragen te leveren, bevat ook de vraag of we van dat nieuws videocontent kunnen maken.

Beeldmateriaal
Deinum ziet genoeg mogelijkheden voor nieuwsvideo’s over de sector. “Komend najaar en begin volgend jaar staan er bijvoorbeeld behoorlijk wat vakbeurzen op de agenda. Er is best ruimte te vinden met elkaar om daar aandacht aan te geven via het platform. Je kan het na het plaatsen van daaruit natuurlijk overal naar toe distribueren. Daarbij moet je wel altijd in de gaten houden of het nog steeds aansluit bij de behoeften van de doelgroep en ook van degenen die de content aanleveren.”

App
“Al onze leden en alle geïnteresseerden raad ik aan om de app te downloaden en te installeren. Ga gewoon eens kijken en probeer het uit. Men zal verbaasd zijn over de hoeveelheid informatie die er nu al te vinden is. Voor marketingafdelingen is het zaak dat je content op de goede plek en bij de juiste doelgroep terecht komt. De aanbieders van content betalen via een abonnement voor het plaatsen van hun filmpjes, het bekijken van filmpjes is gratis. Het videoplatform is een brancheplatform zonder winstoogmerk, bekostigd vanuit participerende leden die een bijdrage betalen.”