Elektrisch racen

30.08.2023 Nicolien van Loon

Elektrisch racen
© Envision

Formula E is 's werelds eerste volledig elektrische raceserie en brengt spannende straatraces naar enkele van 's werelds toonaangevende steden zoals Londen, New York, Parijs en Rome.

Formule E is een competitief platform voor het testen en ontwikkelen van wegrelevante technologieën, die als katalysator fungeren voor duurzame mobiliteitsoplossingen, helpen bij het verfijnen van het ontwerp en de functionaliteit van elektrische voertuigcomponenten en het verbeteren van de rijervaring voor alledaagse weggebruikers over de hele wereld.

Het doel van de 'Race Against Climate Change' (RACC) is om de overgang naar schone, veilige en betaalbare hernieuwbare energie te versnellen en de massale acceptatie van e-mobiliteit te versnellen. De initiatiefnemer, Envision, zegt op hun website zeer gepassioneerd te zijn over de toekomst van de aarde. "Bij Envision Racing zijn we veel meer dan een raceteam. We bestaan ​​om de Race Against Climate Change een nieuwe impuls te geven, waarbij we ons richten op het versnellen van de overgang naar schone, veilige en betaalbare hernieuwbare energie en massale acceptatie van e-mobiliteit. Kortom, we geven hartstochtelijk om onze planeet." 

Naast het racen, is er ook een wedstrijd voor jonge ontwerpers en ingenieurs om van e-waste een race auto te bouwen.

Harald Friedl, activist voor de circulaire economie soms de positieve impact van de races op in een post op LinkedIn. Zo ziet hij dat er nieuw publiek bereikt wordt. "We moeten (snel!) een nieuw publiek bereiken om het werk aan klimaat en een betere toekomst op te schalen en te versnellen. Formule E heeft een - snel groeiend - wereldwijd publiek van 320 miljoen kijkers per jaar, velen in opkomende markten," zegt hij hierover.

Het tweede punt is de onwaarschijnlijke bondgenoten. Hij meldt hierover: "In deze samenwerking ontmoeten onwaarschijnlijke bondgenoten elkaar. Een van de leidende mediaplatforms op het gebied van wetenschap en technologie neemt deel aan het partnerschap om ook te zorgen voor nauwkeurigheid en een feitenbasis voor de rapportage."

En zijn derde punt is dat er op deze manier verhalen verteld worden voor de jaren 2020 en verder. Zoals het voorbeeld van een jonge Hollywood-ster die het initiatief "waste-race-car" presenteert en het als een "persoonlijke zorg" naar tientallen miljoenen in zijn publiek brengt (ook op Instagram en TikTok), is precies wat wij hebben nodig.  Samenvattend zegt hij: "Het verhaal van de e-waste-raceauto vertelt het verhaal hoe niets (!) afval is. (Bijna) elk materiaal dat we hebben gebruikt, kan een waardevol stuk en onderdeel zijn van toekomstige producten en materialen."

Sinds zijn wereldwijde debuut op het terrein van het Olympisch Park in Peking in 2014, is de Formule E uitgegroeid tot een wereldwijd entertainmentmerk met autosport als hart. Nu, met 12 teams en 24 coureurs op de grid, is het kampioenschap een bestemming geworden voor 's werelds beste autosportteams en -talent.