Een project van:

Electric boogie 2.0

25.05.2023 | 't Hoekje Anne Agterbos

Electric boogie 2.0

Het festivalseizoen komt er weer aan en dat betekent dat er weer flink wat energie opgewekt gaat worden. Hoe dan? Door te dansen anno 2023: duurzame elektriciteit opwekken uit je dansbeweging!

De band Coldplay experimenteerde hier al mee tijdens hun concert vorig jaar. Doordat speciale tegels aangesloten zitten op een batterijsysteem, kan uit de beweging van dansers stroom worden opgewekt.

De voetjes gingen voor het eerst van de kinetische vloeren in Rotterdam in 2008. Toen Coldplay bezig waren met de verduurzaming van hun tour, vonden ze dit een sterk concept. Het rendement van de tegels is 10 tot 20 watt per tegel op. Dit gaat direct de batterijen in, en zo wordt een deel van de lichtshow tijdens het concert opgewekt door de dansmoves van de concertgangers. 

Hoe meer tegels, hoe meer vermogen. Leg je een heel stadion vol, dan zouden de tegels 800 kilowattuur kunnen opleveren, mits iedereen enthousiast meedanst. Genoeg stroom om de hele show van elektriciteit te voorzien.

Leuk, die danstegels , maar verdienen ze de stempel ‘duurzaam’? Volgens Marnix Wagemaker batterijhoogleraar aan de TU Delft zijn de tegels goed voor bewustwording van duurzaamheid, maar niet echt voor duurzaamheid. Voor het produceren van de batterijen zijn namelijk veel grondstoffen en energie nodig, waardoor het onder de streep toch niet helemaal energiepositief uitkomt.

De elektriciteitsrekening is maar een fractie van de totale voetafdruk van een dergelijk concert. Er zijn veel meer opties om een concert te verduurzamen, zoals de reis die de band en bezoekers afleggen. Gelukkig neemt Coldplay naast de danstegels ook andere maatregelen om de voetafdruk van het concert te verkleinen.

Bedrijvenregister

Agenda

Training: SCIOS Scope 12 opleiding

Logo Omega Energietechniek
7 juni 2023 - 14 juni 2023
09:00 – 16:00 uur
Dronten

Omega Energietechniek

Lees verder

Event: Huis van Sarah

13 juni 2023
18:45 - 22:30
Innovatiecentrum

Wij Techniek

Lees verder

Event: Huis van Sarah

14 juni 2023
18:45 - 22:30
Innovatiecentrum

Wij Techniek

Lees verder

Seminar: DC on Tour IV: DC en vermogenselektronica

22 juni 2023
14:30 - 18:00

Stichting Gelijkspanning

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu